O Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα προχωρά στα νέα του μαγικά μονοπάτια, καλωσορίζοντας μικρούς και μεγάλους στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο του Παππά, με μια νέα παραγωγή για την ανοιξιάτικη- θερινή σεζόν 2021-2022.
Πρόκειται για το έργο «Η Μάγισσα Μπαχλεβίτσα» που θα κλέψει τις καρδιές των μικρών παιδιών, σπέρνοντας μύριες συμφορές, αλλά και του δειλινού τις χάρες, στον παραμυθένιο κόσμο του κουκλοθέατρου.
Πιστός της σύντροφος το μαύρο της κοράκι, που παρά το κράξιμό του για την μαύρη κι άραχνη καρδιά της, σαν μαγεμένο το μυαλό του φτερουγίζει στη σκιά της.
Η υπόθεση του έργου
Μια μέρα, ένα κοριτσάκι, η Ελενίτσα, ξεμακραίνει από την αγκαλιά της γιαγιάς της, πέφτοντας στα χέρια της κακιάς μάγισσας Μπαχλεβίτσας.
Η γιαγιά είναι απαρηγόρητη μέχρι που εμφανίζεται ο Φασουλής και ο Ρεβίθης. Οι δύο φίλοι αναλαμβάνουν την άκρως επικίνδυνη αποστολή να ψάξουν για τη φίλη τους στο μαγεμένο δάσος της μάγισσας, αψηφώντας τους κινδύνους.
Προσπερνώντας ζούμπερα, ερπετά, καπλάνια κι αραχνιασμένα ξόρκια, ορκίζονται να σώσουν την Ελενίτσα όσο κι αν φοβούνται! Και μα την αλήθεια, φοβούνται πάρα πολύ! Και ο φόβος, φέρνει αγωνία κι η αγωνία δράση κι η δράση περιπέτεια κι η περιπέτεια κωμικοτραγικούς μπελάδες!
Στο μεταξύ, η μύτη της μάγισσας Μπαχλεβίτσας ιδρώνει, το κοράκι προσπαθεί κράζοντας να παραπλανήσει τους δυο φίλους, αλλά και να τους βοηθήσει να κλέψουν τη μαγική σκούπα της μάγισσας, ώστε να λυθούν και τα δικά του μάγια.
Θα προλάβουν να γλιτώσουν από τη μάγισσα. όσο εκείνη κοιμάται τον ύπνο του ζοφερού της κακού δικαίου;
Θα νικήσει το καλό στο τέλος όπως σε κάθε παραμύθι;
Το παραμυθόδραμα «Η Μάγισσα Μπαχλεβίτσα» έγραψε το ο γνωστός καραγκιοζοπαίκτης Μιχάλης Χατζάκης.
Το κείμενο αποτελεί ένα λογοτεχνικό διαμάντι και θα το απολαύσετε σε ειδική προσαρμογή για το κουκλοθέατρο από την κουκλοπαίκτρια Φωτεινή Καλούδη.
Πρωτότυπα σκηνικά, κοστούμια, έμμετρος ρυθμός, υπέροχη μουσική και πέντε νέες μαριονέτες συνθέτουν μια μαγική, παραμυθένια Πολιτεία επί σκηνής!
Η κακιά Μάγισσα Μπαχλεβίτσα και ο συμβολικός της χαρακτήρας, κάνει τις καρδούλες των παιδιών να χτυπούν δυνατά.
Πότε από αγωνία και πότε από συγκίνηση, τα παιδιά ζουν το παραμύθι και συμμετέχουν στην ιστορία σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.
Το κοράκι καλείται να προετοιμάσει τους θεατές για επερχόμενους κινδύνους, μα και να τους προβληματίσει και το καλό και το άδικο.
Ο Φασουλής και ο Ρεβίθης, κλασικοί ήρωες παραμυθιών, μέσα από τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους και τους μοναδικούς χαρακτήρες τους, οδηγούν τα παιδιά σε μία ταύτιση με τους ήρωες. Και στο τέλος, τα παιδιά δίνουν τη λύση, όπως πάντα.
Το παραμύθι, μέσα από την αδιάπτωτη πορεία του και την παγκόσμια θυμοσοφία του, ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο απ' όλα τα άλλα είδη στο κλίμα και στη δυναμική του μικροθεάτρου.
Για το κουκλοθέατρο, επιλέξαμε αυτό το έργο, γιατί μέσα από την ψυχαγωγία, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τα παιδιά έχουν ανάγκη να λυτρωθούν από τους φόβους τους και να γελάσουν με την καρδιά τους. Απλά και αληθινά.
Μέσα από τις συνεχόμενες ανατροπές του παραμυθιού, τα παιδιά ζυγιάζουν τα συναισθήματά τους και προσπαθώντας να νικήσουν το φόβο τους, τον διακωμωδούν και προχωρούν. Προσπερνούν κάθε εμπόδιο απνευστί, μέσα από την αλήθεια της παιδικότητάς τους.