Για υγειονομική βόμβα πολυπληθών τμημάτων σε γυμνάσια και λύκεια της Λάρισας κάνει σε λόγο σε ανακοίνωσή της Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του Δήμου Λαρισαίων ζητώντας τη λήψη μέτρων από τους υπεύθυνους.
Χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα αποτελεί το 7ο ΕΠΑΛ με 31 μαθητές να στοιβάζονται σε μια αίθουσα.
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:
Πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας - γνωστοποίηση των αιτημάτων της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του Δήμου Λαρισαίων στον Περιφερειακό Διευθυντή κ. Γ. Δοδοντσάκη Γεώργιο, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020.
Από την πλευρά της Ένωσης «τέθηκαν στον Περιφερειακό Διευθυντή τα προβλήματα και οι ανησυχίες των εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων, με τους οποίους συναντηθήκαμε τις τελευταίες ημέρες, αλλά και από τις επισκέψεις μας σε σχολεία, αναφορικά με την ασφαλή εκκίνηση της σχολικής χρονιάς, για την οποία τους τελευταίους πέντε μήνες δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα, ούτε δόθηκε γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
Συγκεκριμένα τέθηκε το φλέγον ζήτημα των πολυμελών τμημάτων, όπου μαθητές όλων των βαθμίδων στοιβάζονται σε 25άρια τμήματα στην Α’ βάθμια και σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό στην Β’ βάθμια εκπαίδευση, σε συνθήκες νέας μεγαλύτερης έξαρσης της πανδημίας, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να κρατηθούν οι ελάχιστες αποστάσεις που είναι απαραίτητες.
Οι συγχωνεύσεις τμημάτων που έγιναν και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την υγειονομική κατάσταση, υπαγορεύονται από τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε εν μέσω καραντίνας στις αρχές Μαϊου και αυξάνει τον αριθμό των παιδιών/τμήμα εν μέσω πανδημίας.
Σε παλαιότερη συνάντησή μας τον Μάιο του 2020 ο κύριος Δοδοντσάκης μας δήλωνε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου δεν πρέπει να επηρεάζεται από προσωρινές καταστάσεις, όπως αυτή του Κορονοϊού. Δυστυχώς η δύσκολη πραγματικότητα της εκδήλωσης του νέου ισχυρότερου επιδημιολογικού κύματος μας προσγειώνει στην σκληρή πραγματικότητα.
Προτείναμε την αξιοποίηση των κενών αιθουσών που προέκυψαν εξαιτίας των συγχωνεύσεων τμημάτων για τον αποσυγχρωτισμό των παιδιών/τμήμα με έκτακτο κονδύλιο από το υπουργείο για την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών για αυτές τις αίθουσες.
Αυτή η πολιτική που αντιμετωπίζει την μόρφωση των παιδιών μας ως κόστος είναι που υποχρεώνει τα παιδιά μας να φοιτούν σε τμήματα «παστωμένα», των 25 και 27 μαθητών και σε αίθουσες «κλουβιά», με ελλιπή αερισμό επικίνδυνες για την υγεία τους.
Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, όπου αναφέραμε στη συνάντηση το χαρακτηριστικό παράδειγμα του 1ου Ειδικού Σχολείου ΔΑΔ Λάρισας, στο οποίο 50 παιδιά και εκπαιδευτικοί κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες και παλιές αποθήκες του 12ου Λυκείου Λάρισας που ανακαινίστηκαν πριν από μερικά χρόνια και αερίζονται με φεγγίτες.
Όλα τα παραπάνω είναι άρρηκτα δεμένα με την στρατηγική του υπουργείου να προχωρήσει φέτος σε όσο το δυνατόν λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, παρότι αυτές έγιναν έγκαιρα. Αυτή η στρατηγική των προσλήψεων “με το σταγονόμετρο” δημιουργεί στη Λάρισα τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε δασκάλους και ειδικότητες.
Ιδιαίτερα σταθήκαμε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της έλλειψης κτιριακών υποδομών στα νηπιαγωγεία, με συνέπεια οικογένειες με νήπια και προνήπια σε συγκεκριμένες περιοχές να αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα, ακριβώς επειδή δε δόθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ για την εφαρμογή της υποχρεωτικής 2χρονης προσχολικής αγωγής, από τότε που λειτουργεί.
Συγκεκριμένα εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τα 70 και πλέον νήπια που από το 55ο Νηπιαγωγείο θα μεταφέρονται καθημερινά στο ΑΤΑ.
