Από το 2021 ως το 2027 τα δεδομένα για τους Ευρωπαίους αγρότες, σε σχέση με τις επιδοτήσεις και τον τρόπο καταβολής τους, αλλάζουν. Κάθε χώρα θα πρέπει να σχεδιάσει και να υποβάλλει και την δική της πρόταση και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν, σε ημερίδα στη Λάρισα, οι θέσεις, οι απόψεις αλλά και οι προβληματισμοί όλων όσοι εμπλέκονται: αγρότες, συνεταιρισμοί, υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, κομισιόν.
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων ΥΠΑΑΤ Χαράλαμπος Κασίμης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ, λόγω και του Brexit, θα είναι μειωμένος. Το πόσο ακριβώς βρίσκεται αυτή την ώρα υπό διαπραγμάτευση. Η Κομισιόν, πάντως, έχει προτείνει μείωση 5% στις άμεσες ενισχύσεις, ποσοστό που για τη χώρα μας μεταφράζεται σε απώλεια της τάξης του, 3,9% και στις επιδοτήσεις του 2ου πυλώνα 15%. Η Ελλάδα έχει συγκροτήσει συμμαχίες προκειμένου να αντιπαλέψει αυτή την πρόταση, τόνισε ο κ.Κασίμης.
Επίσης, όλη η αρχιτεκτονική της Νέας ΚΑΠ αλλάζει. Ουσιαστικά, οι επιδοτήσεις συνδέονται με την επίτευξη στόχων. Επιπλέον, ενισχύονται οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις κάθε χώρας.
Τα δύο αυτά στοιχεία δημιουργούν κινδύνους απώλειας πόρων, οπότε χρειάζεται εθνικό στρατηγικό σχέδιο,και ήδη έχουν συγκροτηθεί οι ομάδες που εργάζονται για αυτό.
Ο Νίκος Παυλονάσιος από την ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών) επέστησε την προσοχή των αγροτών στο γεγονός ότι αν με τη νέα ΚΑΠ δεν καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους που θα έχουν τεθεί, τα χρήματα από τις επιδοτήσεις θα κληθούν να τα επιστρέψουν οι ίδιοι.
Ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς σε σχέση με τη νέα ΚΑΠ είπε ότι η τάση σε όλη την Ε.Ε είναι ο ήπιος προστατευτισμός, δηλαδή τα κράτη μέλη προσανατολίζονται στην προστασία των δικών τους παραγωγών και των ντόπιων προϊόντων έναντι της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου.
Ο κ.Μαριάς νωρίτερα επισκέφθηκε τον Οινοποιητικό Συν/μο Τυρνάβου και δήλωσε ότι ο φόρος κατανάλωσης στο τσίπουρο και το κρασί που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στους Έλληνες παραγωγούς είναι άδικος και ότι ο ίδιος για το ζήτημα παρενέβη στον Πιερ Μοσκοβισί, ζητώντας για το τσίπουρο και την τσικουδιά την ίδια αντιμετώπιση με το ούζο.
Για τους διήμερους παραγωγούς τσίπουρου που αντιδρούν έντονα φέτος και ήδη αποφάσισαν να βγουν στην πλατεία Τυρνάβου με τρακτέρ και καζάνια, ο ευρωβουλευτής είπε ότι τάσσεται υπέρ τους, καθώς στο υπάρχον άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια, δικαιούνται προστασίας και στήριξης.
Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και η ΠΕΝΑ-Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και τη στηρίζουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο – Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας και η Ε.Ν.Α Ν. Λάρισας.

ert.gr