Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19.30 στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «Το Βλέμμα».
Η ψυχαναλύτρια, Κλειώ Μπουρνόβα κι ένας άνθρωπος της τέχνης, ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης ανταλλάσουν τις σκέψεις τους, με την ενεργό συμμετοχή των παρευρισκομένων, για «Το Βλέμμα». Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Αλέξης Θωμάς, Ψυχίατρος-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σε θέση πρωταγωνιστή στη σκηνή του ανθρώπινου προσώπου, το βλέμμα συμβολίζει την στάση, τη παρουσία και τη δράση της ψυχής. Αγγίζει, διεισδύει, απορροφάει, απουσιάζει, κατακυριαρχεί, επικοινωνεί ή διώχνει, αγκαλιάζει ή σκοτώνει, κρίνει ή θαυμάζει, σαγηνεύει ή εξορίζει, το βλέμμα «μιλάει» όταν «μιλάει για κάποιον» από τις πρώτες ώρες της ζωής μας.
Εγκαθιστώντας την απουσία της οπτικής επαφής στο ψυχαναλυτικό θεραπευτικό πλαίσιο, ο Freud ωθεί τη στροφή του βλέμματος προς τον εσωτερικό κόσμο, προς αυτό το τοπίο που ξετυλίγεται οδεύοντας, ανοίγοντας έτσι νέα μονοπάτια εξερεύνησης προς το οικείο και το άγνωστο, αισθήσεων, αισθημάτων, εικόνων από αναμνήσεις, φαντασίες και όνειρα.
Μέσα από την τέχνη του ο ζωγράφος στρέφει το βλέμμα μας προς τον κόσμο που αναδημιουργεί παλεύοντας με τα χρώματα, με το φως και το σκοτάδι, κρύβοντας και αναδεικνύοντας, καλώντας μας σ ‘έναν διάλογο βλεμμάτων, δημόσιο και συνάμα μοναδικό.
Η Κλειώ Μπουρνόβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρισα. Μετά από σπουδές Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυών, εκπαιδεύτηκε στην Ψυχανάλυση ενηλίκων, παιδιών και εφήβων. Ιδιωτεύει σαν ψυχαναλύτρια, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισίων (SPP) και της Ψυχαναλυτικής Ομάδας Λυών (GLPRA) από το 1996.
Εργάστηκε σε Κέντρο έρευνας για την παραβατικότητα και τα θύματα εγκληματικότητας και επί μία εικοσαετία σε Κέντρο Ψυχοθεραπευτικό και εκπαιδευτικό για παιδιά και οικογένειες. Διδάσκει στη Σχολή Ψυχολογίας της Λυών σαν επιστημονική συνεργάτης. Είναι διδακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ψυχανάλυση Παιδιών και Εφήβων.
Έχει συμμετάσχει με διαλέξεις της με θέματα όπως Μίσος και Πάθος στην μεταβίβαση των οριακών προσωπικοτήτων, Ο ίσκιος του σχολείου, Εφηβεία και πρώιμες εξαρτήσεις, Τα παιδιά του πένθους, η Σαγήνη, σε πολλά συνέδρια στην Γαλλία όπως και στην Ελλάδα, στο Βιετνάμ και στον Λίβανο. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του γαλλικού περιοδικού ψυχανάλυσης (Revue Française de Psychanalyse).
Ανέπτυξε παράλληλα πολιτιστική δράση σαν ιδρυτικό μέλος και επί χρόνια πρόεδρος του ελληνογαλλικού πολιτιστικού συλλόγου Λυών «Δευκαλίων» και του συλλόγου για την ελληνική γλώσσα «Η Μιλιά».
Ζεί και εργάζεται στη Γαλλία με βάση της τη Λυών και τακτική παρουσία στην Ελλάδα.
Ο Γιάννης Αδαμάκης γεννήθηκε το 1959 στον Πειραιά.
Συνδύασε σπουδές οικονομικών και ζωγραφικής.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 32 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία, ανάμεσα στις οποίες οι διεθνείς Art fairs: “Αrt Athina” (Αθήνα), “Art Jonction” (Νίκαια, Γαλλία), “Lineart” (Γάνδη, Βέλγιο) και “Art Paris” (Παρίσι, Γαλλία).
Έχει επίσης συμμετάσχει σε τρεις διεθνείς εικαστικές συναντήσεις: στο Τσερεποβέτς (Ρωσία), στο Μπίλεφελντ (Γερμανία) και στο Κουσάντασι (Τουρκία).
Από το 1989 έως το 1999 δίδαξε ζωγραφική στις σχολές (τμήματα ενηλίκων) του Δήμου Κερατσινίου. Την ίδια περίοδο υπήρξε μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής και σύμβουλος του Δήμου σε θέματα Τέχνης.
Κείμενα του έχoυν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και εικαστικούς καταλόγους.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στο οποίο εκλέχτηκε δύο φορές μέλος της Επιτροπής Κρίσεων και Κατατάξεων.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Δύο ομιλίες και ένας διάλογος με τη συμμετοχή του κοινού για «Το Βλέμμα»
Λάρισα | 22 Οκτ 2018, 14:13
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.