Η αυτοπεποίθηση του Ντόναλντ Τραμπ, μέσα από μια προσωπική εκστρατεία, που ξεσήκωσε τους Αμερικανούς, και η μη συναίνεση μεταξύ των Δημοκρατικών, η οποία αποτυπώθηκε και στην «εκλογική αρνητική προδιάθεση» έπαιξαν σημαντικό αρνητικό ρόλο στην ήττα των Δημοκρατικών, αναφέρει σε συνέντευξή του Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, ο οποίος έχει διατελέσει βουλευτής με τους Δημοκρατικούς επί τρεις θητείες στο Νιου Χαμπσάιρ των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πώς να περιμένει κανείς ότι η Χίλαρι Κλίντον (που θα ακολουθούσε τον δρόμο της πολιτικής Ομπάμα, ο οποίος είχε "αγγίξει" τους Αμερικανούς μέσα από την "ίαση" πολλών πληγών τους, όπως η μείωση της ανεργίας, αλλά και με τηνεπιτυχία του μοναδικού προγράμματος Υγείας) θα έχανε τελικά τις εκλογές», λέει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς τι σηματοδοτεί η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, εκτιμάότι σε σχέση με τον προεκλογικό λόγο τού νεοεκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, «στην πορεία και στην πράξη θα δούμε μια ουσιαστική και σίγουρα διαφορετική αντιμετώπιση όλων των θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η ευρωπαϊκή κρίση και το θέμα του ελληνικού χρέους»
Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων λέει, επίσης, στο Πρακτορείο ότι «η αγάπη μου για την πατρίδα μου σε συνδυασμό με το ότι ήθελα να μεγαλώσω τα παιδιά μου στην Ελλάδα με οδήγησαν πίσω», ενώ σε ερώτηση τι τον "γοήτευσε" στον Βασίλη Λεβέντη απαντά πως πρόκειται, για έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο, ιδιαίτερα σεβαστό, που για 40 ολόκληρα χρόνια πάλεψε για να μπει στη Βουλή και να προβάλλει τις ιδέες του.
Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναφέρει πως την απάντηση θα τη δώσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων σε όλα τα «καυτά» ζητήματα που ζητούν οι θεσμοί, ενώ εκτιμά ότι η εκλογή Τράμπ θα παίξει σημαντικό ρόλο για το αν θα στηθούν πρόωρα κάλπες, και καταλήγοντας τονίζει: «Αν η κυβέρνηση βλέπει ότι δεν τα καταφέρνει τότε αντί να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες, ας αποφασίσει με γνώμονα το κοινό λαϊκό συμφέρον και ας πάει σε λύση ευρείας πολιτικής συναίνεσης».
Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιώργου Κατσιαντώνη στον Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Κύριε Κατσιαντώνη ήσασταν βουλευτής με τους Δημοκρατικούς επί 3 θητείες στο New Hampshire των Ηνωμένων Πολιτειών... Αφουγκραστήκατε το κλίμα που ήταν υπέρ της εκλογής Τραμπ ή ήταν έκπληξη για εσάς η νίκη του στις εκλογές;
