Η στήριξη των άμεσων αναγκών του αγροτικού κόσμου μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η συγκυρία της πανδημίας, ο οποίος παραμένει «αόρατος» για το ΥΠΑΑΤ και την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και η σημασία της διαμόρφωσης ενός νέου παραγωγικού συμβολαίου που θα αναγνωρίζει την αξία του πρωτογενούς τομέα και θα δίνει βιώσιμες λύσεις σε δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων κλιμακίου του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα με αγροτικούς φορείς της περιοχής καθώς και με το δήμαρχο Λάρισας.
Πιο συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. Λάρισας Χρήστο Παπαδημητρίου, τα μέλη Θανάση Ντούγκο, Σάκη Σιούλα, Βασίλη Μίγα καθώς και τον δημοσιογράφο Χρήστο Αθανασιάδη, επισκέφθηκε:
- τον αγροτικό συνεταιρισμό ΘΕΣγη, με τον πρόεδρο Παναγιώτη Καλφούτζο, τον αντιπρόεδρο Βαγγέλη Παναγιώτου και τον υπεύθυνο δημητριακών Ιωάννη Τσιώλη
- τον αγροτικό συνεταιρισμό Γιάννουλης Λάρισας, με τον πρόεδρο Δημήτρη Λεωνιδάκη
- το δημαρχείο Λαρισαίων, με τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, τα μέλη του κλιμακίου, κατέθεσαν τις θέσεις και τις απόψεις του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι” που περιλαμβάνει ξεχωριστά μέτρα, συγκεκριμένα και κοστολογημένα, για τον πρωτογενή τομέα.
Πρόκειται για άμεσα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αφορούν επιπλέον ποσό που απαιτείται σήμερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου πέραν των οριζόντων μέτρων και της ενεργοποίησης των εργαλείων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που έτσι κι αλλιώς είχαν προβλεφθεί πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε., ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης του αγροτικού τομέα με εθνικούς πόρους 150 εκατ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπολείπεται των αναγκών και επεσήμαναν ότι αυτό που διακρίνει την πολιτική διαχείριση της κρίσης στον αγροτικό τομέα μέχρι σήμερα είναι η αποσπασματικότητα, η προχειρότητα, η αναβλητικότητα και τελικά η έλλειψη σχεδίου για την υποστήριξη της μετάβασης σε μια βιώσιμη, με όρους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, ελληνική γεωργία.
Παράλληλα, μίλησαν για τις εφικτές προτάσεις άμεσης στήριξης σε σειρά τομέων, αναφέρθηκαν στα σημερινά, σοβαρά προβλήματα νευραλγικών κλάδων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αλλά και στην σημασία της ενίσχυσης και της ώθησης συνολικά του πρωτογενούς τομέα ως βασικού συστατικού της ελληνικής οικονομίας.