Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον οι πληγέντες κάτοικοι από τον πρόσφατο σεισμό στη Λάρισα ανέδειξε με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.
Επισήμανε την ανάγκη να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% οι πληγέντες για τις ζημιές που υπέστησαν, να αντιμετωπισθεί η σίτιση, η στέγαση και η περίθαλψη όλων των σεισμόπληκτων από όλα τα χωριά της Λάρισας και των Τρικάλων με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ζήτησε ακόμα να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες με δάνεια και να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων και να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό τα Κέντρα Υγείας. Να ανασταλούν οι πληρωμές σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν, να διαγραφούν χρέη των πληγέντων σε τράπεζες και εφορία για το 2021 και να καταργηθούν ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος, Επισήμανε πως μέχρι τώρα πάνω από 1.600 σπίτια έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλα, ενώ οι 120 οικισμοί που στήνονται για τους κατοίκους δεν είναι επαρκείς για τη στέγασή τους.
Εκ μέρους της κυβέρνησης ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει ως αποτελεσματικό το κυβερνητικό έργο, επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές. Ισχυρίστηκε ότι γίνονται με γρήγορες διαδικασίες η καταγραφή των ζημιών στα κτίρια, ωστόσο, όπως ομολόγησε, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος, ενώ για να ολοκληρωθεί ο δεύτερος πρέπει να σταματήσει η μετασεισμική ακολουθία. Επικαλέστηκε την κατεδάφιση του σχολείου στο Δαμάσι για να αποδείξει την ταχύτητα με την οποία κινείται ο κρατικός μηχανισμός, δεν απάντησε όμως στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχολείο ήταν χτισμένο από το 1938(!) και λειτουργούσε ακόμα και σήμερα, γιατί καμία κυβέρνηση από τότε δεν μερίμνησε ώστε να φτιαχτεί ένα καινούργιο ασφαλές σχολείο.
Το γεγονός αυτό επισήμανε άλλωστε στη δευτερολογία του ο Γ. Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι είναι απούσα, από όλες τις κυβερνήσεις, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, η πολιτική πρόληψης για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, παρότι είναι γνωστό πως είμαστε μία σεισμογενής περιοχή.
Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούσαν να προσφέρουν στην αύξηση της ανθεκτικότητας των κατασκευών, αλλά και στην εφαρμογή μέτρων για την ελαχιστοποίηση των καταστροφών από έναν σεισμό, υπογράμμισε ο Γ. Λαμπρούλης, προσθέτοντας πως είναι πολιτικό ζήτημα η λήψη μέτρων πρόληψης και αντισεισμικής θωράκισης που δεν αντιμετωπίζεται γιατί διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν τη λογική κόστους - οφέλους και αντιμετωπίζουν την προστασία του λαού ως κόστος, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου.