Ένα «σκαλοπάτι» πριν την επιλογή ασθενών βρίσκονται οι γιατροί στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, αφού οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι συνεχώς τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες ασφυκτικά γεμάτες και έχουν επιστρατευθεί όλα τα διαθέσιμα χειρουργικά και αναισθησιολογικά κρεβάτια για τη διασωλήνωση νοσούντων με κορονοϊό.

Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, σημειώνοντας ότι μέρα με τη μέρα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη παρά τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών και στον ιδιωτικό τομέα και παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες 10-15 μέρες γίνονται διακομιδές ασθενών με κορονοϊό σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Πάτρας και των Ιωαννίνων.

«Εδώ και περίπου 15 μέρες στα νοσοκομεία όλες οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διασωλήνωση ασθενών και όλα τα διαθέσιμα χειρουργικά κρεβάτια. Επίσης, έχουν καλυφθεί με διασωληνωμένους ασθενείς και άλλες οκτώ κλίνες σε ιδιωτική κλινική, ενώ τις τελευταίες 10-15 μέρες γίνονται διακομιδές ασθενών με covid-19 σε νοσοκομεία της Αθήνας, των Ιωαννίνων και της Πάτρας.

Αυτό, όμως, είναι πολύ επικίνδυνο για τον ασθενή, αφού οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες, ενώ δεσμεύεται για πολλές ώρες και ένας γιατρός που θα τον συνοδέψει. Πριν από λίγες μέρες είχα επισημάνει τον κίνδυνο να αναγκαστούν να προχωρήσουν οι γιατροί σε επιλογές ασθενών και πολλοί με είχαν χλευάσει. Σήμερα βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν από αυτό το τρομακτικό δίλημμα για τους γιατρούς», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Γιαννακόπουλος.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα οι νέες μολύνσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, πολύ υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό της πόλης είναι ο αριθμός των καθημερινών νέων μολύνσεων πολιτών από τον κορονοϊό. Όπως υποστηρίζει, καθημερινά οι νέες μολύνσεις κυμαίνονται μεταξύ 450-530, ενώ ο αριθμός των καθημερινών εισαγωγών στα νοσοκομεία κυμαίνεται μεταξύ 20-25.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι υπερβολικά μεγάλοι για την πόλη μας και το χειρότερο είναι ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νοσούντων. Όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που τα νοσοκομεία μας έχουν μεγάλη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό. Θα πρέπει η Πολιτεία να κάνει κάτι και ταυτόχρονα όλος ο κόσμος να εμβολιαστεί. Στις ΜΕΘ σχεδόν όλοι οι περιθαλπόμενοι είναι ανεμβολίαστοι. Εμβολιασμένους σε ΜΕΘ βρίσκεις μόνο κάποιους που πάσχουν από βαριά υποκείμενα νοσήματα», λέει ο κ. Γιαννακόπουλος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ολοένα και αυξάνεται ο κίνδυνος για τους ασθενείς με άλλες παθήσεις, αφού οι μονάδες για covid-19 στα νοσοκομεία συνεχώς επεκτείνονται σε βάρος των υπόλοιπων κλινικών. «Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος να χάσουν τη ζωή τους ασθενείς με άλλες παθήσεις, αφού συνεχώς συρρικνώνονται στα νοσοκομεία οι κλινικές γι’ αυτούς.

Μία λύση είναι η χρησιμοποίηση για ασθενείς με κορονοϊό και του στρατιωτικού νοσοκομείου της Λάρισας. Μπορεί να μην έχει τις απαραίτητες υποδομές για παροχή οξυγόνου, ωστόσο, με την τοποθέτηση φιαλών οξυγόνου μπορεί να προσφέρει μια βοήθεια. Υπάρχει, βέβαια και ο ιδιωτικός τομέας, αφού στη Λάρισα έχουμε 17 ιδιωτικές κλινικές και ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Ο ιδιωτικός τομέας ήδη περιθάλπει μεγάλο αριθμό ασθενών, αφού όλοι εμείς οι ιδιώτες γιατροί βλέπουμε ασθενείς με κορονοϊό στα σπίτια τους», αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

ethnos.gr