Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , ώστε να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος προς τους ΟΤΑ Α βαθμού για την λήψη της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας σε εργαζόμενες μητέρες με σύμβαση Ι.Δ.Ο.Χ. στο Δημόσιο, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:
«Σύμφωνα με πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα για τις εργαζόμενες μητέρες με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυτό του δικαιώματος λήψης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας διάρκειας 6 μηνών, καθεστώς που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.
Καλύφθηκε, έτσι, μετά από ατέρμονους αγώνες των συμβασιούχων, ένα νομοθετικό κενό πολλών ετών, που θα συντελέσει στην εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής για τις εργαζόμενες μητέρες, καθώς και στη διευκόλυνση εδραίωσης σχέσης μεταξύ μητέρας και βρέφους.
Παρόλα αυτά, ενώ έχουν παρέλθει τρεις μήνες από τη ψήφιση του νόμου, τίθενται ζητήματα διευκρινιστικών εξηγήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων από τα Γραφεία Προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενες μητέρες να μη μπορούν να λάβουν την ειδική παροχή προστασία της μητρότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν, οι εργαζόμενες μητέρες στα Κέντρα Κοινότητας, στις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών και στις Δομές Αστεγίας , οι οποίες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, έχουν αποκτήσει πρόσφατα τέκνα και απουσιάζουν από την εργασία τους με την άδεια λοχείας.
Καθημερινά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, βρίσκονται αντιμέτωπες με την έλλειψη γνώσης και διαχείρισης της νέας αυτής νομοθεσίας από τα γραφεία προσωπικού των ΟΤΑ όπου εργάζονται, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αναίτια και να πρέπει να αποδείξουν στους υπαλλήλους των
γραφείων προσωπικού ότι δικαιούνται την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη ανησυχία στις νέες μητέρες για το πως θα διαχειριστούν τα νεογέννητα βρέφη τους σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αίτηση τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ την άμεση επέμβαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό,διευκρινιστική εγκύκλιος, για να παρακαμφθούν οι όποιες παρερμηνείες και γραφειοκρατικές δυσκαμψίες προκαλούνται από τα Γραφεία Προσωπικού ανά την επικράτεια και να μπορέσουν έτσι οι εργαζόμενες μητέρες με σύμβαση Ι.Δ.Ο.Χ. στο Δημόσιο, να λάβουν επιτέλους την ειδική παροχή προστασία της μητρότητας».