«Η κοινωνία σήμερα πρέπει να προηγείται της οικονομίας, γιατί πίσω από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι. Απαιτούνται λύσεις ξεκάθαρα, χωρίς ιδεοληψίες. Απαιτούνται λύσεις και πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο». Με τα παραπάνω λόγια ολοκλήρωσε χθες βράδυ την ομιλία του στη βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, έχοντας νωρίτερα αναδείξει τη σωρεία των ανοιχτών «πληγών» τόσο στην κοινωνία, αλλά και στην οικονομία από την πανδημία και τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο Λαρισαίος πολιτικός σήκωσε το γάντι που πέταξαν υπουργοί πως η αντιπολίτευση καταστροφολογεί, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι. Είπε ο κ. Κικίλιας ότι θα κερδίσουμε όλοι μαζί αυτόν τον πόλεμο. Εννοείται ότι θα τον κερδίσουμε μαζί. Κανείς λιγότερο, κανείς περισσότερο. Όλοι είμαστε στο ίδιο μετερίζι.

Αλλά το γεγονός ότι αξιοποιούμε τον θεσμικό μας ρόλο και αναδεικνύουμε παραλείψεις και λάθη της Κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι κάνουμε απόπειρα δολιοφθοράς, όπως ακούσαμε δύο ώρες πριν από τον κ. Κουμουτσάκο.

Παρατήρησα τις ομιλίες Βουλευτών της Συμπολίτευσης, αλλά και των Υπουργών. Ο χρόνος των περισσοτέρων ομιλιών αφιερώνεται -και αυτό είναι άξιο προσοχής- όχι στην στήριξη του προϋπολογισμού, στην απόδειξη αν ο προϋπολογισμός είναι κοινωνικός, στην απόδειξη εάν ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός, αλλά στον τρόπο που αντιπολιτεύεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, στο πώς διατυπώνει τα επιχειρήματα.

Το καίριο ερώτημα είναι εάν μπορούσε αυτό το οποίο ζούμε τώρα -η γενική απαγόρευση, τα αυξανόμενα κρούσματα και οι πάρα πολλοί νεκροί- να είχε αποφευχθεί. Αυτό είναι το κύριο ερώτημα, στο οποίο οφείλουμε να δώσουμε μία απάντηση με λογικά επιχειρήματα.

Ο τουρισμός άνοιξε όπως έπρεπε; Την απάντηση τη δίνει σε αυτό το ερώτημα ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι δεν άνοιξε όπως έπρεπε.
Ήταν προετοιμασμένη η Κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας; Εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι «δεν ήμασταν προετοιμασμένοι».

Έγιναν εγκαίρως οι απαραίτητες προσλήψεις; Σε αυτό το ερώτημα την απάντηση τη δίνει η Βουλή. Οι προσλήψεις έγιναν με τροπολογία πριν από είκοσι ή είκοσι πέντε ημέρες, δηλαδή πολύ αργά.

Έγινε διατίμηση στα τεστ; Σε αυτό το ερώτημα πάλι την απάντηση θα τη δώσει η Βουλή. Έγινε πριν δέκα ημέρες.

Έχουν πρόσβαση όλοι πολίτες μέσω της συνταγογράφησης στα τεστ; Εδώ την απάντηση τη δίνει η ίδια η πραγματικότητα που γνωρίζουμε όλοι, ότι δεν έχουν πρόσβαση.

Πάμε να δούμε τώρα τι ζητούσε και τι ζητά η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ακριβώς αυτά τα οποία απαντήθηκαν είτε από τον Πρωθυπουργό, είτε από τη Βουλή, είτε από την πραγματικότητα. Άρα η επιχείρηση απαξίωσης του αντιπολιτευτικού λόγου από την Κυβέρνηση νομίζω δεν ευσταθεί».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε πως «το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο «περπάτησε» ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία πρέπει να είναι μη επιστρεπτέα».

Εστιάζοντας στην περιοχή της Λάρισας, ζήτησε από το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών στοιχεία για το «πόσες επιχειρήσεις αιτήθηκαν αυτά τα δάνεια στο σύνολο πόσων επιχειρήσεων. Στη Λάρισα, δηλαδή, υπάρχουν εκατό επιχειρήσεις. Και οι εκατό επιχειρήσεις ζήτησαν δάνειο; Διότι αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, επειδή οφείλουν, αποκλείονται από τον δανεισμό. Επαναλαμβάνω ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο «περπάτησε». Και η προκαταβολή δεν πρέπει να είναι επιστρεπτέα.

Πρέπει να ξεκινήσει η κουβέντα, έστω και για τη μερική διαγραφή του χρέους των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που δημιουργήθηκε όμως μόνο κατά την περίοδο της πανδημίας. δυστυχώς, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη, μιας και μιλάμε με ιατρικούς όρους. Είπατε -και λέτε- ότι δεν προβλέπει αύξηση των φόρων αυτός ο προϋπολογισμός. Δεν κάνετε καμία χάρη.

Προτείνω και προτρέπω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες -όσοι μπορούν και όσοι επιθυμούν- να ανατρέξουν στις σελίδες 137 έως 139 του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Εκεί, προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εποχικά εργαζόμενους. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους επιστήμονες, για τη μεσαία τάξη ουσιαστικά, αλλά και για τους αγρότες».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εστιάζοντας στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει ουσιαστικά πολιτική διαχείριση» για να εξηγήσει τα εξής: «Το να πληρώνονται στην ώρα τους οι ενισχύσεις, οι αποζημιώσεις είναι υποχρέωση του κράτους. Απουσιάζει ένα συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο. Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα του αγρότη είναι το κόστος παραγωγής. Αυξήθηκε το αγροτικό πετρέλαιο. Περιμένουμε να δούμε το νομοθέτημα σας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, για το θέμα των τιμών. Επιτέλους, πρέπει να έχουμε μια παρέμβαση στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για να προστατευτούν οι αγρότες από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που κατεβάζουν πάρα πολύ τις τιμές. Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να έρθει σύντομα.

Αναφέρθηκε και ο κ. Αβραμάκης στη βιομηχανία ζάχαρης. Είναι έρμαια τον υποψήφιων επενδυτών η βιομηχανία ζάχαρης. Και οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεγάλη αγωνία για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων».

Στην κατακλείδα ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυθξης και Τροφίμων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «απουσιάζει από τον προϋπολογισμό -και όχι μόνο- αλλά και από τον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό το μοντέλο επανεκκίνησης της οικονομίας. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο κ.  Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι θα κλείσουν εκατόν πενήντα χιλιάδες επιχειρήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι πού θα δουλέψουν; Θα βγουν στην ανεργία; Ποιο είναι το μοντέλο της επανεκκίνησης της οικονομίας; Γνωρίζουμε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αυξηθεί. Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, πού θα πάνε;

Η κοινωνία σήμερα πρέπει να προηγείται της οικονομίας, γιατί πίσω από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι. Απαιτούνται λύσεις ξεκάθαρα, χωρίς ιδεοληψίες. Απαιτούνται λύσεις και πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο».