Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατάθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το ρόλο και την εμπλοκή του ΕΛΓΑ στο νέο σχέδιο πρόληψης των φυσικών καταστροφών που εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τα εξής:
«Στην σκληρά δοκιμαζόμενη εποχή από την πανδημία του covid-19, προστέθηκε στη χώρα, μια τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή εξαιτίας των πυρκαγιών, που κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις δάσους, αφάνισαν περιουσίες και επιχειρήσεις.
Για άλλη μια φορά, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας, υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα, που προστέθηκε, στις ήδη μεγάλες καταστροφές των τελευταίων χρόνων, από τα, εκτός εποχής, έντονα καιρικά φαινόμενα που αποτελούν απόρροια του ολοένα διογκούμενου προβλήματος της κλιματικής κρίσης.
Στο νομό Λάρισας και στη Θεσσαλία, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, αποδείχθηκαν δυστυχώς «αρνητικοί πρωταθλητές», από τη στιγμή που οι έκτακτες καιρικές συνθήκες, ειδικά την τελευταία περίοδο, δημιούργησαν συνθήκες που θέτουν ζήτημα επιβίωσης για τους παραγωγούς μας.
Βιώνουμε πλημμύρες όλες τις εποχές του χρόνου, παγετούς στην αρχή του καλοκαιριού, πρωτοφανείς καύσωνες που καταστρέφουν τις αγροτικές και κτηνοτροφικές παραγωγές.
Παραγωγές με υψηλό κόστος, με τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές στα ύψη, με αγορές περιορισμένες, με ορίζοντες μικρούς και τα χρέη των κατεστραμμένων παραγωγών, διαρκώς διογκούμενα.
Ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του, ενώ θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί, στηρίζοντας τους αγρότες και κτηνοτρόφους, οργανωμένα, με σχέδιο, άμεσα και αποτελεσματικά, δεν μπορεί, κατά κοινή παραδοχή, να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής, αλλά και στις ειδικές συνθήκες που πλέον επικρατούν στη χώρα. Χρειάζεται άμεσα, εκσυγχρονισμό και αναμόρφωση.
Παρόλα αυτά, η εμπειρία που διαθέτει ο συγκεκριμένος φορέας, η εξειδίκευση και η τεχνογνωσία του προσωπικού του είναι αδιαμφισβήτητα προνόμια, που συνεπικουρούνται από την ψηφιοποίηση του συστήματος καταγραφής ζημιών, που με τόση επικοινωνιακή ένταση διαφημίστηκε πριν λίγους μήνες από την Κυβέρνηση.
Κατόπιν τούτων και δεδομένων των προσφάτων ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για το «νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών», στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται πολλά υπουργεία, οργανισμοί και υπηρεσίες, προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, ρωτώ τον κ Υπουργό ποιον ρόλο, στο σχέδιο αυτό, επιφυλάσσουν στο ΕΛΓΑ και ποιους πόρους διαθέτουν για το σκοπό αυτό , καθώς η πρόληψη θα έπρεπε να αποτελεί κεντρικό στόχο για τον συγκεκριμένο φορέα, να εμπλακεί στον κεντρικό σχεδιασμό με πρωτεύοντα ρόλο, καθώς και να ενισχυθεί με οικονομικούς πόρους για να δημιουργήσει στο νομό Λάρισας, αλλά και σε όλη τη χώρα, ένα αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών».