Τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας επισκέφθηκαν το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας του Ολύμπου, στη Λεπτοκαρυά και ξεναγήθηκαν από το Γιώργο Αρζάνα και τη σύζυγό του, Λάντα-Άννα Λουκάσεβιτς.
Το Μουσείο δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Γεωλογικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και λειτουργεί από το 2013, για όλο τον κόσμο που θέλει να γνωρίσει και να μάθει για τα πετρώματα του Ολύμπου και όχι μόνο.
Στους χώρους του παρουσιάζεται η εξέλιξη του Ολύμπου μέσα στο γεωλογικό χρόνο, ενώ στην έκθεσή του περιλαμβάνονται ορυκτά και πετρώματα, όπως και απολιθώματα εκατομμυρίων ετών, από την ευρύτερη περιοχή, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της πανίδας και της χλωρίδας.
Το Μουσείο είναι «Ανοιχτού τύπου», δηλαδή διαδραστικό, όπου ο καθένας έχει τη δυνατότητα να αγγίξει τους κρυστάλλους και τα απολιθώματα, για μια πιο ουσιαστική εμπειρία.
Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να θαυμάσει τα ορυκτά που αναφέρονται στο αρχαίο κείμενο «Περί λίθων» ή «Λιθικά» του Ορφέα. Ο Ορφέας ως γνωστόν, έζησε και πέθανε στα Λείβηθρα, που βρίσκονται στους πρόποδες του Ολύμπου.
Ο Όλυμπος ή Βουνό των Θεών, είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, παγκοσμίως γνωστό κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας 2.918 μ.) κατοικούσαν οι 12 «Ολύμπιοι» Θεοί, σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων.
Ο συμπαγής του ορεινός όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Θεσσαλίας και Μακεδονίας κι εκτείνεται σε μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας, η οποία ανακηρύχθηκε από το 1938, ως ο 1ος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.
Ο Όλυμπος θεωρείται «Γεωλογικό παράθυρο» και παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού είναι ένα συμπαγές, σχετικά μικρό σε έκταση βραχώδες βουνό (600 Km2), με σχεδόν κυκλικό σχήμα.
Είναι από τα σχετικά νεότερα βουνά, αφού η ηλικία των κυρίως πετρωμάτων του υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τα 250.000.000 χρόνια, όταν το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας και της Μεσογείου, βρισκόταν στον πυθμένα μιας ρηχής θάλασσας, όπου αποτέθηκαν τα κύρια υλικά, από τα οποία αργότερα σχηματίσθηκαν τα σημερινά πετρώματα.
Τα διάφορα γεωλογικά γεγονότα που ακολούθησαν, προκάλεσαν την ανάδυση όλης της περιοχής. Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο και τα οργανωμένα ορεινά καταφύγια με τις ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, εξερευνούν τις ομορφιές του, ενώ στο Λιτόχωρο καταλήγει κάθε καλοκαίρι ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.
(Για όποιον επιθυμεί να επισκεφθεί το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου : Οδός - Γιωργάκη Ολυμπίου 32, Λεπτοκαρυά Πιερίας. Τηλ.: 2352031901. Ώρες λειτουργίας, όλη την εβδομάδα : 10:00 - 14:00 και 20:00 - 23:00. www.olympusmuseum.gr ).