To νέο ερευνητικό πρόγραμμα/project του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας με θέμα «Μια γεύση από Ανατολική Ρωμυλία» ξεκίνησε με το πρώτο στάδιο καταγραφής προφορικών μαρτυριών από κατοίκους της συνοικίας της Φιλιππούπολης.
Πιο συγκεκριμένα, η διευθύντρια του Μουσείου κα Φανή Καλοκαιρινού και η ομάδα Heritage of Taste-Η κληρονομιά της γεύσης πραγματοποίησαν συνεντεύξεις σε γυναίκες και άνδρες -δεύτερης και τρίτης γενιάς πρόσφυγες από τα χώματα της Ανατολικής Ρωμυλίας- οι οποίοι μίλησαν για συνταγές που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους και κληροδοτούν στα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Μνήμες, βιώματα, πολιτισμικές ιδιαιτερότητες αναδείχτηκαν μέσω της προφορικής ιστορίας και φώτισαν πτυχές από την ιστορία και την παράδοση των προσφύγων που αν και διώχθηκε από τα πατρογονικά της εδάφη δεν έχασε την επαφή της με τις ρίζες της.
Η γαστρονομική κληρονομιά των Ανατολικορωμυλιωτών αλλά και πολλά επιπλέον στοιχεία για την ιστορία, την παράδοση, τις συνθήκες εγκατάστασής τους στην Φιλιππούπολη, τα επαγγέλματα, τα σπίτια, την κοινωνική διάρθρωση κ.ά. προέκυψαν από τις συνεντεύξεις μέσω των αφηγήσεων.
Όλα αυτά βιντεοσκοπήθηκαν, καταγράφηκαν και θα εμπλουτίσουν το αρχείο προφορικής ιστορίας του ΛΙΜΛ, ενώ θα αποτελέσουν αντικείμενο για περαιτέρω έρευνα και δράσεις.
Στην έρευνα μέσω συνεντεύξεων ΛΙΜΛ συμμετείχαν οι εξής: Μπουχώρης Δημήτριος, Μπουχώρη Γεωργία, Φωτοπούλου Ειρήνη, Φιλίππου Νερατζούλα, Τοπάλη-Τσιτσανούδη Χρυσούλα, Φιλίππου Άννα, Σαγρώσης Νίκος, Γκιόλβα-Χατζηνίκου Πέγκυ, Καραβασίλης Σωτήρης, Δελαρούδης Σιδέρης, Γκουτζίδης Γιάννης, Μπουχώρη Κων/να.