Μεγαλύτερο ποσό θα δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους φετινούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης στους νομούς της 1ης και 2ης ζώνης (περιλαμβάνεται και η Λάρισα), έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να ενισχυθούν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του Ελεύθερο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

Την αύξηση της δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης κατά 10 εκατ. ευρώ και την προκαταβολή ενός μεγάλου μέρους των ποσών του επιδόματος από το τρέχον έτος, προανήγγειλε την Τετάρτη η κυβέρνηση.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται κάθε χρόνο σε χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας, βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Το σκεπτικό είναι να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων (ιδανικά και μέσα στον Οκτώβριο) ούτως ώστε οι πληρωμές να γίνουν άμεσα τουλάχιστον στη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων που θα σπεύσουν να κάνουν αιτήσεις.

Όσον αφορά στο ποσό του επιδόματος ένα από τα κυρίαρχα σενάρια είναι να αυξηθεί αισθητά στην 1η και στην 2η ζώνη της χώρας προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερο οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών.

Η 1η ζώνη περιλαμβάνει τα Γρεβενά, τη Δράμα, τον Έβρο, την Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τις Σέρρες, και την Φλώρινα ενώ η Β’ ζώνη έχει την Αρκαδία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Ξάνθη, την Πέλλα, τη Ροδόπη, τα Τρίκαλα και την Χαλκιδική.

Πέρυσι, το επίδομα για ένα σπίτι 100 τμ στα Γρεβενά μπορούσε να φτάσει στα 400 ευρώ και για φέτος σχεδιάζεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500 ευρώ. Αντίθετα, στην 4η ζώνη, πάντοτε για 100 τμ οικίας, το επίδομα είναι μόλις 80 ευρώ.

Εκτός από το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου θα στραφεί στο έκτακτο μέρισμα. Η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της διατηρώντας για τον πρωθυπουργό το προνόμιο των ανακοινώσεων.

Πάντως, στόχος είναι να είναι ένα διευρυμένο επίδομα και να μην περιοριστεί μόνο στους συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση, στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να εξαντλήσουν κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Άλλωστε, όποιο «περίσσευμα» μείνει στον προϋπολογισμό ούτως ή άλλως δεν μπορεί να μεταφερθεί στον επόμενο οπότε θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να φουσκώσει ακόμη περισσότερο τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

eleftherostypos.gr