Οι ελλείψεις ασθενοφόρων και το προσφυγικό είναι δυο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν και τους εργαζόμενους και τη διεύθυνση του ΕΚΑΒ. Για αυτά τα ζητήματα και άλλα που απασχολούν τους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Γιάννης Γούλας ο οποίος είπε:
«Σκοπός και στόχος μας ως προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι να αναδείξουμε το έργο που κάνουμε σε καθημερινή βάση, είναι τεράστιο έργο, είναι μια μάχη που δίνουμε σε καθημερινή βάση, τα περιστατικά είναι πολλά και διάφορα. Καλούμαστε να εκπληρώσουμε τον πόνο και τη δυστυχία των συνανθρώπων μας, έχει αυξηθεί η δουλειά μας τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα εργαλεία που μας παρέχει το κράτος, η υπηρεσία είναι μειωμένα πολλές φορές, όπως τα ασθενοφόρα, είναι μόνο έξι στη Λάρισα, σταγόνα στον ωκεανό».
Σχετικά με το προσφυγικό σημείωσε ότι « το προσφυγικό είναι τεράστιο ζήτημα, είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρουν ασθένειες οι οποίες στην χώρα μας είχαν εξαλείψει. Δεν μπορούμε να διαθέσουμε ασθενοφόρο σε καθημερινή βάση εκεί, όχι γιατί δεν θέλουμε αλλά γιατί δεν υπάρχει, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πρόσφυγες είναι τρομαγμένοι, όταν υπάρχει παιδιατρικό περιστατικό ακολουθεί όλη η οικογένεια και όλοι οι συγγενείς, μπαίνουν στο ασθενοφόρο έξι με επτά άτομα.
Εμείς ως ΕΚΑΒ δεν μπορούμε όταν μεταφέρουμε τους ασθενείς στο νοσοκομείο δεν μπορούμε να τους φέρουμε πίσω στον καταυλισμό γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποθεραπευτεί και μπορούν να γυρίσουν με άλλο μεταφορικό μέσον. Γι αυτό μιλήσαμε και με τον δήμο Λάρισας και με την 5η ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά, το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά.
Τα περιστατικά του καταυλισμού φτάνουν και τα επτά με οκτώ την ημέρα, είναι συνήθως παιδιατρικά, ελάχιστα έχουμε τραυματισμούς. Ο καταυλισμό έχει ανάγκη από παιδιάτρους και παθολόγους, ώστε να καταλήγουν στο νοσοκομείο μόνο τα επείγοντα περιστατικά».
Αναφερόμενος στις διακομιδές των ασθενών τόνισε ότι «όταν τα νοσοκομεία της πόλης και ειδικά το πανεπιστημιακό που είναι τριτοβάθμιο περιφερειακό νοσοκομείο δεν είναι πλήρως εξοπλισμένο και δεν μπορεί να κρατήσει τα περιστατικά που διακομίζονται από υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία Τρικάλων, Καρδίτσας και Βόλου και είμαστε υποχρεωμένοι να τα μεταφέρουμε στην Αθήνα για μια απλή τοποθέτηση βηματοδότη, που μπορεί να γίνει εδώ. Το ασθενοφόρο που θα φύγει σήμερα για Αθήνα πρέπει να επιστρέψει αύριο. Από τα έξι αυτοκίνητα η δύναμη της πόλης πέφτει στα πέντε και αυτό συμβαίνει τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Ο αξονικός τομογράφος που υπήρχε στο παλιό νοσοκομείο έχει χαλάσει εδώ και μήνες και τώρα έχει χαλάσει ο αξονικός τομογράφος και του πανεπιστημιακού νοσοκομείο. Σήμερα υπάρχει σύμβαση με δύο διαγνωστικά κέντρα της πόλης για την ημέρα, ενώ τα βραδινά περιστατικά τα μεταφέρουμε ή στα Τρίκαλα ή στο Βόλο.
Είναι απίστευτη η ταλαιπωρία να πας στο Βόλο για μια αξονική τομογραφία, το πλήρωμα και το ασθενοφόρο θα απουσιάσει από την πόλη για τουλάχιστον 2,5 ώρες. Ο αριθμός των ασθενοφόρων δεν είναι ατελείωτος, είναι συγκεκριμένος και κάνουν και συγκεκριμένη δουλειά. Ο νομός της Λάρισας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 10 ασθενοφόρα, θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές και προσωπικό στα κέντρα υγείας».
ERT.GR