Εξηγήσεις για τη μη ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού, ώστε να μη γίνουν «όμηροι» χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία μάλιστα συνυπογράφουν ακόμη 32 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κόκκαλης σημειώνει τα εξής: «Σύμφωνα με τη ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία N.4611/2019, που ψηφίσθηκε από τον Μάιο του 2019, οι οφειλέτες του Δημοσίου με την ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση θα είχαν τη δυνατότητα να χτίσουν προοδευτικά έναν ακατάσχετο λογαριασμό.
Η ψηφισμένη διαδικασία προβλέπει ότι προκειμένου να «χτιστεί» αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της πάγιας ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.
Παράλληλα με την ψήφιση του νόμου, είχε εκδοθεί και δημοσιευθεί από τις 2/7/2019 η Υπουργική Απόφαση Α.1236, ΦΕΚ 2713/Β από την τότε Υφυπουργό Οικονομικών που προσδιόριζε τα κριτήρια, τη διαδικασία και τους συντελεστές μερικής αποδέσμευσης.
Όπως έγινε γνωστό, η νέα πάγια ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία σε 24-48 δόσεις που θα ξεκινήσει στις 26 Φεβρουαρίου, θα αγνοεί παντελώς τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό, ο οποίος επρόκειτο να ενεργοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2019, αλλά εδώ και εννέα μήνες παραμένει στα χαρτιά.
Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί το εξής παράδοξο: Πολίτες που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των δόσεων θα είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, ακόμη μάλιστα και σε δεσμεύσεις χρηματικών ποσών που προέρχονται από πωλήσεις ακινήτων τους ή αφορούν απαιτήσεις τους από το Δημόσιο.
Αυτό σημαίνει ότι οφειλέτες που έχουν βιώσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, θα παραμείνουν «όμηροι» της Εφορίας ακόμη και στην περίπτωση που επιλέξουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.
Το βασικότερο όμως είναι ότι με την ένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση δεν θα ενεργοποιείται ο προοδευτικά ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τους συνεπείς οφειλέτες, ο οποίος θα έδινε μια ανάσα ρευστότητας ειδικά σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Πιο συγκεκριμένα, το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.
Ουσιαστικά η ρύθμιση αφορά αυτούς που η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετούν είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ. Αν η δόση είναι 500 ευρώ με την εφαρμογή του πρώτου συντελεστή 3, προκύπτει το νέο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 ευρώ.
Όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση εξοφλώντας για παράδειγμα 5 δόσεις των 500 ευρώ, μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8, αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.
Αν ο φορολογούμενος, ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων), χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο, αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η ηγεσία του Υπουργείου για την ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού, προκειμένου να μη γίνουν «όμηροι» χιλιάδες οφειλέτες της Εφορίας;»