Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της δικτύωσης με αντίστοιχους  φορείς του εξωτερικού, συμμετέχει στο πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης  “Ιmpressionism  Routes” -«Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού» με το  πρόγραμμα  «Daisies / Μαργαρίτες» .

Η συμμετοχή του Μουσείου είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την πόλη της Λάρισας όσο και για το πανελλήνιο, καθώς αποτελεί την πρώτη και μοναδική Ελληνική συμμετοχή  στο δίκτυο Ιμπρεσιονιστών  της  Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Σκοπός του προγράμματος είναι η δικτύωση και η «διάλογος» του μουσείου μας, με άλλα μουσεία της Ευρώπης που έχουν στην συλλογή τους έργα του Ιμπρεσιονισμού. Το καινοτόμο πρόγραμμα της συλλογής Κατσίγρα, θα στηριχτεί από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία αποτελεί το σημείο επαφής για το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία προέδρευσε ο κ. Γ. Καλαμαντής, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού. Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η συζήτηση σχετικά με την  προβολή των Πολιτιστικών Διαδρομών και τη στήριξη των φορέων οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτές. Την Πινακοθήκη εκπροσώπευσε η Αντιπρόεδρος κ. Άννυ Ψάρρα. 

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης προετοιμάζεται, σε συντονισμό και συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο ΣτΕ, ενημερωτικό έντυπο με την παρουσίαση των ελληνικών φορέων των Πολιτιστικών Διαδρομών του  ΣτΕ στο οποίο θα παρουσιάζεται και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα. Υπεύθυνη για το συντονισμό της συμμετοχής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα είναι η κ. Ιωάννα Δεληγιάννη, προϊσταμένη των Διοικητικών Υπηρεσιών της.

Το πρόγραμμα  «Daisies / Μαργαρίτες» είναι βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Θάλειας Φλωρά-Καραβία της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα, και επιχειρεί να ταξιδέψει το φιλότεχνο κοινό στα πολύχρωμα μονοπάτια του Ιμπρεσιονισμού. Οι «Μαργαρίτες» σχεδιάστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και στόχος τους είναι η ανάδειξη, η αξιοποίηση και η διαβίβαση του έργου Ελλήνων δημιουργών που συνδέθηκαν με το κίνημα του Ιμπρεσιονισμού. Στο «μάτι» του «πολύχρωμου κυκλώνα» βρίσκεται το έργο της Θάλειας Φλωρά – Καραβία, μιας πραγματικά σπουδαίας καλλιτέχνιδας, που ξεχώρισε τόσο κατά τη διάρκεια της Ιμπρεσιονιστικής της εργασίας, όσο και γενικότερα καθ΄ όλη την καλλιτεχνική της πορεία, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται μια εκ των εκπροσώπων της Ελληνικής τέχνης  από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά. Το έργο της είναι εκείνο που δημιουργεί το πλαίσιο, για να ταξιδέψει το κοινό, πίσω στο χρόνο σε μια εποχή δύσκολη για τις γυναίκες του καλλιτεχνικού κόσμου και παράλληλα είναι εκείνο, που θα αφηγηθεί την ενδιαφέρουσα ιστορία του Ιμπρεσιονισμού.  

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την Λαρισαία εικαστικό /ιστορικό τέχνης – επιμελήτρια κ. Αντιγόνη Καψάλη και διακρίνεται σε πέντε ενότητες:

Ομιλίες, μουσική συναυλία, εικαστική έκθεση, εκπαιδευτικά workshop και ξεναγήσεις.

