«Ο τρόπος με τον οποίο βλέπει μια κυβέρνηση το μέλλον της εκπαίδευσης είναι άκρως ενδεικτικός του τρόπου, με τον οποίο σχεδιάζει την πορεία της χώρας. Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της ανώτατης, και όχι μόνο, εκπαίδευσης, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να αλώσει τα πανεπιστήμια, μετατρέποντάς τα σε κομματικά υποχείρια.
Τούτο άλλωστε, αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου της, που δεν είναι άλλο από την εγκαθίδρυση ενός σκληρού κομματικού συστήματος, το οποίο ελπίζει, πως θα της επιτρέψει την παραμονή στην εξουσία, εξουσία που τόσο πολύ πολέμησε τις προηγούμενες δεκαετίες και που τόσο πολύ αγάπησε τα τελευταία δυο χρόνια».
Με τα λόγια αυτά, ο αν.  Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, τοποθετούμενος στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που καθορίζει τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτό κατατέθηκε στη βουλή, άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση.
«Το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα, είναι απτή απόδειξη των ιδεολογικών αγκυλώσεων και των αναχρονιστικών αντιλήψεων, που διέπουν αυτή την κυβέρνηση.
Δημιουργείται, δηλαδή, ένα γραφειοκρατικό πλαίσιο δομημένο στον ιδεολογικό προσανατολισμό των μελών της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα να δηλώσουν ξεκάθαρα στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής, που προηγήθηκαν της σημερινής συζήτησης πως είναι θαυμαστές του Σοβιετικού μοντέλου εκπαίδευσης! Όχι πως δεν το είχαμε καταλάβει μέχρι σήμερα, ωστόσο, οφείλω να είμαι ειλικρινής, ένα σοκ το παθαίνει κανείς όταν ακούει κάτι τέτοιο, επισήμως, από τα χείλη ενός υπουργού, μέλους της ελληνικής κυβέρνησης τον 21ο αιώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας.
ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΑΣΥΛΟ
Αναφερόμενος στη διάταξη του νομοσχεδίου για το άσυλο, ο Λαρισαίος βουλευτής σημείωσε πως «αυτό που επιτυγχάνεται, είναι η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος  ανομίας εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, καθώς προβλέπεται η αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών, μόνο για κακουργήματα και εγκλήματα κατά ζωής».
ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ελέγξει τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων», συνέχισε ο Λαρισαίος πολιτικός, «αφού με το παρόν νομοσχέδιο προβλέπονται οι εκλογές πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια».
«Αν δεν ελέγχετε τον Πρύτανη, τουλάχιστον να ελέγξετε την διαδικασία μέσω του Αντιπρύτανη! Ταυτόχρονα αυξάνετε και την συμμετοχή των φοιτητών, δηλαδή των κομματικών παρατάξεων,  οι οποίες αποκτούν λόγο και ψήφο σε μια σειρά θεμάτων, για τα οποία δεν έχουν ή δεν μπορούν να έχουν γνώμη. Είναι δυνατόν να ψηφίζουν για την απονομή τίτλου επίτιμου διδάκτορα ομότιμου ή επίτιμου καθηγητή, για την μετακίνηση καθηγητών από και προς ένα τμήμα, για την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου, στο οποίο έχει διοριστεί ένας καθηγητής, όπως προβλέπεται με το άρθρο 13!», τόνισε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
«Επιφέρετε ένα τεράστιο πλήγμα στην έρευνα και στο θεσμό των Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας επικρίνοντας τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ενώ συνέχισε, «νομοθετείτε με το άρθρο 82 τα προπτυχιακά προγράμματα σε ξένη γλώσσα, να διενεργούνται αποκλειστικά σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας που διαθέτει μόλις 9 καθηγητές ενώ με το  άρθρο 30 διατηρείτε το δικαίωμα αναπομπής απόφασης Συγκλήτου για την ίδρυση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος μέσω Επιτροπής, την οποία θα ελέγχετε απολύτως».
ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Αφού ισχυρίζεστε ότι η άριστη γνώση ξένης γλώσσας παραμένει ως κύρια προϋπόθεση για τις αποσπάσεις στα Ευρωπαϊκά σχολεία, γιατί δεν αφήνετε την ισχύουσα διάταξη ως έχει;», ήταν το καίριο ερώτημα του αν. Τομεάρχη της Αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Υπουργό Παιδείας, ενώ κάνοντας και μια σύντομη αναφορά στο Λύκειο Μονάχου επεσήμανε, «Κοροϊδεύετε διαρκώς τους ομογενείς μας στη Βαυαρία με το ζήτημα του Λυκείου Μονάχου. Το Υπουργείο δεν στέλνει χρήματα ούτε για την πληρωμή του ενοικίου στο τωρινό κτίριο, ούτε για να δοθεί εγγύηση για το νέο κτίριο που θα μεταφερθεί το λύκειο τον Αύγουστο του 2018. Και όσο λείπει η χρηματοδότηση καθυστερεί και η υπογραφή των συμβολαίων».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας δήλωσε
«Για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και αναπόσπαστο κομμάτι της Παιδείας της χώρας μας και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει έρμαιο στις ιδεοληψίες των κυβερνώντων. Η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά το έργο της.  Ένα έργο που έχει ως στόχο την στήριξη των κομματικών φίλων και τη δημιουργία του πλαισίου εκείνου που θα επιτρέψει σ’ αυτούς, και τελικά στην ίδια, να διατηρήσει τη νομή της εξουσίας. Τα ίδια κάνει στην οικονομία, στη τοπική αυτοδιοίκηση, στο χώρο της υγείας.
Η ΝΔ δεν καταψηφίζει απλά το εν λόγω νομοσχέδιο. Δεσμεύεται ως επόμενη κυβέρνηση του τόπου πως θα το καταργήσει, φέρνοντας τις διατάξεις εκείνες, οι οποίες θα προσδώσουν στην εκπαιδευτική κοινότητα έναν άνεμο προόδου και ελευθερίας».