Επίσης για τα νήπια του νηπιαγωγείου στην περιοχή της Νεραϊδας, όπου το μισθωμένο ιδιωτικό κτίριο που τα στεγάζει κρίθηκε ακατάλληλο και οι οικογένειες δεν γνωρίζουν έως και αυτή την στιγμή αν μεταφέρονται στο Νηπιαγωγείο της Ανθούπολης εντείνοντας τον συγχρωτισμό, ή αν θα μεταφερθούν σε άλλο μισθωμένο κτίριο στη Νεράιδα με όρους λειτουργίας νηπιαγωγείου όπως την δεκαετία του 1980.
Στην ίδια κατεύθυνση διαμαρτυρηθήκαμε για το κοντέινερ που υπάρχει από πέρυσι στο 13ο Νηπιαγωγείο και για το 21ο Νηπιαγωγείο στο Αβέρωφ όπου επιλέχθηκε τα 72 νήπια να κατανεμηθούν σε 3 τμήματα των 24 παιδιών και όχι σε 4 τμήματα των 18 παιδιών, παρότι υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κάτω από το βάρος της σκληρής πραγματικότητας, παραδέχτηκε ότι τα 25 παιδιά δεν είναι κατάλληλος αριθμός για εκπαιδευτική διαδικασία σε αυτές τις συνθήκες και διαπίστωσε την ανάγκη για δημιουργία μικρότερων τμημάτων με αξιοποίηση των κενών αιθουσών.
Δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που ο Δήμος εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χώρο είτε σε κενές αίθουσες είτε αλλού, θα αιτηθεί έκτακτο κονδύλιο για πρόσληψη εκπαιδευτικών πιθανόν με τρίμηνες συμβάσεις, κάτι που προωθεί αυτή την περίοδο η κυβέρνηση και ελαστικοποιεί ακόμη περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών.
Την Παρασκευή 11/09/2020 συναντηθήκαμε διαδοχικά με την κα Καραγιώργου διευθύντρια Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης και την κα Ζιάκα διευθύντρια Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης.
Στη συνάντηση με την κα Καραγιώργου προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα, επικαιροποιημένα στοιχεία για τον αριθμό των κενών αιθουσών που υπάρχουν στα σχολεία της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης σήμερα.
Στα όρια του δήμου Λαρισαίων και μόνο υπάρχουν 41 κενές αίθουσες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανακούφιση αποσυγχρωτισμού για τα πολυπληθή τμήματα, εφόσον στελεχωθούν με έκτακτες προσλήψεις εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις και να κινδυνεύσουν λιγότερο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από τον Κορονοϊό.
Επίσης αναφέρθηκε ότι παρότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τοποθετήσεις στην Α’ βάθμια υπάρχουν σήμερα αρκετά κενά σε δασκάλους εξαιτίας αδειών για λόγους υγείας, μητρότητας κλπ, καθώς και κενά σε ειδικότητες, χωρίς να δοθεί ακριβής αριθμός.
Η διευθύντρια της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης κα Ζιάκα, παρότι προσπάθησε να παρουσιάσει μια ιδανική έναρξη για την φετινή σχολική χρονιά χωρίς ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, δεν μπόρεσε να κρύψει την υγειονομική βόμβα των πολυπληθών τμημάτων σε γυμνάσια και λύκεια με αριθμούς που τρομάζουν, των 27 ή και 29 παιδιών μέσα στην τάξη.
Χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα αποτελεί το 7ο ΕΠΑΛ με 31 μαθητές να στοιβάζονται σε μια αίθουσα, την ώρα που η διευθύντρια Β’ βάθμιας ανησύχησε, από υγειονομικής άποψης, για τον συγχρωτισμό που θα προκαλούσαν οι τρεις εκπρόσωποι της Ένωσης στη χθεσινή, μεταξύ μας συνάντηση.
Την ίδια ώρα αδιαφορεί προκλητικά για την “σαρδελοποίηση” των παιδιών μας, παίζοντας εξαιρετικά τον ρόλο του “καλού μαθητή”, υπηρετώντας επάξια και με συνέπεια την στρατηγική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας που θεωρεί κόστος την μόρφωση με σύγχρονους όρους.
Ως Ένωση Γονέων διεκδικούμε εδώ και τώρα:
15 μαθητές ανά τμήμα. Άμεση αξιοποίηση άδειων αιθουσών και σχολείων, καθώς και άλλων κρατικών-δημοτικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις.
Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.
Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.
Η Ένωση Γονέων του Δήμου Λάρισας, καλεί κάθε γονέα να είναι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης των αυτονόητων μέτρων από την Κυβέρνηση πρωτοστατώντας με το Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου του, με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να γίνει το άνοιγμα των σχολείων με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.
Δε θα ρισκάρουμε την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας!
Καλή δύναμη και καλή χρονιά!».