Μικρή «ανάσα» έδωσε στα νοσοκομεία της Λάρισας η πτωτική τάση των κρουσμάτων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Μετά από αρκετές ημέρες με τριπλάσιο αριθμό μολύνσεων, μόλις χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 63 νέες επιμολύνσεις.

Χθες, δύο βαριά νοσούντες «έφυγαν» από τη ζωή. Μεταξύ τους και ένας 49χρονος γιατρός-γυναικολόγος ο οποίος νοσηλευόταν για περισσότερο από έναν μήνα στη Μ.Ε.Θ. του Π.Γ.Ν.Λ. και έδινε μάχη για τη ζωή του.

Οι εισαγωγές, παρά τη μείωση των κρουσμάτων, παραμένουν σε διψήφιο αριθμό. Στη χθεσινή εφημερία του Γ.Ν.Λ. εισήχθησαν 19 άνθρωποι, με τις ΜΕΘ να παραμένουν «στο κόκκινο», καθώς και οι 27 κλίνες που διαθέτει είναι πλήρεις, ενώ υπάρχει διαθεσιμότητα μόνο στις κλίνες απλής νοσηλείας.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χθες εισήχθησαν 15 άτομα από τα 50 που προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Η εφημερία σήμερα άρχισε με 3 κενά κρεβάτια στη Μ.Ε.Θ. και 32 διαθέσιμα από τα 109 στις κλινικές για ασθενείς με ήπια συμπτώματα, ενώ καλυμμένοι εξακολουθούν να είναι και οι 17 θάλαμοι αρνητικής πίεσης. Ωστόσο, μέσα στην ημέρα, για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών, θα αναπτυχθούν 4 κρεβάτια αυξημένης φροντίδας Μ.Α.Φ. για ασθενείς που θα παίρνουν αυξημένες παροχές οξυγόνου και θα είναι σε μόνιτορ παρακολούθησης.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η νοσηλεία στις Μ.Ε.Θ. είναι μακροχρόνια -δύο ως τρεις εβδομάδες- και το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρεβάτια αλλά και το προσωπικό που απαιτείται για τη δέουσα νοσηλευτική υπηρεσία. Εκτιμάται πως το 1/3 του προσωπικού έχει φύγει είτε γιατί ασθενεί είτε με άδειες ειδικού σκοπού. Σε αυτή την περίπτωση η ποιότητα εκπίπτει και οδηγεί σε άσχημα αποτελέσματα.

«Αν δεν μειωθούν οι εισαγωγές σε μονοψήφια νούμερα η κατάσταση δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη. Δεν θα αντέξουμε για πολλές ημέρες ακόμη», αναφέρει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Π.Γ.Ν.Λ., Γιώργος Βασιλόπουλος, παρατηρώντας πως το lockdown και τα μέτρα δε «δουλεύουν», δεν τηρούνται, και δεν ελέγχονται όσο στην πρώτη φάση.

ert.gr