Ερώτηση – παρέμβαση για την ανάγκη άμεσης κύρωση της Σύμβασης 190 του Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), για την “Εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας” κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη, Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα και Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, υπό το πρίσμα της αφύπνισης που συντελείται στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας των τελευταίων συνταρακτικών εξελίξεων, σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους.
Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:
«Η κύρωση της Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας αποδεικνύεται περισσότερο αναγκαία σήμερα, από κάθε άλλη φορά. Η κύρωση της εν λόγω Σύμβασης θα ενισχύσει περισσότερο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο μετά και την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
Η ανάδειξη του θέματος της σεξουαλικής παρενόχλησης, της βίας και της παρενόχλησης που έχουν υποστεί κατά καιρούς, άρχισε να προβάλλεται από πρόσωπα με δημόσια δράση και προβολή. Ξεκίνησε ταυτόχρονα κύμα συμπαράστασης και δημόσια συζήτηση του φαινομένου.
Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι στη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, εμφανίζονται πλείστες ενδοοικογενειακές περιπτώσεις βίας και κακοποίησης κυρίως των γυναικών, με συχνότητα ιδιαίτερα έντονη. Προέκταση τούτου, είναι και η βία και παρενόχληση στο χώρο της εργασίας, συμπεριλαμβανόμενης της τηλεργασίας και της εργασίας σε ψηφιακές πλατφόρμες.
Δεδομένου ότι η Πολιτεία δεν έχει αναλάβει έντονες αποτελεσματικές δράσεις της εν γένει αντιμετώπισης του φαινομένου διακρίσεων και βίας στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων κι επειδή η μετά COVID-19 εποχή μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετική ως προς τις πάσης φύσεως διακρίσεις και ταπεινωτικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων, ρωτώ τους συναρμόδιους κ.κ. Υπουργούς για το αν η Κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, όπως και πότε θα εισάγει προς κύρωση την Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.
Επιπλέον, τους ρωτώ αν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ειδικότερη πρόβλεψη στον ισχύοντα ποινικό κώδικα των αδικημάτων, που αφορούν τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας σε βάρος των εργαζομένων και εκτός χώρων εργασίας, ως προς την περιγραφή, τις ποινές και την παραγραφή των αδικημάτων
Τέλος, οι Υπουργοί ερωτώνται για το αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να σχεδιάσει και να εφαρμόσει προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, προκειμένου να προστατεύσει όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος, να στηρίξει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης, και ποια θα είναι αυτά»