«Το αθλητικό νομοσχέδιο είναι αναποτελεσματικό, διότι δεν προωθεί τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θέλει ο χώρος του αθλητισμού και ιδιαιτέρως άδικο για τους ανθρώπους που σπούδασαν, για τους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν, για τους ανθρώπους που αγαπάνε τον αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο και είναι επίσης άδικο γιατί εξοβελίζεται –τον εξοβελίζετε εσείς- ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του προπονητή ποδοσφαίρου».
Με τα παραπάνω λόγια έκλεισε την ομιλία του στη βουλή, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου αθλητικού νομοσχεδίου.
Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο Λαρισαίος πολιτικός, «με το παρόν νομοσχέδιο γίνεται ολοφάνερη αυτή η πολιτική η οποία δεν έχει καμία σχέση με την υποτιθέμενη κεντρώα αντίληψη της Κυβέρνησης. Είναι μια πολιτική ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερη».
Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Το παρόν νομοσχέδιο ξεδιπλώνει και ουσιαστικά φανερώνει τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής ξεκίνησε με την ισοτιμία των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων και με το σοβαρό πλήγμα που δέχτηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα επιστημόνων όπως οι οικονομολόγοι και οι μηχανικοί.
Συνεχίστηκε με την παραχώρηση του δικαιώματος, ένα δικαίωμα το οποίο πηγάζει ευθέως από το Σύνταγμα και είναι ξεκάθαρη υποχρέωση του κράτους, της υποχρέωσης για την απονομή της σύνταξης. Αντί να επιλέξει την ενίσχυση του ΕΦΚΑ, την πρόσληψη υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ, πηγαίνει στο άλλο άκρο και προτιμά να βάζει τους ιδιώτες.
Έτσι και με το παρόν νομοσχέδιο γίνεται ολοφάνερη αυτή η πολιτική η οποία δεν έχει καμία σχέση με την υποτιθέμενη κεντρώα αντίληψη της Κυβέρνησης. Είναι μια πολιτική ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερη. Για ποιο λόγο στο άρθρο 37 παράγραφος 8 υπάρχει η φράση «επαγγελματικά δικαιώματα ειδικά για το ποδόσφαιρο στους προπονητές καθορίζονται από την Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία»;
Ειλικρινά και χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση, θέλω να μου πείτε ποια διάταξη σας υποχρεώνει να θεσπίσετε τέτοιου είδους ή όχι περιορισμό δικαιωμάτων, αλλά αποκλεισμό. Τα επαγγελματικά δικαιώματα καθορίζονται σύμφωνα με το Σύνταγμα από το κράτος και έρχεστε τώρα και δίνετε αυτή τη δυνατότητα σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Απαξιώνετε με αυτό τον τρόπο τις σπουδές τεσσάρων ετών. Απαξιώνετε ως πτυχιούχος των ΣΕΦΑΑ.
Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα. Ένας πτυχιούχος νομικής, τελειόφοιτος λαμβάνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, φανταστείτε να μην έχει πρόσβαση στις δικαστικές αίθουσες, αλλά να έχει μόνο πρόσβαση στη γραμματεία των δικαστηρίων.
Λησμονείτε ότι δεν είναι μόνο η τεχνική του ποδοσφαίρου που μαθαίνουν οι προπονητές στα παιδιά μας. Είναι πρώτα από όλα και πάνω απ’ όλα το παιδαγωγικό έργο το οποίο οφείλουν να υπηρετούν οι προπονητές. Αυτό το παιδαγωγικό έργο, κύριε Υπουργέ, το έχουν σπουδάσει στις πανεπιστημιακές σχολές.
Γι’ αυτόν τον λόγο ο κόσμος του ποδοσφαίρου των προπονητών θέλει μια πειστική απάντηση. Η πειστική απάντηση δεν είναι γιατί το θέλει η UEFA. Είναι αυτό στη συμφωνία UEFA-ΕΠΟ; Το εθνικό δίκαιο, το Σύνταγμα είναι υπεράνω της οποιασδήποτε συμφωνίας; Είναι υπεράνω της οποιασδήποτε καθεστηκυία άποψης;
Είναι υπεράνω η οποιαδήποτε συνήθης πρακτική από το τι λέει το Σύνταγμα και το τι λένε δεν λένε οι νόμοι. Πάνω απ’ όλα η ευθύνη των προπονητών είναι παιδαγωγική.
Δεν προωθείτε με αυτό τον τρόπο μια λέξη την οποία έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία μας, τη λέξη «αξιοκρατία». Δεν είναι τυχαίο και πιστεύω να εκφράζω τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, ότι τα πιο σοβαρά αδικήματα του ποινικού κώδικα συμβαίνουν στον χώρο του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου. Τι θέλετε;
Απάτες, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα! Για αυτά τι έχετε να πείτε; Και θέλετε να κάνετε μεταρρυθμίσεις με μια Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού την οποία δεν στελεχώνετε, την οποία ουσιαστικά απαξιώνετε και θέλετε σε ενάμιση μήνα να γίνουν όλα αυτά τα οποία λέτε στο νομοσχέδιο. Και μας κατηγορείτε ταυτόχρονα ότι κάνουμε μίζερη αντιπολίτευση.
Εάν η αντιπολίτευση η οποία λέει ότι πρέπει να σεβόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματα, πρέπει να σεβόμαστε τις σπουδές των πτυχιούχων φοιτητών και τελειόφοιτων είναι μίζερη, τότε τα συμπεράσματα ας τα βγάλει η αθλητική κοινωνία, η κοινωνία του ποδοσφαίρου.
Κλείνω, με ένα αίτημα για το οποίο σας έχω καταθέσει και σχετική ερώτηση, αλλά δεν έχω λάβει απάντηση, σχετικά με την άνιση μεταχείριση για τους Ολυμπιονίκες κωφούς. Εξαιρέθηκαν από τις ευεργετικές επιπτώσεις του άρθρου 37 του ν. 2525/1999 όσον αφορά το μισθολογικό κλιμάκιο όσων υπηρετούν στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Νομίζω ότι πρέπει να το δείτε. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να τύχουν αυτής της μεταχείρισης, όχι ευνοϊκής, αλλά της αξιοπρεπούς μεταχείρισης. Οφείλουμε ως πολιτεία, ως κράτος δικαίου απέναντι σε αυτούς ανθρώπους να είμαστε εντάξει.
Εν κατακλείδι, είναι ένα νομοσχέδιο καταρχήν αναποτελεσματικό, διότι δεν προωθεί τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θέλει ο χώρος του αθλητισμού και ιδιαιτέρως άδικο για τους ανθρώπους που σπούδασαν, για τους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν, για τους ανθρώπους που αγαπάνε τον αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο και είναι επίσης άδικο γιατί εξοβελίζεται –τον εξοβελίζετε εσείς- ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του προπονητή ποδοσφαίρου».