Η ομάδα χορού Off Art-Σκηνικές Παρουσίες  και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, προσκαλούν επαγγελματίες εικαστικούς,  performers, σκηνοθέτες, χορογράφους, μουσικούς κτλ., να καταθέσουν προτάσεις συμμετοχής στο 7o Φεστιβάλ Open Nights.

Το θέμα του 7ου  Φεστιβάλ Open Nights είναι το Σώμα.  

Η κεντρική του παρουσίαση θα γίνει το φθινόπωρο του 2022 στη Λάρισα, ενώ έως τότε, μέρος της προετοιμασίας του, θα είναι ανοικτό για το κοινό. 

Πού είναι λοιπόν το σώμα σήμερα;

Το σώμα με τις σκιές του, το σώμα που τολμά, το νέο ή το γηρασμένο σώμα; Πού είναι το σώμα σε μια πατριαρχική κοινωνία που αντί να ισορροπεί σε σχέση με τα δύο φύλα κάνει συνεχώς μεταστάσεις; 

Πού είναι, όταν η εξουσία το αντιμετωπίζει ως μηχανή με στόχο τη δύναμή του και μέσω μιας επιβεβλημένης πειθαρχίας (ακινησία), τη μεγιστοποίηση της ωφελιμότητας του για το κοινωνικο-πολιτικό σύστημα; 

H όταν αντιμετωπίζεται ως είδος (species) με στόχο τη διαχείριση βιολογικών διαδικασιών, όπως η γέννηση και η υγεία μέσα από ελέγχους και παρεμβάσεις. 

Ή τέλος το σώμα που πειθαρχεί στον κανόνα με στόχο να συντηρηθεί την ζωή.

Έτσι η απώλεια της ζωής νομιμοποιείται ηθικά και γίνεται συνήθεια… 

Το φεστιβάλ Open Nights είναι το μοναδικό διακαλλιτεχνικό και διεπιστημονικό φεστιβάλ με πυρήνα την Κεντρική Ελλάδα. 

Παίρνουν μέρος επαγγελματίες των εικαστικών και παραστατικών τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και επιστήμονες διαφόρων κατευθύνσεων, ενώ συνεργάζεται και με άλλα φεστιβάλ και ανεξάρτητους θεσμούς. 

Βασίζεται σε μια ομαδική εικαστική και φωτογραφική έκθεση που δημιουργεί, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται performances χορού, θεάτρου, μουσικής και ποίησης και γίνονται εργαστήρια και residencies, διαλέξεις/συζητήσεις, προβολές κ.ά. 

Το θέμα είναι κάθε χρόνο διαφορετικό, τόσο γενικό, ώστε να εμπεριέχει την διαχρονική ανθρώπινη εμπειρία, αλλά και ικανό να δώσει αφορμή για  δημιουργία και συζήτηση, που αφορά στην τρέχουσα κοινωνική επικαιρότητα. 

Με την 7η διοργάνωση, το φεστιβάλ προτείνει μια επιστροφή στο σώμα και στην κίνηση, ως ανάγκη αντίστασης στην απειλητική υπάρχουσα αδράνεια, αλλά και ως κάλεσμα σε μια δυναμική εντροπία.

Στόχος παραμένει ο ανοικτός διάλογος των Τεχνών με την πόλη της Λάρισας, την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και την κοινωνία γενικότερα, υπογραμμίζοντας για ακόμα μια διοργάνωση, την ανάγκη εξάλειψης της διάκρισης μεταξύ τέχνης και ζωής. 

Για την 7η διοργάνωση, μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι προτάσεις που αφορούν στη σύνδεση των τεχνών μεταξύ τους. 

Οι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος, παρακαλούνται να στείλουν στη διεύθυνση opennightsfestival@gmail.com έως τις 10/4/2022:

- την πρότασή τους, σε σχέση με το θέμα και τους στόχους του φεστιβάλ

- βιογραφικό

- παρουσίαση του έργου τους έως σήμερα και σχετικό υλικό (links για βίντεο/ φωτογραφίες κτλ).