«Κακά τα ψέματα, στο περιβάλλον που διαβιούμε χρόνια τώρα, η απόκτηση ενός παιδιού έχει γίνει προνόμιο για λίγους», τόνισε κατά την τοποθέτησή της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, στην συζήτηση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις» στην Ολομέλεια της Βουλής, συμπληρώνοντας πως αυτή η κατάσταση είναι σχεδόν αναπόφευκτη, αφού «η οικονομική ύφεση και η αυξημένη εργασιακή αβεβαιότητα συμβάλλουν δραματικά στην υπογεννητικότητα».
Η Λαρισαία πολιτικός, επιπλέον, υπενθύμισε πως «η έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, η οποία συστάθηκε ύστερα από πρόταση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Φώφης Γεννηματά στα μέσα του 2017, ήταν αποκαλυπτική: το 2035 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 1,4 εκατομμύριο, σε ένα ποσοστό της τάξης του 12,4%!».
Ωστόσο, η βουλευτής υπογράμμισε πως αυτά τα ζοφερά στοιχεία, θα πρέπει να βγάλουν το πολιτικό σύστημα από το λήθαργο: «Η Πολιτεία οφείλει να ‘’ανασκουμπωθεί’’, και να κάνει κάτι. Κι αυτό το κάτι, βέβαια, θα πρέπει να ξεπερνά τις διαπιστώσεις και να πηγαίνει πέρα από τα θεσμικά ‘’πυροτεχνήματα’’. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να ‘’φιγουράρει’’ στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τις δαπάνες για τις οικογενειακές παροχές».
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο η Ευαγγελία Λιακούλη απέφυγε τους αφορισμούς λέγοντας πως: «θέλουμε να πιστεύουμε πως πέρα από τον αυταπόδεικτο τίτλο του σχεδίου νόμου, το μέτρο του επιδόματος γέννησης ύψους 2000 ευρώ αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, για το οποίο φυσικά η ίδια είχε δεσμευτεί πριν και αμέσως μετά τις εκλογές.
Συνεπώς, ας αντιμετωπίσουμε το εν λόγω μέτρο στο βαθμό, που του πρέπει: ούτε με κυβερνητικές πομφόλυγες, ούτε βέβαια με αντιπολιτευτικές μιζέριες και αντανακλαστικές αρνήσεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, η βουλευτής υποστήριξε σχετική τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής, η οποία αν γινόταν αποδεκτή από τον Υπουργό θα βοηθούσε το όλο εγχείρημα να ξεφύγει από την αποσπασματικότητα που το διακρίνει και να αποκτήσει χαρακτηριστικά πιο ολοκληρωμένης πρότασης, σε σχέση με ένα πρόβλημα τόσο πολυεπίπεδο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Κίνημα Αλλαγής με την τροπολογία του προτείνει μεταξύ άλλων, επιπλέον δέσμη μέτρων πέραν των κυβερνητικών προτάσεων και συγκεκριμένα επίδομα ύψους 200 ευρώ το μήνα για τα τρία (3) πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, την επιδότηση υπογόνιμων ζευγαριών για σκοπούς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, την ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στις πολύτεκνες, τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, όπως και τη μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του 6%, κι όχι στον απλώς μειωμένο του 13%.
«Η κυβερνητική πρόταση για το δημογραφικό είναι θετική ως βάση εκκίνησης, για τη λήψη αποφασιστικότερων, πιο στοχευμένων και ολιστικών μέτρων», τόνισε καταλήγοντας η Λαρισαία βουλευτής, καλώντας την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της πως: «Κανένα νέο ζευγάρι δεν σκέφτεται μόνο τα έξοδα γέννησης ενός παιδιού. Σκέφτεται τον κόσμο που φέρνει το παιδί του!
Σκέφτεται τη πορεία του μέσα στη ζωή, την μόρφωσή του μέσα σε ένα σύστημα όχι μόνο ανοχής αλλά και ενθάρρυνσης της παραπαιδείας, την υγεία μέσα σε ένα απαξιωμένο σύστημα δημόσιας υγείας που του λείπουν τα ράμματα και το βαμβάκι, την απασχόλησή του, μέσα σε ένα σύστημα αναξιοκρατικό και βολέματος ημετέρων…
Ας μην παριστάνουμε τους ανήξερους, ούτε τους δήθεν περήφανους για το ξεροκόμματο που πετάμε στη νέα γενιά, την ώρα που τα περισσότερα από τα παιδιά μας, όχι μόνο να κάνουν οικογένεια δεν σκέφτονται , αλλά έχουν πάρει το δρόμο της οικονομικής μετανάστευσης, χωρίς να γυρίσουν καν να κοιτάξουν πίσω τους…Και φοβάμαι πολύ ότι δεν κοιτάζουν πίσω τους όχι εξαιτίας της ορμής της νιότης τους, αλλά επειδή πια δεν καταδέχονται ούτε να μας κοιτάξουν ….».