Το τελευταίο αντίο στον Άγι Παπαστεργίου είπαν σήμερα συγγενείς, φίλοι κι συναγωνιστές του στην μακρά του πορεία του στα κοινά της πόλης και των δικαστικών αιθουσών.

Η πολιτική κηδεία του Άγι Παπαστεργίου τελέστηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Κοινά παραδεκτή και αναγνωρισμένη η προσφορά του στην πόλη, από την θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ως Δημοτικού συμβούλου, υποψηφίου Δημάρχου και εργατολόγου.

Ο Άγις Παπαστεργίου έδωσε μάχη με τον καρκίνο αλλά δεν τα κατάφερε. Έφυγε προχθές Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου σε ηλικία 79 χρόνων. Στον επικήδειο που εκφώνησε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, παρατέθηκε όλη η πορεία του ως αγωνιστή, συνδικαλιστή, που αγάπησε την πόλη κι άφησε ανεξίτηλο έργο.

“Αγαπημένε σύντροφε Άγι,

Η είδηση του θανάτου σου ύστερα από μια σκληρή δοκιμασία και άνιση μάχη σκόρπισε βαθιά θλίψη και συγκίνηση στους συγγενείς, τους φίλους σου τους συναγωνιστές σου, μα ιδιαίτερα σε όλους όσους μαζί έδινες συμπορευόμενος και αταλάντευτα τη μάχη για μια καλύτερη ζωή. Με βαθιά θλίψη, τιμή και μεγάλο σεβασμό σου απευθύνουμε σήμερα τον ύστατο αποχαιρετισμό υποκλινόμενοι στην ευγενική, σεμνή μορφή σου.

Γεννήθηκες μέσα στα χρόνια της κατοχής, το Φλεβάρη του 43’ στη Λάρισα όπου τελείωσες το 6ο δημοτικό και το 1ο γυμνάσιο. Το 1961 εισάγεσαι στη νομική σχολή Θεσσαλονίκης όπου 1965 εκλέγεσαι πρόεδρος του συλλόγου Λαρισαίων φοιτητών και παράλληλα εντάσσεσαι στη νεολαία Λαμπράκη. Στην πορεία, η αντιδικτατορική σου δράση είχε ως αποτέλεσμα είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή σου δυο φορές το 1967. Το 1970, έχοντας εκπληρώσει τη στρατιωτική σου θητεία, εγγράφεσαι στον δικηγορικό σύλλογο Λάρισας, ξεκινώντας την επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Δημιουργείς την οικογένειά σου. Αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας και έχοντας ως παρακαταθήκη  από τα νεανικά σου χρόνια το μπόλιασμα με τις ιδέες του ΚΚΕ, τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά και η συμμετοχή και η συμπαράταξή σου με το εργατικό και αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό κίνημα σε οδηγούν ώστε να ανταμώσεις ως συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ αποτελώντας για πάρα πολλά χρόνια στήριγμα των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στο δήμο Λάρισας, αλλά και το 2000 ως υποψήφιος βουλευτής. Εκλέγεσαι για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Λάρισας το 1978 με δήμαρχο τον Αλέκο Χονδρονάσιο και στη συνέχεια από το 1982 με υποψήφιο δήμαρχο τον Αριστείδη Λαμπρούλη εκλέγεσαι δημοτικός σύμβουλος έως το 1998, ενώ από το 1988 έως το 1994 διατελείς πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Τα έτη 2002 και 2006 είσαι επικεφαλής ως υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΚΚΕ.

Όλα αυτά τα χρόνια και από τις θέσεις που κατείχες προσέθεσες το δικό σου λιθαράκι στις διεκδικήσεις και κατακτήσεις συνολικά του λαού της πόλης μας, συμβάλλοντας παράλληλα με ανησυχία και δημιουργικό πνεύμα στην επεξεργασία ζητημάτων που απασχολούσαν την πόλη και ενάντια στο διαρκώς εξελισσόμενο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης.

Συγχρόνως, σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σου ως δικηγόρος, ασχολήθηκες ιδιαίτερα και με τα ζητήματα της συνδικαλιστικής διεκδίκησης στο χώρο των δικηγόρων ως εκλεγμένος για 12 χρόνια στον δικηγορικό σύλλογο Λάρισας του οποίου υπήρξες για μία τριετία γενικός γραμματέας καθώς και υποψήφιος πρόεδρος. Ακριβώς η πολιτική σου στάση και δράση ήταν που σε οδήγησαν να σταθείς στο πλάι των αδυνάτων, των εργαζομένων, καθώς υπήρξες εκπρόσωπος σωματείων εργαζομένων σε πλήθος εργατικών διαφορών, μαχόμενος για τα δικαιώματά τους.  Την περίοδο 1974-1982 υπερασπίστηκες εκατοντάδες κατηγορούμενους-στελέχη και μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που σέρνονταν στα δικαστήρια για παράνομη διακίνηση του Ριζοσπάστη και παράνομη αφισοκόλληση.

Άγι, όπως λέγανε οι εργαζόμενοι, ‘’ο δικός μας Άγις’’, θα σε θυμόμαστε για το μειλίχιο πνεύμα σου, την κοινωνικότητά σου, το χιούμορ σου, τις ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις σου, τη σταθερότητα και τη συστράτευσή σου στο πλευρό των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων. Όπως δεν ξεχνάμε πως στάθηκες σταθερά και αταλάντευτα συμπορευόμενος με το ΚΚΕ ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, υπερασπιζόμενος την ύπαρξή του με κάθε θυσία σε χρόνια δύσκολα που οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και η υποχώρηση του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος τσακίζουν σε πολλούς το ηθικό, σπέρνουν την αμφιβολία, τη δυσπιστία.

Πολλοί έκαναν πίσω μπροστά στις δυσκολίες, μπροστά στην πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκαν οι ιδέες, οι αρχές και η ιστορία του ΚΚΕ. Εσύ όμως δεν παρασύρθηκες, δεν ξεγελάστηκες στα πισωγυρίσματα της ιστορίας, κρατήθηκες γερά στο αγκωνάρι που λέγεται ΚΚΕ, μένοντας πιστός και όρθιος μέχρι το τέλος. Σε αποχαιρετούμε Άγι, γνωρίζοντας πολύ καλά πως πλέον η θέση σου βρίσκεται δίπλα σε εκείνη την γενιά των αγωνιστών που επί δημαρχίας του αείμνηστου κομμουνιστή Αριστείδη Λαμπρούλη τηρουμένων των συνθηκών, αναλογιών και συσχετισμών της εποχής άλλαξε ριζικά την πόλη μας, τη Λάρισα, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο και πρωτοποριακό έργο για εκείνη την περίοδο όπως οι μεγάλες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, το κτίσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών, η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και άλλα, ώστε να έχουν πρόσβαση η νεολαία και ο λαός.

Η προσφορά σου αποτελεί παρακαταθήκη για όλους εμάς για να συνεχίζουμε να βαδίζουμε σε αυτά τα χνάρια. Θα’σαι πάντα παρών, δίπλα μας στους αγώνες και στις διεκδικήσεις για ένα καλύτερο αύριο του λαού μας”.

ertnews.gr