Στις καθυστερήσεις των εμβολιασμών για την πανδημία αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο νομού Λάρισας.

Αναλυτικά:

Την ώρα που η ανθρωπότητα μαστίζεται από τα κύματα του κορωνοιού, μετρώντας εκατομμύρια θύματα της φονικής πανδημίας, παρατηρούνται  μεγάλες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό του πληθυσμού κάνοντας το αφήγημα της κυβέρνησης να καταρρεύσει, αφού παρουσίαζε το εμβόλιο ως πανάκεια για να βγούμε από την υγειονομική κρίση.

Την ίδια ώρα που αυξάνονται οι νεκροί  και τα νοσοκομεία  στενάζουν από την ένταση της πανδημίας, τα εμβόλια γίνονται με το σταγονόμετρο. Καθημερινά γινόμαστε δέκτες καταγγελιών από συνταξιούχους στους οποίους ο εμβολιασμός τους έχει αναβληθεί εδώ και μια εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό και της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός σχεδιασμός τον εμβολιασμό είναι ότι στις ιδιωτικές δομές υγείας δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα εμβολιασμός.

Οι εργαζόμενοι πρέπει από μόνοι τους να δηλώσουν την πρόθεση τους ενώ τα προτεινόμενα εμβολιαστικά κέντρα βρίσκονται στις περισσότερες φορές εκτός νομού.

Για τους  πάσχοντες των δομών αυτών δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη. Το πώς αντιμετωπίζεται ο εμβολιασμός και το χαρακτήρα που του δίνουν, το αποδεικνύει και το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σε εργαζόμενους και ασθενείς μόνο σε μια ιδιωτική μονάδα, κάνοντας ακόμα και αυτό το εμβόλιο σημαία ευκαιρίας για τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς.

Οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν τεράστιες ευθύνες, αφού γι αυτές τα εμβόλια δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά εμπόρευμα  και η ανάγκη του λαού ευκαιρία για αμύθητα κέρδη.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης οπού παρά τις εκλύσεις των ταξικών σωματείων για πραγματική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, προχώρησε σε ελάχιστες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αποκορύφωμα αποτελεί και η συνέχιση της συνειδητής υποστελέχωσης του δημόσιου τομέα, η ψήφιση με κυβερνητική πλειοψηφία του νέου προϋπολογισμού για την υγεία που είναι μειωμένος κατά 600 εκ.

Τα αποτελέσματα αυτής της ταξικής πολίτικης  βιώνουν τα λαϊκά στρώματα όπου για άλλη μια φορά καλούνται να πληρώσουν τις αντιφάσεις του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να βγάλουν συμπεράσματα και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο ιός θα είναι εδώ για πολύ καιρό ακόμα.

Η ανοσία του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού κάτω από αυτές τις συνθήκες θα αργήσει και δεν απαλείφει σε καμία περίπτωση την ανάγκη για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Γι΄αυτό να απαιτήσουμε:

-    Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού  εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ και στελέχωση τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κ.λπ.). Προμήθεια  όλων  των  διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

-    Να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

-    Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-    Άμεσα  μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς όπου εξελίσσονται κυριολεκτικά σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού.