Επίθεση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για το μέλλον της Αβερωφείου Σχολής.

Στην ερώτηση απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήγησε ότι «η πολιτική βούληση του σημερινού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και της ηγεσίας του Υπουργείου μας είναι να αξιοποιήσει σε μέγιστο βαθμό την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή και να μπορέσει να προσφέρει αυτή τις υπηρεσίες που πρέπει και μπορεί να προσφέρει στον πρωτογενή τομέα της χώρας».

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Λαρισαίου βουλευτή ο οποίος στη δευτερολογία του απευθυνόμενος στον κ. Σκρέκα είπε: «Κύριε Υφυπουργέ, όπως είπατε, η πολιτική βούληση του κυρίου Υπουργού είναι η αξιοποίηση. Εγώ κατάλαβα ότι η πολιτική βούληση είναι ότι δεν έχει σχέδιο.

Δεν έχει σχέδιο κύριος Υπουργός, ο κ. Βορίδης διότι δεν γνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών. Δυστυχώς! Ξύπνιος είναι, αλλά δεν τα γνωρίζει.

Δεν ζητάω εγώ την αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής. Τη ζητάνε οι αγρότες της Θεσσαλίας, τη ζητάνε οι νέοι αγρότες, τη ζητάνε οι επιστημονικοί σύλλογοι, οι γεωπονικοί σύλλογοι, τη ζητάει ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιτέλους, μεταφέρετε στον κύριο Υπουργό να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα.

Το πόρισμα της Επιτροπής για την Αβερώφειο, το οποίο συνετάγη κατόπιν εντολής της προηγούμενης ηγεσίας, αναφέρει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας -του δικού σας Υπουργείου Παιδείας- κάνει λόγο για συνεργασία του «Νιάρχος».

Ποιος έκανε την πρώτη σύσκεψη με το Ίδρυμα «Νιάρχος», κύριε Υφυπουργέ; Μεταφέρετέ το στον κ. Βορίδη. Ποια ηγεσία έκανε την πρώτη σύσκεψη στη Λάρισα με το Ίδρυμα «Νιάρχος», με την Περιφέρεια και το Δήμο;

Οργανώστε μία σύσκεψη με την Περιφέρεια, το Δήμο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Υπάρχουν θεσμικοί παράγοντες, όπως είναι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, η οποία θέλει να κατασκευάσει μουσείο βάμβακος. Υπάρχει η Ένωση Κατασκευαστών Αγροτικών Μηχανημάτων. Υπάρχει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ελλάδος, ο οποίος θέλει να φτιάξει μουσείο μελισσοκομίας χωρίς ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο.

Περίμενα σήμερα να ακούσω ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν το απαίτησα. Είπα, κύριε Υφυπουργέ, ότι εμείς βάλαμε ένα λιθαράκι. Συνεχίστε. Ας δείξουμε ότι έχουμε σκοπό να την αξιοποιήσουμε για τους αγρότες, για την εκπαίδευση των αγροτών, να γίνει ένα κέντρο καινοτομίας.

Δυστυχώς, όμως, αντί αυτού άκουσα να μεταφέρεται η βούληση του κ. Βορίδη, ο οποίος δεν ασχολείται, ότι ναι, γενικά θα αξιοποιηθεί.»

Να σημειωθεί τέλος ότι στη δευτερολογία του το κυβερνητικό στέλεχοςυποσχέθηκε ότι «το επόμενο διάστημα θα σας έχουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο θα περιγράφει τα βήματα που θα κάνουμε για να αξιοποιήσουμε αυτό το πολύ σημαντικό κληροδότημα του Ευεργέτη μας Αβέρωφ».