«Η εκκρεμότητα του Κτηματολογίου δεν αποτελεί μόνο ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τους εμπλεκόμενους δικηγόρους, τοπογράφους μηχανικούς, υποθηκοφύλακες και βέβαια τους πολίτες, αλλά εκθέτει τη χώρα διεθνώς, αφού η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες ανεπτυγμένες χώρες που δεν διaθέτει ολοκληρωμένο κτηματολόγιο!», τόνισε εισαγωγικά η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι παρότι σε ένα τέτοιο ζήτημα κορυφαίας σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, δεν χωρούν μικροκομματικά παιχνίδια και αντανακλαστική αντιπολίτευση, ωστόσο και ο κ. Πιερρακάκης δεν βοηθάει καθόλου τον εαυτό του, από τη στιγμή που: «…δυστυχώς η πρότασή του είναι άτολμη, κρύβει τα προβλήματα, όπως αυτό της διευθέτησης των δασικών χαρτών, αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ενστάσεων ‘’κάτω από το χαλί’’ και συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να ολοκληρώνει αυτήν την αναγκαία μεταρρύθμιση». 

«Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση κλείνει όπως όπως μία πληγή, χωρίς πρώτα να τη θεραπεύσει,  θεωρώντας ολοκληρωμένη την κτηματογράφηση ΠΡΙΝ από την έκδοση αποφάσεων των αρμόδιων επιτροπών και ΠΡΙΝ την επίλυση των διαφορών και των ενστάσεων. Στην ουσία ο κ. Πιερρακάκης ονομάζει ‘’Κτηματολόγιο’’ την ψηφιοποίηση των εκκρεμοτήτων, την οποία επικοινωνιακά περιτυλίγει με τη φράση: ‘’αλλαγή φιλοσοφίας στην
κτηματογράφηση’’!» είπε η βουλευτής για να συμπληρώσει: «παρότι, εξ ορισμού κτηματολόγιο σημαίνει πως θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να πούμε με ακρίβεια και σαφήνεια πάνω στο χάρτη της χώρας ποια δικαιώματα έχει ο καθένας πάνω σε κάθε ακίνητο, ωστόσο, με το νσχ του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης ακόμη δεν θα μπορούμε αυτό να το πούμε…».

Οι λόγοι για τους οποίους ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δείχνει τέτοια «σπουδή», προκειμένου να δηλώσει ότι λύνει την εκκρεμότητα ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, για την Ευαγγελία Λιακούλη είναι απλοί: «Ο πρώτος λόγος αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ενέκρινε την  Ψηφιοποίηση του Αρχείου των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας για το Εθνικό Κτηματολόγιο, με προϋπολογισμό 242,4 εκατ. Ευρώ και η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση αυτά να χαθούν! Παράλληλα, θέλει να αποσπάσει τον φορέα ‘’Ελληνικό Κτηματολόγιο’’ από το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να το μεταφέρει στο δικό του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρά τις ενστάσεις υπαλλήλων, όσο και εμπειρογνωμόνων ότι η διοικητική μεταφορά από μόνη της, πολύ λίγα υπαρκτά, πολύπλοκα νομικά και τεχνικά προβλήματα της κτηματογράφησης θα επιλύσει…». 

Η βουλευτής Λάρισας επιπλέον αναφέρθηκε και στην παρ. α’ του άρθρου 24, όπου για ακόμη μία φορά παρατηρείται η απομόνωση και περιθωριοποίηση των πτυχιούχων Τ.Ε. στην όλη διαδικασία κτηματογράφησης, παρότι στο κείμενο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου αυτοί συμπεριλαμβάνονταν: «Ποιες πιέσεις ασκήθηκαν, προκειμένου αυτοί να εξαιρεθούν και γιατί ο κ. Πιερρακάκης ενέδωσε;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.