Η έναρξη του πολιτιστικού προγράμματος, ξεκινά στις τρεις Σεπτεμβρίου με το «Σταυροδρόμι των Τεχνών: Από τη ζωγραφική…στη μουσική του Ιμπρεσιονισμού», όπου δύο καταξιωμένες μουσικοί οι Ελένη Παππά στο πιάνο και η Στέλλα Φούρλα στο σαξόφωνο θα ερμηνεύσουν κομμάτια, της μουσικής του Γαλλικού Ιμπρεσιονισμού. Η συναυλία θα λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο του μουσείου, τονίζοντας έτσι το έντονο στοιχείο της φύσης και της κίνησης που χαρακτηρίζει το κίνημα του Ιμπρεσιονισμού. 

Σε επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της εικαστικής έκθεσης, η οποία θα παρουσιαστεί στο αίθριο του ισογείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι Κατσίγρα. Δεκατρείς γυναίκες δημιουργοί με καταγωγή από την Θεσσαλία, θα τιμήσουν τη Θάλεια Φλωρά Καραβία, επαναπροσεγγίζοντας το έργο της, προσδίδοντας του μια σύγχρονη καλλιτεχνική υπόσταση. Η έκθεση θα απαρτίζεται από διάφορα εκφραστικά μέσα, όπως: video art, εγκατάσταση, ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές, performance art. Η σύνθεση της εικαστικής έκθεσης θα αποτελεί κατά μια έννοια, μια πρόταση αισθητικού γραμματισμού που θα συμπληρώσει το κενό της νόησης, μεταξύ της σύγχρονης δημιουργίας και της τέχνης που παράχθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Γκουντουβά Μαριάννα, Ζηπέλα Ζωή, Καραφέρη Ρούλα, 

Κρανιώτου Λιάνα, Οικονόμου Δήμητρα, Παναγιώτου Μαρία, Παπατζέλου Αθανασία, 

Σαρλικιώτη Ελένη, Σδούκου Ιφιγένεια, Σειτάνη Ζωή, Σουλτούκη Βασιλική, Τσιάτσιου Θεοδώρα, Τσιόγκα Βιβή.

Την ίδια περίοδο με την έναρξη της έκθεσης, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα διαλέξεων, από καταξιωμένες θεωρητικούς της τέχνης. Ενδεικτικά κάποιες από τις θεματικές των ομιλιών, είναι:

«O Ιμπρεσιονισμός στο Μουσείο Κατσίγρα», όπου θα γίνει μια παρουσίαση του κινήματος του Ιμπρεσιονισμού, εστιάζοντας στα έργα που βρίσκονται στη συλλογή Κατσίγρα.

«Οι γυναίκες του Ιμπρεσιονισμού», όπου θα παρουσιαστούν μια επιλογή από διάσημες καλλιτέχνιδες του κινήματος, ως μια σειρά από μελέτες περίπτωσης. Τι σήμαινε να είσαι γυναίκα καλλιτέχνης στα μέσα του 19ου αιώνα;

«Γυναίκες δημιουργοί», θα παρουσιαστούν διάσημες γυναίκες δημιουργοί,  που το έργο τους αποτελεί σταθμό στο χρονικό της τέχνης. 

Παρουσίαση του έργου της Θάλειας Φλωρά Καραβία. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα προσφέρονται εκπαιδευτικά workshop και ξεναγήσεις για ενήλικες και παιδιά με ενδιαφέρον για την τέχνη. Στις ξεναγήσεις θα προβάλλονται όλα τα ιμπρεσιονιστικά και μετα-ιμπρεσιονιστικά έργα της συλλογής Γ.Ι Κατσίγρα. Τα εκπαιδευτικά workshop με τίτλο «Ζωντανεύοντας το δωμάτιο της Θάλειας» για τμήματα ενηλίκων και παιδικών, θα στοχεύει στη δημιουργία της εικόνας της Θάλειας, μέσω της εικαστικής σύνθεσης ενός συνόλου πληροφοριών για εκείνη. Το εκπαιδευτικό workshop θα πραγματοποιηθεί, προσαρμοσμένο με κάποιες «δημιουργικές διαφορές» και σε τμήματα προσφύγων. 

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, Λάρισα

Τ. 2410623615

Email:info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr