Την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός κάλεσε τα ΜΜΕ σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για τα "σκαμπανεβάσματα", όπως είπε χαρακτηριστικά, που παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή.
"Δεν έφυγε ο κορωνοϊός, είναι εδώ και είναι ύπουλος", ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει.
Στα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε φάνηκε πως η πορεία της διασποράς στη Θεσσαλία, και ειδικά στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας, παρουσιάζει διακυμάνσεις και δεν ακολουθεί την αποκλιμάκωση άλλων περιοχών της χώρας.
Η ίδια τάση συνεχίστηκε και στην εβδομάδα που ακολούθησε, παρά τη σχετική μείωση στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα - "ακτινογραφία" της πανδημίας στη Θεσσαλία τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παρουσιάζει εικόνα "ασανσέρ", κινούμενος μεταξύ 1.048 και 1.374.
Οι νοσηλείες στα πέντε νοσοκομεία δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης μετά από τη μείωση του τέλους Απριλίου, ενώ διακυμάνσεις παρατηρούνται και στον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται σε κατ΄ οίκον καραντίνα.
Η επιμέρους ανάλυση φανερώνει κάποια αποκλιμάκωση στους νομούς της Δυτικής Θεσσαλίας (Τρικάλων, Καρδίτσας) και διαφορετική εικόνα σε αυτούς της Ανατολικής Θεσσαλίας (Λάρισας, Μαγνησίας).
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη ο ΕΟΔΥ για το ιικό φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (+129%) και του Βόλου (+201%) επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις και εντείνουν την ανησυχία.
Μιλώντας στο iatronet, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την επιμονή του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα, παρόλο που η πίεση στο σύστημα Υγείας μειώνεται.
"Την τελευταία εβδομάδα έχουμε μια τάση μείωσης, αλλά η συνολική πορεία των τελευταίων εβδομάδων προβληματίζει με τα σκαμπανεβάσματά της", είπε ο κ. Αγοραστός, ο οποίος αποδίδει το γεγονός στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων και στο λάθος μήνυμα που εισέπραξε από αυτό ένα μέρος των πολιτών.
"Έχουμε κρούσματα και σε σχολεία που επαναλειτουργούν, ο κόσμος βγαίνει έξω πιο μαζικά και πιο χαλαρός, κάποιοι με τον εμβολιασμό θεώρησαν πως δεν κινδυνεύουν και έβγαλαν τις μάσκες. Χρειάζεται τήρηση των πρωτοκόλλων, δεν έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία", σημείωσε για να προσθέσει: "θα ήθελα να προτρέψω τους πολίτες με τα πρώτα συμπτώματα να πηγαίνουν στο νοσοκομείο και να μη μένουν στο σπίτι. Πολλοί από όσους φτάνουν στις ΜΕΘ είναι γιατί μένουν 10 μέρες στο σπίτι με φάρμακα και παρουσιάζουν επιδείνωση".
Συντονιστής COVID: Δεν δικαιολογείται χαλάρωση
Η αινιγματική επιδημιολογική εικόνα στις δύο μεγαλύτερες Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των τεστ ταχείας ανίχνευσης σε τυχαίο πληθυσμό που γίνονται πλέον σε τακτική βάση σε όλους ανεξαιρέτους τους δήμους των τεσσάρων νομών, με ευθύνη της Περιφέρειας και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Όπως λέει στο iatronet ο συντονιστής COVID-19 για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Βασίλης Πινακάς, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση της θετικότητας των rapid tests.
"Όταν βλέπεις τα 9 θετικά στα 1.000 τυχαία δείγματα στη Λάρισα να γίνονται 15 ή 20, παρόλο που η θετικότητα παραμένει χαμηλή, χτυπάει καμπανάκι. Ομοίως στη Μαγνησία, όταν βλέπεις τις νέες μολύνσεις να ξεπερνούν αυτές της Λάρισας, επιβεβαιώνονται στην πράξη τα ευρήματα των αναλύσεων στα λύματα", σημειώνει, για να προσθέσει πως η αύξηση δεν οφείλεται σε συρροές.
"Επισημαίνουμε συνεχώς και σε όλους τους τόνους ότι η απελευθέρωση δραστηριοτήτων δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Αυτό το μήνυμα, της μη χαλάρωσης, στέλνουμε και με τη συνέχιση και εντατικοποίηση των τεστ σε όλους τους δήμους", κατέληξε.
Κ. Γουργουλιάνης: Ο πιθανός ρόλος του σεισμού
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, εντοπίζει δύο αιτίες για τη μη αποκλιμάκωση της διασποράς, επιχειρώντας να ερμηνεύσει το φαινόμενο: Αφενός στον εξωστρεφή και κοινωνικό τρόπο ζωής σε Λάρισα και Βόλο και αφετέρου στις έμμεσες επιπτώσεις του μεγάλου σεισμού που έπληξε το Μάρτιο την περιοχή της Ελασσόνας.
"Υπήρξαν μετακινήσεις πληθυσμού από τα χωριά προς τις πόλεις, κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων, που πήγαν να ζήσουν στα παιδιά τους ή σε άλλους συγγενείς.
Από την άλλη, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε ο σεισμός, η Λάρισα εξαιρέθηκε από τα αυστηρά μέτρα περιορισμού και δεν μπήκε στο βαθύ κόκκινο.
Ίσως αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εξήγηση για αυτό που παρατηρούμε τώρα στη Λάρισα, αλλά και στο Βόλο, περιοχή σε άμεση σύνδεση με τη Λάρισα", ανέφερε στο iatronet.
Η εικόνα στο ΕΣΥ
Πάντως, το θολό τοπίο σε ό,τι αφορά την διασπορά στην κοινότητα δεν αποτυπώνεται στο σύστημα Υγείας, όπου η αποκλιμάκωση της πίεσης είναι σταθερή.
"Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται σήμερα 40 ασθενείς σε απλές κλινικές COVID, ενώ πριν από ένα μήνα ήταν 70. Πρόκειται κυρίως για νεότερους ασθενείς, ανεμβολίαστους και με ηπιότερη νόσο.
Στις ΜΕΘ υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια. Εμείς, στην Πνευμονολογική Κλινική έχουμε περίπου ένα μήνα να διασωληνώσουμε άνθρωπο", τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης για να καταλήξει: "Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τα κρούσματα - σε συνάρτηση με τον αριθμό των τεστ - και τα στοιχεία από την ανάλυση των λυμάτων. Εκτιμούμε όλα τα δεδομένα και είμαστε σε επιφυλακή, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει έξαρση".
Βασίλης Ιγνατιάδης (iatronet.gr)