Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη στήριξης από πλευράς της Πολιτείας και των παραγωγών αχλαδιών και ροδάκινων του δ. Τυρνάβου, εξαιτίας των φετινών ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και του «βακτηριακού καψίματος», που οδήγησαν στην κατακόρυφη μείωση της παραγωγής τους.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης της Λαρισαίας βουλευτή:
«Επανέρχομαι με την παρούσα μου, στο πλαίσιο σειράς συναφών ερωτήσεων που έχω καταθέσει τους τελευταίους μήνες σε ό, τι αφορά τις καταστροφές που έχουν πλήξει του φρουτοπαραγωγούς του ν. Λάρισας (κερασιών, αχλαδιών, σταφυλιών, ροδάκινων, βερίκοκων, νεκταρινιών), στους οποίους δυστυχώς πλέον προστίθενται και οι φρουτοπαραγωγοί του δήμου Τυρνάβου.
Όπως είναι γενικότερα γνωστό, στην βόρεια πλευρά του Θεσσαλικού κάμπου, εδώ και χρόνια ο Τύρναβος πρωτοπορεί στην καλλιέργεια ποιοτικών ποικιλιών φρούτων όπως ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και τα αχλάδια.
Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με διαπιστώσεις των παραγωγών του Τυρνάβου, η τρέχουσα χρονιά είναι μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών για το εισόδημά τους, καθώς οι εκτός εποχής ανοιξιάτικοι, φετινοί παγετοί ήταν καταστροφικοί και μείωσαν την παραγωγή ειδικά στο ροδάκινο και στο αχλάδι σε ποσοστό που αγγίζει το 70 έως και το 100%!
Επιπλέον, τις υπάρχουσες ζημιές από την σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων στις δενδροκαλλιέργειες, επιδείνωσε και το φαινόμενο του ‘’βακτηριακού καψίματος’’ που υπέστησαν οι συγκεκριμένες φρουτοκαλλιέργειες, το οποίο έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο, με συνέπεια πολλά περιβόλια να έχουν εγκαταλειφθεί, αφού το κόστος καλλιέργειας και αντιμετώπισης της ασθένειας πλέον είναι ασύμφορο, για τους καλλιεργητές.
Ειδικότερα, προ ημερών ξεκίνησε η συγκομιδή του βιομηχανικού ροδάκινου, ποικιλίας ‘’Κατερίνα’’, με την παραγωγή να είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γεωπόνων του Τυρνάβου, από τους συνήθεις 15.000 τόνους παραγωγής, η φετινή δεν αναμένεται δυστυχώς να ξεπεράσει τους 5.000 τόνους. Αντίστοιχα, η εικόνα της συγκομιδής των επιτραπέζιων αχλαδιών ποικιλίας ‘’κοντούλα’’, είναι επίσης αποκαρδιωτική, καθώς το φαινόμενο της μικροκαρπίας είναι έντονο και εκτιμάται ότι από τους 20.000 τόνους η φετινή σοδειά δεν θα ξεπεράσει τις 7.000 τόνους.
Δεδομένου ότι τίθεται άμεσα ζήτημα επιβίωσης ειδικά για τους φρουτοπαραγωγούς του δ. Τυρνάβου, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες αντιμετώπισαν μεγάλες φυσικές καταστροφές και πλέον αδυνατούν να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδά τους, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό, πώς προτίθεται να στηρίξει τους ανωτέρω παραγωγούς, για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, καθώς και αν επεξεργάζεται την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει τους καλλιεργητές για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους στην παραγωγή, με δίκαιες και έγκυρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς»