Μετά την απόφαση του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης να επιτραπεί η καλλιέργεια ποικιλιών της βιομηχανικής κάνναβης για ερευνητικούς-πειραματικούς σκοπούς στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το Εργαστήριο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ξεκίνησε να καλλιεργεί ποικιλίες κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης στις εγκαταστάσεις του.
Βασικός στόχος η διαμόρφωση πρότασης εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας, λιγότερο απαιτητικών σε νερό και κυρίως να αποδειχθεί στην πράξη ότι η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης μπορεί να εξελιχθεί σε μια κερδοφόρα καλλιέργεια για τον Θεσσαλό αγρότη, η οποία θα αντικαταστήσει το βαμβάκι.
Η υπεύθυνη του εργαστηρίου και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΙ, Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, μίλησε στην «ΥΧ» για τη σκοπιμότητα και την τύχη αυτής της προσπάθειας. «Κατ’ αρχάς, εισαγάγαμε πιστοποιημένο, συμβατικό (όχι βιολογικό) σφραγισμένο σπόρο από την Ιταλία. Στον πειραματικό αγρό που διαθέτουμε στο ΤΕΙ, ενός στρέμματος, εφαρμόζουμε διάφορα ερευνητικά συστήματα καλλιέργειας και αναμένουμε τα αποτελέσματα, τόσο για την ποιότητα, όσο και για την ποσότητα της ίνας, ώστε στη συνέχεια να προτείνουμε στον παραγωγό συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές που μπορεί να ακολουθήσει. Ο βιολογικός κύκλος της κλωστικής κάνναβης (του φυτού) είναι 120 μέρες. Το ύψος του φυτού τώρα είναι 1,5-2 μέτρα και έχει παρατηρηθεί ότι το αρσενικό φυτό τραβά σε μεγάλο βαθμό τις μέλισσες».
Κερδοφόρα η καλλιέργεια
Στη συνέχεια, η κα Καμβούκου απαντά στο ερώτημα που θα έθετε κάθε αγρότης: Είναι κερδοφόρα καλλιέργεια η κλωστική κάνναβη; «Ναι, η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης είναι κερδοφόρα για τον παραγωγό, διότι δεν θέλει πολλές εισροές (όχι πολλά ζιζανιοκτόνα, φάρμακα, λιπάσματα)».
Η Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας συνεργάζεται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (καθηγητής κ. Μπιλάλης) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (καθηγητής κ. Δαναλάτος), αλλά και με τη Διεύθυνση Φυτογενετικών Πόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού και με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» για την εξασφάλιση πολλαπλασιαστικού υλικού.
Να σημειωθεί ότι στην ομάδα της κας Βογιατζή απασχολούνται δύο απόφοιτοι της σχολής, ένας σπουδαστής που κάνει την πτυχιακή του εργασία και ένας που κάνει την πρακτική άσκηση στο Εργαστήριο Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών. Στις προθέσεις της κας Βογιατζή είναι, μόλις εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης (περίπου τον Σεπτέμβριο), να διοργανώσει μια ημερίδα, στην οποία αυτά θα παρουσιαστούν στο κοινό, ενώ θα ακολουθήσει ένα σεμινάριο 45 ωρών.

ypaithros.gr