Την ανησυχία του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα μετά την χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον εντοπισμό 110 κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Όπως αναλυτικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Την έντονη ανησυχία του για την αλματώδη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο στις πύλες εισόδου όσο και στο εσωτερικό. Μας ανησυχεί επίσης ιδιαίτερα η ανάπτυξη νέων εστιών κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές, καθόσον η τραυματική μας εμπειρία από την εστία της Ν. Σμύρνης τον περασμένο Απρίλιο είναι ακόμα νωπή.
Άρχισε ήδη να διαφαίνεται πως χάνεται ο έλεγχος και η στρατηγική αναχαίτισης του ιού. Εκτιμούμε πως το αμέσως επόμενο δεκαπενθήμερο θα αποτελέσει το κρισιμότερο για την αντιστροφή της πορείας του ιού. Αυτό άλλωστε θα πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο για τις επόμενες ώρες και μέρες.
Πιστεύουμε πως η κατάσταση είναι ακόμα αναστρέψιμη αρκεί οι πολίτες και κυρίως οι νέοι να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τα κλασικά μέτρα αναχαίτισης της διασποράς: τήρηση αποστάσεων και μη συμμετοχή σε χώρους συνωστισμού (κλειστούς και ανοιχτούς), συχνό πλύσιμο των χεριών, απολύμανση και όχι τοποθέτησής τους σε μάτια, μύτη, στόμα, χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) υποχρεωτικά σε όλους τους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει ισχυρή ένδειξη σε ανοιχτούς.
Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί από τις Δημόσιες Αρχές για την προσέγγιση και τη σωστή ενημέρωση της νεολαίας (με επικοινωνιολόγους-ψυχολόγους) για τους κινδύνους από τη διασπορά του ιού. Υπενθυμίζεται πως ο ιός είναι ύπουλος, δεν επηρεάζεται από τη ζέστη, δεν υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία του, αλλά ούτε και εμβόλιο για την πρόληψή του, προσβάλει όλες τις ηλικίες και νοσούν βαρύτερα οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Η ελαφριά ενδεχομένως νόσηση της νεαράς ηλικίας, με μεγάλο ποσοστό ασυπτωματικών ατόμων δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί άλλοθι για τη μη τήρηση των ανωτέρων μέτρων και ιδιαίτερα της συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις και μαζικούς χώρους διασκέδασης, όπου ο κίνδυνος διασποράς του ιού αυξάνεται γεωμετρικά.
Παράλληλα η πολιτεία θα πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση να ενισχύσει το Σύστημα Υγείας σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις τουριστικές και απομακρυσμένες περιοχές με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Η υπηρεσία του ΕΟΔΥ πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να ενισχυθεί ώστε να αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο ταχύτατης αναγνώρισης και αναχαίτισης του ιού.
Η επιβολή τοπικού lockdown που αποτελεί έσχατο μέτρο θα πρέπει να λαμβάνεται με αυστηρούς επιστημονικούς όρους.
Τέλος καλούμε για μία ακόμα φορά τη νεολαία μας, με την ωριμότητα και την αποφασιστικότητα που τη διακρίνει, να συμβάλλει αποφασιστικά στον περιορισμό διασποράς του ιού».