Θέτοντας ανοιχτά ζήτημα συνταγματικότητας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζητά από την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως «να πάρει πίσω» την τροπολογία για την τηλεκπαίδευση.
Στη δήλωσή του, ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Η πανδημία, είναι ήδη αντιληπτό, ότι επέφερε βαθειά περιστολή των συνταγματικών ελευθεριών όλων των πολιτών, η οποία ωστόσο γίνεται ανεκτή έως το αναγκαίο όριο, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το κράτος δικαίου, αφού ο σκοπός ήταν και είναι ο περιορισμός της πανδημίας και η προάσπιση της δημόσιας και ατομικής υγείας.
Μάλιστα ο πρώτος κατά σειρά πυλώνας του κράτους, που υποχώρησε χάριν της προστασίας της υγείας, ήταν ο ευαίσθητος τομέας της παιδείας και εκπαίδευσης, «στερώντας» αναγκαστικά και προσωρινά από τους μαθητές το δικαίωμα της γνώσης και της συμμετοχής στην παροχή εκπαίδευσης.
Πλέον όμως, βρισκόμαστε στην διαδικασία της εν μέρει ανάκτησης του δικαιώματος στην εκπαίδευση με την επιστροφή σταδιακά των μαθητών στις σχολικές τους αίθουσες, παρακολουθώντας το Υπουργείο Παιδείας να προσπαθεί να επαναφέρει στην εκπαίδευση μια ιδιόμορφη κανονικότητα, προσβάλλοντας όμως άλλους πυρήνες συνταγματικής προστασίας, όπως την ίδια την προσωπικότητα μαθητών και διδασκάλων και την σφαίρα των προσωπικών τους δεδομένων.
Η τροπολογία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή για την διδασκαλία και την παράδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο με την χρήση μέσων τεχνολογίας, επιφανειακά κατατείνει στην μη αποξένωση των μαθητών από την διδασκαλία και στην απρόσκοπτη συμμετοχή τους στην παράδοση του μαθήματος, όμως, συγχρόνως, είναι προφανές, ότι θίγει ευθέως και βάναυσα την υπόσταση και την προσωπικότητα του μαθητή και του εκπαιδευτικού αναγκάζοντάς τους να λαμβάνουν και να παρέχουν γνώση αντίστοιχα, υπό συνθήκες ζωντανής παρακολούθησης.
Το υπουργείο Παιδείας με την εν λόγω τροπολογία, επιδιώκει οι μαθητές να προχωρούν στην ύλη και οι εκπαιδευτικοί να παρέχουν εργασία, δηλαδή ωθεί την εκπαίδευση σε μια στείρα και άγονη διαδικασία.
Δείχνει να αδιαφορεί για το μείζον, που είναι η συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς, με το σύστημα αυτό, οι μαθητές θα προχωρούν στην ύλη τους και οι δάσκαλοι θα παρέχουν εργασία, όμως, υπό καθεστώς ανελευθερίας και άκρατου περιορισμού.
Γνώριζε καλά το υπουργείο Παιδείας, ότι θυσιάζει τα προσωπικά δεδομένα και τις ελευθερίες χιλιάδων παιδιών και εκπαιδευτικών, ότι εισχωρεί βίαια στην σχέση των συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία με την εν λόγω τροπολογία, και γι αυτό άλλωστε η ρύθμιση αυτή δεν τέθηκε καν σε δημόσια διαβούλευση.
Δεν εκλήθησαν κοινωνικοί εταίροι, δεν άκουσε το Υπουργείο τις θέσεις της Αρχής Προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αλλά μονομερώς επέβαλε μια ρύθμιση, δήθεν κατεπείγουσα, που θα γεννήσει πληθώρα προβλημάτων, συγκριτικά με όσα σκοπεύει να λύσει.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΝΕΧΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΛΠ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΛΩΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤ΄ΕΠΙΦΑΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΕΝ ΗΔΕΙ ΠΡΑΞΕΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.
ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΗΡΕΜΙΑΣ.
Είναι αδύνατον να εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση της κ. Κεραμέως γιατί δεν υφίσταται η έκθεση αντικτύπου από το υπουργεί Παιδείας η οποία προηγείται της υπουργικής απόφασης. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει όμως.
Η Κυβέρνηση οφείλει λοιπόν να σεβαστεί υπέρμετρα το κράτος δικαίου στην κρίση και όχι να χρησιμοποιεί την κρίση ως όχημα για να νομοθετεί άκριτα.»