Απ. Επειδή έχω ζήσει στην Αμερική και πάντοτε ήμουν πολύ κοντά στους πολίτες ως φίλος, γνωστός και αργότερα βουλευτής χωρίς να αλλάξω τίποτα όμως από την καθημερινότητά μου, ήξερα ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες, την ψυχολογία και τα προβλήματα του αμερικανικού λαού. Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε«αγγίξει» τους Αμερικανούς μέσα από την «ίαση» πολλών πληγών τους, όπως ήταν η μείωση της ανεργίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2010-2016, αλλά και η επιτυχία του μοναδικού προγράμματος Υγείας για ανασφάλιστους πολίτες, του γνωστού σε όλους Obama Health Care, που έδωσε πρόσβαση στις δομές και τις υπηρεσίες Υγείας των ΗΠΑ σε περισσότερους από 21 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς πολίτες. Οπότε, πώς να περιμένει κανείς ότι η Χίλαρι Κλίντον (που, θεωρητικά, θα ακολουθούσε τον δρόμο της πολιτικής Ομπάμα) θα έχανε τελικά τις εκλογές;
Νομίζω η αυτοπεποίθηση του Τραμπ, μέσα από μια προσωπική εκστρατεία ήταν αυτή που, κυρίως, ξεσήκωσε τους Αμερικανούς, και μάλιστα φαίνεται πως ήταν ανάλογη με την αυτοπεποίθηση που χαρακτηρίζει τον απερχόμενο Πρόεδρο Ομπάμα. Εξίσου σημαντικό αρνητικό ρόλο στην ήττα των Δημοκρατικών είχε τελικά και η μη συναίνεση μεταξύ τους, η οποία αποτυπώθηκε και στην «εκλογική αρνητική προδιάθεση» των ψηφοφόρων τους. Έτσι, ο Τραμπ εκμεταλλεύτηκε, θα έλεγε κανείς, το ένα δυνατό σημείο του και το αδύναμο σημείο των αντιπάλων του, τα οποία τελικά του χάρισαν τη νίκη.
Ερ. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Χίλαρι Κλίντον θα ακολουθούσε την πολιτική Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ ποιο δρόμο θα διαλέξει, και τι σηματοδοτεί η εκλογή του για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα; Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος του στο θέμα της μείωσης του χρέους της χώρας μας; Θα ασκήσει πίεση στη "σκληρή" Γερμανία;
Απ. Θα ήθελα καταρχήν να πω το εξής: για κανέναν πολιτικό δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και δεδομένα η άσκηση της πολιτικής... Η πολιτική έχει δυσκολίες, απρόοπτα, εντάσεις, έντονο άρωμα διπλωματίας... Με δεδομένα αυτά, λοιπόν, θα τολμήσω να πω ότι ο Τραμπ, για την ώρα τουλάχιστον, είναι ένας άπειρος μεν, «αγνός» πολιτικά δε, Πρόεδρος... Τούτα τα χαρακτηριστικά του, φαινομενικά τον κάνουν απρόβλεπτο, ιδίως αν επιχειρήσει κανείς να τον κρίνει με βάση τις προεκλογικές του«απειλές». Όμως, αν δούμε με πιο ψύχραιμο τρόπο τις πολιτικές του αντιδράσεις αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου, θα διαπιστώσουμε μία άμεση αναδίπλωσή του. Είπαμε, η πολιτική ως επί το πλείστον είναι διπλωματία, για αυτό λοιπόν θεωρώ ότι στην πορεία και στην πράξη θα δούμε μια ουσιαστική και σίγουρα διαφορετική αντιμετώπιση όλων των θεμάτων από πλευράς του Τραμπ, μεταξύ των οποίων και η ευρωπαϊκή κρίση, το θέμα του ελληνικού χρέους κ.λπ. Ας μην αγνοήσουμε ότι στελεχώνεται από αξιόπιστα στελέχη ελληνικής καταγωγής. Ως προς την δυνατότητα άσκησης πίεσης στη Γερμανία, θεωρώ ότι αυτή δεν θα έχει να κάνει ως αυστηρά τέτοια προς τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά στο πλαίσιο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής θα δούμε σύντομα κινήσεις σημαντικού πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.
Ερ. Πώς επιλέξατε να εγκαταλείψετε τη βουλευτική έδρα σας στην Αμερική για να ασχοληθείτε με τον «άκομψο», και καθόλου αγαπητό πλέον για τους πολίτες, ρόλο του πολιτικού στην Ελλάδα; Τι σας οδήγησε στην επιλογή αυτή και τι σας «γοήτευσε» στον Βασίλη Λεβέντη ώστε να προχωρήσετε μαζί του;
Απ. Θα σας απαντήσω με κάτι που πιστεύω ότι ισχύει γενικά στη ζωή: μπορεί να προγραμματίζουμε ό,τι θέλουμε και για όποτε νομίζουμε, αλλά ο Θεός κάποιες φορές έχει άλλα σχέδια και... γελάει όταν εμείς προγραμματίζουμε. Δεν ήταν στα άμεσα σχέδιά μου το να επιστρέψω στην Ελλάδα, όπως δεν ήταν απολύτως δεδομένο ότι θα έμενα για πάντα στην Αμερική. Η αγάπη μου για την πατρίδα μου σε συνδυασμό με το ότι ήθελα να μεγαλώσω τα παιδιά μου στην Ελλάδα με οδήγησαν πίσω. Τι με γοήτευσε στο Βασίλη Λεβέντη; Με πρόλαβαν οι εξελίξεις πριν καλά-καλά τον γνωρίσω, όταν μέσα από την τηλεόραση του «Σκάι» έμαθα δια στόματός του ότι θα συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Ένωσης Κεντρώων. Θα μου πείτε, δεν τον γνώριζες και σε πρότεινε; Και όμως, μια φορά τον είχα δει σε ένα συνέδριο, ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις, μου έκανε την πρόταση και αυτό ήταν. Πρόκειται, πάντως, για έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο, που για 40 ολόκληρα χρόνια πάλεψε για να μπει στη Βουλή και να προβάλλει τις ιδέες του. Και, για εμένα, αυτό τον κάνει ιδιαίτερα σεβαστό.
Ερ. Ποιο είναι το όραμα της Ένωσης Κεντρώων και τι θεωρείτε πιο πιθανό; Μια συνεργασία σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ;
Απ. Η Ένωση Κεντρώων ζητά και φωνάζει για ένα πιο δίκαιο κράτος. Το βλέπουμε όλοι ότι έχει χαθεί η μεσαία τάξη. Η ανεργία παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Οι άστεγοι γέμισαν τα πεζοδρόμια. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν χαμογελάει. Θλίβομαι για αυτά που βλέπω. Έχουμε μια υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση, αλλά πάλι αυτοί που δεν έχουν εισοδήματα πληρώνουν. Συνεργασία θέλουμε με όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Είναι τόσο δύσκολο πια να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας για το καλό των Ελλήνων και να και να βρούμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας; Ο εγωισμός και η εναπόθεση ευθυνών σε άλλους μας «έφαγαν» σε αυτή τη χώρα.
Ερ. Πώς βλέπετε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα μπορέσει να σταθεί όρθια στα «καυτά»θέματα της χώρας, όπως το εργασιακό και το θέμα του χρέους, ή εκτιμάτε ότι θα πάμε σύντομα σε εκλογές;
Απ. Γκρεμίζεται μέρα με τη μέρα το κάστρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά η ίδια η κυβέρνηση θέλει να τα παρουσιάζει αλλιώς. Σίγουρα έχει πολλά μέτωπα να κλείσει, έχει δρόμο μπροστά της. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων σε όλα τα «καυτά» ζητήματα που ζητούν οι θεσμοί, είναι που θα δώσει και την απάντηση για το αν θα έχουμε εκλογές. Η εκλογή Τράμπ θα παίξει σημαντικό ρόλο για το αν θα στηθούν πρόωρα κάλπες (ίσως μέχρι τον Μάρτιο). Εκτίμησή μου είναι, πάντως, ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα ωφελήσουν κανέναν. Αν η κυβέρνηση βλέπει ότι δεν τα καταφέρνει -και, πιστέψτε με, το γνωρίζουν στο σύνολό τους ότι βρίσκονται σε κοινωνικοπολιτικό αδιέξοδο- τότε αντί να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες, ας αποφασίσει με γνώμονα το κοινό λαϊκό συμφέρον και ας πάει σε λύση ευρείας πολιτικής συναίνεσης.