Σε ερώτηση-παρέμβαση προχώρησε άμεσα προς τον κ. Υπουργό Υγείας η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τον κίνδυνο δυσλειτουργίας των δομών Υγείας της Θεσσαλίας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας,  λόγω του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών. 

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, η κα Λιακούλη, επισκέφθηκε το Σωματείο των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και συζήτησε διεξοδικά το ζήτημα με το προεδρείο και μέλη του Σωματείου, ακούγοντας τις θέσεις και τις απόψεις όλων των πλευρών, τα επιχειρήματα και τις
απόψεις που εξέφρασαν για τα ζητήματα που έχουν προκύψει και τους απασχολούν.   

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης της Λαρισαίας βουλευτή:

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, στις ιδιωτικές μονάδες υγείας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται από το Υπουργείο Υγείας ότι αφορά σε μεγάλο αριθμό έμπειρων και εξειδικευμένων
εργαζομένων. 

Από αυτούς, ένα μεγάλο μέρος θα στερηθούν τα δημόσια νοσοκομεία μας και μάλιστα χωρίς να έχουν προηγηθεί εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής, αλλά και το πάγιο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής. 

Ειδικότερα, ο ν.4820/2021 προβλέπει ότι προς αντικατάσταση του ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή καθηκόντων άνευ αποδοχών, από 1η Σεπτεμβρίου 2021 δύναται να προσληφθεί ισάριθμο προσωπικό,  ιδίων προσόντων,  με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

Όμως, από τα μέχρι τώρα δεδομένα, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για την ύπαρξη ικανού αριθμού υγειονομικών με τα ίδια προσόντα ώστε να αντικαταστήσουν προσωρινά το ανεμβολίαστο προσωπικό, αλλά και για την ανταπόκριση των υπαρχόντων υγειονομικών στην προσωρινή αντικατάσταση των συναδέλφων τους. 

Κυρίως όμως, προκύπτει μεγάλο θέμα για  την αποτελεσματικότητα του μέτρου και για την ταχύτητα ολοκλήρωσης των αντικαταστάσεων.

Ήδη εκφράζονται έντονες  επιφυλάξεις, δεδομένου του ότι οι λίστες των επικουρικών έχουν εξαντληθεί και δεν είναι διαθέσιμο άλλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιδίως μάλιστα, την ώρα που οι προβλεπόμενες προσλήψεις θα είναι ολιγόμηνες.

Βρισκόμαστε λοιπόν, μπροστά σε μία μεγάλη πιθανότητα, οι μονάδες υγείας, όχι απλά να δυσλειτουργούν, αλλά να οδηγηθούν σε πλήρη αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού.

Προκύπτει λοιπόν, άμεσα και επειγόντως, ως απόλυτη προτεραιότητα,  το ζήτημα της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας των δομών υγείας,  ώστε να αποφευχθούν απρόβλεπτες αρνητικές καταστάσεις. 

Σε αυτό το πλαίσιο ρωτούμε τον αρμόδιο κ. Υπουργό σε ποιους άμεσους σχεδιασμούς προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποφευχθεί η αναστολή λειτουργίας κλινικών του ΕΣΥ,  δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού, ως συνέπεια της εφαρμογής του ν. 4820/2021
Ζητάμε επίσης από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας,  να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες ειδικά σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ για τον ίδιο λόγο»