Το ονόμασαν «ODYSSEE» και πρόκειται για ένα μοναδικό, καινοτόμο και «ακυκλοφόρητο» τεστ για τη διάγνωση της φυματίωσης.
Το έφτιαξαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που άφησαν, με το ερευνητικό τους έργο πίσω το ΜΙΤ, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και άλλα ξακουστά παγκοσμίως Πανεπιστήμια, αποσπώντας το χρυσό στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM που έγινε τον Οκτώβρη του 2019 στη Βοστώνη!
Δέκα φοιτητές από το τμήμα Βιοχημείας (Λάρισα), Πληροφορικής (Λαμία), Μηχανολόγων Μηχανικών (Βόλος) και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Βόλος) ένωσαν τις δυνάμεις τους και μέσα σε μήνες συνέλαβαν την ιδέα, την σχεδίασαν, έκαναν τα πειράματα και τα κατάφεραν!
Να δημιουργήσουν ένα νέο διαγνωστικό τέστ που δίνει απάντηση μέσα σε 3 ώρες για το αν κάποιος έχει φυματίωση (τα τεστ που κυκλοφορούν δίνουν απάντηση σε 48 ώρες), χρόνος ρεκόρ, που στην περίπτωση των προσφύγων που φτάνουν κατά εκατοντάδες στα νησιά, είναι πολύτιμος προκειμένου να μην διαδοθεί η νόσος σε περίπτωση που κάποιος την έχει.
Επίσης, η καινοτομία δεν περιορίζεται μόνο στον χρόνο της διάγνωσης αλλά και σε άλλα στοιχεία, όπως το υλικό εξέτασης και οι προδιαγραφές ασφάλειας για εκείνον που το κάνει αλλά και για το περιβάλλον.
Ο Λέανδρος Τσιώτος και η Αθηνά Μυλωνά, απόφοιτοι πλέον, μοιράστηκαν με τους ακροατές της ΕΡΤ Λάρισας την «Οδύσσειά τους»! («ODYSSEE» ονόμασαν το ερευνητικό τους έργο)
Η iGEM Thessaly αποτελεί την πρώτη διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έλαβε μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στη Βοστώνη της Αμερικής.
Ο διαγωνισμός προέκυψε ως ιδέα του MIT και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βοστώνη υπό τη διοργάνωση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού iGEM Foundation, εμπλέκοντας ετησίως περισσότερους από 6000 φοιτητές από όλο τον κόσμο που ως στόχο έχουν να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ερευνητικές του εργασίες.
«Το ερευνητικό μας έργο «ODYSSEE» είχε ως θέμα τη δημιουργία ενός τεστ διάγνωσης της φυματίωσης με κύρια εφαρμογή στις δομές υποδοχής προσφύγων της χώρας μας.
Το έργο μας κατάφερε να αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο και να διακριθεί ως το Καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία της διάγνωσης (Best Diagnostics Project).
Παράλληλα, το έργο μας ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Καλύτερης Υποστηριζόμενης Επιχειρηματικότητας (Best Supporting Entrepreneurship) και Καλύτερης ενσωμάτωσης του Κοινωνικού Παράγοντα (Best Integrated Human Practices).
Τέλος, το ODYSSEE έλαβε εύφημο μνεία για την τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας του διαγωνισμού» μας είπαν ο Λέανδρος Τσιώτος και η Αθηνά Μυλώνα που περιέγραψαν όλη την αγωνία και την προσπάθεια μέχρι το αποτέλεσμα ως μια διαδικασία επίπονη, με πολλά ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, συχνά οδυνηρή μα συνάμα και άκρως δημιουργική!
Το ερευνητικό έργο ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο, δηλαδή οι φοιτητές βρήκαν μόνοι τους τους χορηγούς, μεταξύ των οποίων ήταν και μεγάλες εταιρίες στον χώρο του φαρμάκου.
Μετά την επιτυχία της, η ομάδα έχει δέχθει προτάσεις και γιατί όχι; ίσως δούμε το τεστ τους να κυκλοφορεί στην αγορά και να χρησιμοποιείται για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
ert.gr