Σε συνολική ερώτηση – παρέμβαση προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, μαζί με ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, για την ανάγκη στήριξης του θεσμού των «Ενεργειακών Κοινοτήτων», με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή για την προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας, αλλά και δεδομένων των πολλαπλών θετικών αποτελεσμάτων που παρουσιάζουν ως θεσμός, επισημαίνοντας κυρίως τα εξής :
«Το Κίνημα Αλλαγής, σε κάθε ευκαιρία, είτε νομοθετικής διαδικασίας, είτε διοικητικής, που αφορούσε τις Ενεργειακές Κοινότητες,έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ είναι ο πρώτος πολιτικός φορέας, που πρότεινε την ανάπτυξη Ενεργειακών Κοινοτήτων ευρείας βάσης, για ενεργειακούς αλλά και ύψιστους εθνικούς λόγους, στην κατεύθυνση της ενεργειακής αποκέντρωσης.
Παράλληλα, έχουμε διαφωνήσει κάθετα με τον παραγκωνισμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τις τελευταίες αλλαγές που έχει επιφέρει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους.
Ειδικά η υποχρέωση να ανταγωνίζονται οι Ενεργειακές Κοινότητες από το 2022 τους ιδιώτες επενδυτές σε μειοδοτικές προσφορές για την εξασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης των έργων ΑΠΕ, προκαλεί προβληματισμό σε εκατοντάδες μέλη τους, ανάμεσά τους και αρκετούς Ο.Τ.Α.,αλλά και ανησυχία για την μελλοντική τους πορεία.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει επίσης συνδέσει τον ρόλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων με το ζήτημα της Ενεργειακής Δημοκρατίας σε έργα ΑΠΕ,αλλά και με το ζήτημα της Ενεργειακής Φτώχειας σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας.Ενεργειακή Δημοκρατία σημαίνει ότι υποστηρίζουμε την ανάπτυξη συμμετοχικών σχημάτων όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες σε πολλά μικρά και μικρομεσαία έργα, (υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, βιομάζας, αποθήκευσης ενέργειας) και όχι φαραωνικές εγκαταστάσεις και συγκέντρωση σε μεγάλους παίχτες.
Θέλουμε τις Ενεργειακές Κοινότητες σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου στην ενεργειακή μετάβαση, και οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι βασικό εργαλείο για να πετύχουμε τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, δίνοντας την ενέργεια στα χέρια των πολιτών και μέσο καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, καθώς ήδη η αδυναμία των πολιτών μας να έχουν πρόσβαση σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο,θέρμανση&ψύξη κ.α.) προσεγγίζει στη χώρα μας το ποσοστό του 18%, και μας κατατάσσει στις περισσότερο ευάλωτες χώρες !
Στο πλαίσιο των παραπάνω, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό για το αν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις προθέσεις του η αναθεώρηση της μέχρι τώρα κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στις Ενεργειακές Κοινότητες και με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να πρωταγωνιστήσουν στην Ενεργειακή Δημοκρατία και να αντιμετωπίσουν την Ενεργειακή Φτώχεια στη χώρα μας .
Παράλληλα τον ρωτώ για το αν προτίθεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και ιδιαίτερα για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης με μεγαλύτερη συμμετοχή των Ο.Τ.Α και των Ν.Π.Δ.Δ»