Από τις 29/10 έως τις 8/11/2020 θα πραγματοποιηθεί το 5ο διακαλλιτεχνικό Φεστιβάλ Open Nights «ΧΡΟΝΟΣ», στο Μουσουλμανικό τέμενος (Γενί Τζαμί), στον Μύλο του Παππά, στο Διαχρονικό Mουσείο Λάρισας και σε άλλα τοπόσημα της πόλης.
Για 5η συνεχή χρονιά το διακαλλιτεχνικό Φεστιβάλ Open Nights διοργανώνεται από την ομάδα χοροθεάτρου OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.
Βάση του φεστιβάλ θα είναι και φέτος η εικαστική έκθεση στο Μουσουλμανικό Τέμενος (Γενί Τζαμί) με καλεσμένους δύο εικαστικούς από το Μόναχο, ενώ ο Μύλος του Παππά θα φιλοξενήσει μια έκθεση φωτογραφίας χορού, σεμινάρια και προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών χορού.
Για πρώτη φορά τις βασικές εκδηλώσεις θα φιλοξενήσει το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ενώ μεγάλο μέρος τους θα καλυφθεί και διαδικτυακά.
Το θέμα και ο τίτλος του 5ου φεστιβάλ Open Nights, είναι ο «ΧΡΟΝΟΣ», ένα από τα σπουδαιότερα θέματα της ανθρώπινης φύσης που έχει επηρεαστεί τόσο από τη θεωρητική και πειραματική επιστημονική σκέψη, όσο και από διάφορα φιλοσοφικά και ανθρωποκεντρικά δόγματα.
Όποια προσέγγιση στο θέμα χρόνος, τείνει να είναι αυστηρά προσωπική. Παρόλα αυτά η αντανάκλασή του στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, μέσα από διαρρηγμένες μνήμες, εξελίξεις αλλά και αρνητικά πισωγυρίσματα είναι καθολι κή.
Το φεστιβάλ θα εστιάσει στη μνήμη μέσα από την ιστορία και την κληρονομιά, αλλά και την σύγχρονη θεώρηση της έννοιας.
Φέτος, για πρώτη φορά, το φεστιβάλ έχει εξασφαλίσει και τη συμετοχή ενός σημαντικού σύγχρονου εικαστικού συλλέκτη της πόλης, ο οποίος θα μας παραχωρήσει έργα της συλλογής του, ενώ η αρχιτεκτονική ομαδα aether: arch μάς προτείνει μια επαυξημένη διαδρομή στην πόλη, κάνοντας χρήση qr codes τα οποία σκανάρονται με φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα με σύνδεση στο διαδίκτυο) και τα οποία παραπέμπουν σ’ ένα ερέθισμα που σχετίζεται με το σημείο στο οποίο γίνεται η δράση.
Στη φετινή διοργάνωση βάρος πέφτει αναπόφευκτα στη χρήση του διαδικτύου και της βιντεοσκόπησης ενώ είμαστε σε ετοιμότητα έτσι ώστε σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν, η παρουσίαση να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μόνο διαδικτυακά.
Οι δράσεις θα γίνουν με τον επιτρεπτό αριθμό κοινού, ενώ κάποιες από αυτές θα παρουσιαστούν και σε live streaming. Η πρόσβαση σε όλα θα είναι δωρεάν.
Η δυνατότητα επίσκεψης της εικαστικής έκθεσης στο Μουσουλμανικό Τέμενος (Γενί τζαμί), στους χώρους του Μύλου του Παππά και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας θα γίινεται ακολουθώντας τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ.
Οι εκδηλώσεις/διαλέξεις θα γίνουν με περιορισμένο κοινό και με δελτία προτεραιότητας.
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 6932 853971
Ολόκληρο το πρόγραμμα στο www.opennightsfestival.com
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, Πάνος Σάπκας, για το φεστιβάλ τόνισε τα εξής: "Παρά τις δύσκολες συνθήκες, παρά τις αντιξοότητες, επιμένουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η δημιουργία και μάλιστα πιο… δημιουργικά!
Προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις της συγκυρίας και χρησιμοποιούμε καινούρια εργαλεία για να επικοινωνήσουμε τη δημιουργία στο ευρύ κοινό, κι αυτά είναι το διαδίκτυο, η ζωντανή μετάδοση, οι βιντεοσκοπήσεις, και τα qr codes (είναι μια μορφή barcodes. Αποτελούν έναν έξυπνο, εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο σύνδεσης, μέσω ενός κινητού, του offline περιβάλλοντος με links και πληροφορίες αποθηκευμένες online) – (θα σας εξηγήσει πιο αναλυτικά η Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου).
Στην πραγματικότητα, επιχειρούμε να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα και το αύριο, τοπόσημα της Λάρισας όπως το Γενί Τζαμί – ο Μύλος του Παππά - το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, τις τέχνες (χορός, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφος…), επιστήμες (αρχιτεκτονική, ψυχολογία, αρχαιολογία,φιλοσοφία…).
Και σε αυτό το 5ο διακαλλιτεχνικό-διεπιστημονικό φεστιβάλ Φεστιβάλ Open Nights, το μοναδικό στο είδος του, τουλάχιστον στην Ελλάδα, το κάνουμε για να… νικήσουμε το χρόνο.
Μπορεί ο χρόνος να νικήσει τη δημιουργία; Ποια είναι η σχέση του με τη μνήμη; Είναι δυνατόν να μετρηθεί; Κυλάει για όλους και όλα το ίδιο; Τι σχέση έχει με την κίνηση; Είναι επινόηση;
Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ο ομογενοποιημένος χρόνος του ρολογιού μας.
Κι αυτό αποτελεί το βασικό σημείο έμπνευσης και έρευνας του Φεστιβάλ μας.
Σας καλώ να το παρακολουθήσετε, να αναρωτηθείτε και να κάνετε τις δικές σας σκέψεις".