Με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη, 6-2-2020, στα πλαίσια των εργασιών της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών, στα γραφεία του Συλλόγου, στη Λάρισα, ανοιχτή συνέλευση-εκδήλωση, ενημέρωσης, με προσκεκλημένους ομιλήτές, τους κ.κ., Δρ. Σταυρίδη Δημήτριο, Προϊστάμενο Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας, Αραμπατζή Χρήστο, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ και Ντουλμπέρη Λάμπρο, Γεωπόνο, με θέμα τους Εκτελεστικούς Κανονισμούς (ΕΕ) για τη θέσπιση ενιαίων όρων όσον αφορά τη διακίνηση φυτών, τα φυτοϋγειονομικά διαβατήρια και τα προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καθώς και τις τρέχουσες, μη αποτυπωμένες, προς το παρόν, σε σχετικούς κανονισμούς, εξελίξεις.
Τη συζήτηση, άνοιξε, ο Πρόεδρος του ΣΕΣΣΠ κ. Μιχάλης, Ανατολίτης, ως συντονιστής αυτής, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και τονίζοντας, στη σύντομη εισήγησή του, τη σημασία της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου για την ποιότητα των παραγόμενων υλικών, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Στη συνέχεια, παρουσίασε, τους καλεσμένους – εισηγητές και έδωσε το λόγο, στον πρώτο, εξ αυτών ομιλητή.
Αναλυτικότερα, ο κ. Σταυρίδης, αφού τόνισε, τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας του Δ.Σ. του ΣΕΣΣΠ, οι οποία θα εγκαινιάσει μια αμφίδρομη σχέση συνεργασίας υπηρεσιών και επαγγελματιών, στην εισήγηση του, αναφέρθηκε στην ισχύουσα Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία της Ε.Ε. στις αλλαγές που επέφεραν οι νέοι Εκτελεστικοί Κανονισμοί και παρουσίασε αναλυτικά τα στάδια των διαδικασιών Ελέγχου και Εγγραφής καθώς και τις υποχρεώσεις που βαραίνουν αμφότερα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Ο κ. Αραμπατζής, αναφέρθηκε, με τη σειρά του στη σημασία των φυτοϋγειονομικών ελέγχων, στις συνέπειες των επιβλαβών οργανισμών "καραντίνας" και παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία διασποράς τους στην Ε.Ε στα πλαίσια της του συνεχώς αυξανόμενου όγκου της διακίνησης υλικών και αγαθών στη διευρυμένη, πλέον, ευρωπαϊκή αγορά.
Τέλος, ο κ. Ντουλμπέρης, λαμβάνοντας το λόγο, παρουσίασε, τις διαδικασίες εγγραφής στο μητρώο φυτοϋγείας, τονίζοντας την αλλαγή στις διαδικασίες επικαιροποίησης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στους σχετιζόμενους χώρους, υπογραμμίζοντας τις καταληκτικές ημερομηνίες και προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Στη συζήτηση, που ακολούθησε, τέθηκαν, από τα μέλη του Συλλόγου, ερωτήματα, σχετικά με τα Φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα πιστοποιητικά Φυτοϋγείας και τις διαδικασίες που συνοδεύουν τη διακίνηση προϊόντων στα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
Μετά το τέλος αυτής, τα εξαγόμενα συμπεράσματα, κατέδειξαν την απαρέγκλιτη ανάγκη χρήσης αποδεδειγμένα πιστοποιημένου σπόρου για την προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και του περιβάλλοντος, εν γένει καθώς το έτος 2020 έχει επίσημα ανακηρυχθεί από τον Ο.Η.Ε ως έτος Φυτοϋγείας.