Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του - με πρώτη υπογράφουσα την βουλευτή Β’ Αθηνών, κα. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου - ο βουλευτής Ν. Λάρισας της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την “Πρόοδο υλοποίησης των έργων προτεραιότητας του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 που ταξινομήθηκαν στην κατηγορία σε «κίνδυνο».
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ, είχε εντάξει στα επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ 2007 - 2013, 181 έργα προτεραιότητας, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Η ανάληψη όμως της διακυβέρνησης της χώρας το 2015 από τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι τραγικοί πολιτικοί χειρισμοί που ακολούθησαν, πάγωσαν την χρηματοδότηση των εναπομεινάντων έργων, με συνέπεια 14 σημαντικά έργα να βρίσκονται σε “κίνδυνο”. Από τη στιγμή μάλιστα που το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, έληξε στο τέλος του χρόνου, οι δαπάνες αυτών των έργων θα πρέπει να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η χώρα μας αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο επιστροφής δαπανημένων πόρων!!! Νομίζω ότι η ανικανότητα και η ευθυνοφοβία της Κυβέρνησης είναι παροιμιώδης και καταστρεπτική για την ελληνική κοινωνία», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:
Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην από 10-12-2015 γραπτή ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την χρηματοδότηση συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, τα οποία εντάχθηκαν σε ένα κατάλογο με 181 «έργα προτεραιότητας» από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα 181 έργα προτεραιότητας διαπιστώθηκε ότι 14 έργα βρίσκονται «σε κίνδυνο» να μην ολοκληρωθούν εντός της περιόδου 2007-2013.
Στην από 21-01-2016 απάντηση της (αρ. E-015655/2015), η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κα Creţu, αναφέρει ότι «στην περίπτωση που τα έργα αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015,[…] οι δαπάνες μετά την ημερομηνία αυτήν πρέπει να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου, η διάθεση εθνικών κεφαλαίων το 2016 για την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων είναι εξαιρετικά σημαντική.»
Ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης των 14 έργων είχε διαπιστωθεί και από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία σε Ειδική έκθεση της και έπειτα από επίσκεψη της σε 7 έργα το Σεπτέμβριο 2015 αναφέρει ότι κανένα από αυτά τα 7 έργα δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.
Όπως είναι γνωστό η περίοδος επιλεξιµότητας για την χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει λήξει. Πλέον το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα έργα που δεν ολοκληρωθήκαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2015.
Άλλωστε στην ιστοσελίδα του υπουργείου με ενημέρωση Ιανουαρίου 2016, από τα 181 έργα προτεραιότητας παραμένουν 14 στην κατηγορία «Σε κίνδυνο» κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και το υπαρκτό του προβλήματος εκτός εάν, ένα μήνα μετά τη λήξη της επιλεξιμότητας δαπανών, δεν προλάβατε να ενημερώσετε την σχετική βάση δεδομένων.
Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί :
1. Ποιος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός που καλείται να καλυφτεί από εθνικούς πόρους για το κλείσιμο των συγκεκριμένων έργων και αν έχει εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση την διάθεση εθνικών πόρων το 2016 για την ολοκλήρωση τους;
2. Έχει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ένα σχέδιο κλεισίματος των εν λόγω έργων μέχρι τον Μάρτιο 2017 έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος επιστροφής δαπανημένων πόρων;