«Είμαστε αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού για την πανδημία, όμως η σκέψη καλλιεργείται, δεν εξαγοράζεται…» δήλωσε από το βήμα της βουλής, ο
βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης για την πανδημία, ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε πως «χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, το οποίο σχέδιο, όμως, δεν υπάρχει».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Από την ατομική ευθύνη περάσαμε στην ευθύνη του μαγαζάτορα, περάσαμε στην ευθύνη του επιχειρηματία της εστίασης. Αβεβαιότητα και ανασφάλεια είναι τα αισθήματα, τα οποία διακατέχουν τους συμπολίτες μας, αισθήματα τα οποία επιτείνονται και διογκώνονται από την κυβερνητική πολιτική.

Τη μία μέρα ένας Υπουργός βγαίνει και απειλεί «Εμβόλιο ή χρεοκοπία», την άλλη ο άλλος ο Υπουργός τον διαψεύδει και την τρίτη άλλος Υπουργός λέει μια μέση λύση, όπως σήμερα ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος είπε ότι εφόσον υπάρχει το εμβόλιο, δεν υπάρχει λόγος για καραντίνα. 

Επιτέλους, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, σοβαρευτείτε και μη ρίχνετε το μπαλάκι στην Αντιπολίτευση. Η σκέψη καλλιεργείται, δεν εξαγοράζεται. Να το ξεκαθαρίσουμε. Είμαστε αναφανδόν υπέρ εννοείται και στην πράξη του εμβολιασμού του πληθυσμού, αλλά, από εκεί και πέρα, η λέξη η οποία χρειάζεται  και δεν την έχετε στο λεξιλόγιό σας είναι η πειθώ.

Όσον αφορά το Μεσοπρόθεσμο, γιατί δεν ψηφίζουμε το Μεσοπρόθεσμο; Είναι ωραίες και χρήσιμες οι οικονομικές θεωρίες, αλλά ο κόσμος έχει την απαίτηση, κατά την άποψή μου, για πιο συγκεκριμένα πράγματα, πιο χειροπιαστά. Γιατί συνεπώς δεν ψηφίζουμε το Μεσοπρόθεσμο; Διότι απουσιάζουν δύο βασικά στοιχεία όχι μόνο από το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και από την όλη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, τα οποία είναι κρίσιμα για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. 

Στη χώρα μας, η οποία είναι η τρίτη υπερχρεωμένη χώρα και πρώτη στην Ευρώπη, απουσιάζει η λέξη «αντιμετώπιση της ρευστότητας» και, δεύτερον,
απουσιάζουν οι λέξεις «αντιμετώπιση των χρεών της πανδημίας».

Ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, κύριε Υπουργέ, κάποιες ρυθμίσεις φοροελαφρύνσεις. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αυτές οι φοροελαφρύνσεις δεν είναι σε θετική
κατεύθυνση. Να το ξεκαθαρίσουμε. Όμως, προϋποθέτει –και κάνω μια λογική σκέψη- για να γλιτώσει φόρο κάποιος σημαίνει ότι είχε και κέρδη. Όταν οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές, για τι κέρδη μιλάμε;

Συνεπώς, πρέπει η πολιτική να σχεδιαστεί για την επόμενη μέρα για να κρατηθούν στα πόδια τους οι επιχειρήσεις. Θα χρησιμοποιήσω λέξεις και
εκφράσεις εκπροσώπων των επιμελητηρίων, όπως  του κ. Μίχαλου, του κ. Καββαθά.

Έχουμε οχτακόσιες σαράντα χιλιάδες επιχειρήσεις και από αυτές τις οχτακόσιες σαράντα χιλιάδες, -με επιφύλαξη το λέω, διορθώστε με, κύριε Υπουργέ-  πρόσβαση στο δανεισμό έχουν μόνο δεκαπέντε με είκοσι πέντε χιλιάδες μεγάλες. Πρόσβαση στον δανεισμό-επιδότηση- επιχορήγηση με την κρατική εγγύηση έχουν εκατό χιλιάδες. Άρα, ένα μεγάλο ποσοστό πολύ μεγάλο ποσοστό μένει απ’ έξω. Το 60%  των επιχειρηματικών δανείων στη χώρα μας απορρίπτεται. 

Στη σύσκεψη που είχε ο κ. Σταϊκούρας -δεν είναι εδώ- προχθές με τους εκπροσώπους των τραπεζών αυτό επιβεβαιώθηκε. Άρα, έχουμε ένα θέμα
ρευστότητας; Ναι. Είναι σημαντικό; Πολύ σημαντικό. Το λύνει το Μεσοπρόθεσμο; Όχι. 

Σε αυτό πρέπει εσείς ως Κυβέρνηση να τοποθετηθείτε και να πείτε ότι οι τράπεζες πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης και όχι να αναφέρουν ότι υπάρχουν εμπόδια. Πρέπει να καταλάβουν οι τράπεζες, κύριε Υπουργέ, ότι η μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους και η κερδοφορία τους εξαρτάται από την επένδυση των κεφαλαίων για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας. 

Συνεπώς, για τη ρευστότητα όχι μόνο το μακροπρόθεσμο, το οποίο είναι ένα κείμενο εκτιμήσεων και αορίστων προβλέψεων, αλλά ούτε η γενικότερη
οικονομική πολιτική σας κάνει κάτι συγκεκριμένο. Ένας βασικός λόγος, συνεπώς, για το οποίον δεν τον ψηφίζουμε και ειλικρινά θα περιμένω να ακούσω έναν αντίλογο ότι «ναι, στη ρευστότητα οδηγούμαστε και εφαρμόζουμε διαφορετικές παρεμβάσεις». 

Η δεύτερη έννοια που λείπει από το Μεσοπρόθεσμο είναι η ευνοϊκή διευθέτηση των χρεών με την πανδημία. Μια βόλτα στη γειτονιά μας ο καθένας μας να κάνει θα διαπιστώσει είτε μιλήσει με ιδιοκτήτη ταβέρνας είτε με μανάβικο είτε με κουρείο ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν αν θα είναι ανοιχτοί τους επόμενους μήνες. Εγώ τουλάχιστον αυτό εισπράττω. Αυτοί οι οποίοι μας βλέπουν και μας ακούνε θα με επιβεβαιώσουν ή όχι. 
Συνεπώς, χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, το οποίο σχέδιο, όμως, δεν υπάρχει, κύριε Υπουργέ».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκλεισε με αναφορά για τον πρωτογενή τομέα, για τον οποίο είπε πως «αναφέρεται ότι είναι ανθεκτικός ο πρωτογενής τομέας, ότι άντεξε. Άρα, αφού άντεξε, δεν υπάρχει λόγος να τον στηρίξουμε. 

Σε όλη την Ελλάδα και ειδικά και στη Λάρισα και στη Θεσσαλία φωνάζουν, δικαίως διαμαρτύρονται οι αγρότες για αποζημιώσεις από τον παγετό. Πού είναι η επιπλέον στήριξη με το ταμείο de minimis. 

Προχωρήστε στην καθιέρωση του αγροτικού πετρελαίου, κύριε Υπουργέ. Το ξέρετε πολύ καλά. Ήρθε η στιγμή. Είπατε ότι έχετε κάνει φοροελαφρύνσεις. Η πιο σημαντική ελάφρυνση για τον παραγωγό είτε είναι αγρότης είτε κτηνοτρόφος είτε αλιέας είναι η καθιέρωση του αγροτικού πετρελαίου» κατέληξε.