Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με τίτλο: «Ποιότητα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Σύγχρονες Τάσεις και Καινοτόμες Προσεγγίσεις: Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Ιουνίου στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων .
Στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδείξει τη σημασία της παροχής ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη, αλλά και να παρουσιάσει τα εργαλεία (e-tools) που αναπτύχθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υποστηρίξουν τα κίνητρα και την εμπλοκή του προσωπικού των κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) στην εφαρμογή ποιοτικών πρωτοβουλιών.
Στο συνέδριο συμμετείχαν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Ολλανδία οι οποίοι και ανέδειξαν τη σημασία της προώθησης της φιλοσοφίας της Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν περίπου 150 άτομα.
Πιο συγκεκριμένα, για την παρούσα κατάσταση και τις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι εκπαιδευτικοί φορείς στο άξονα της ποιότητας των Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών μίλησε πραγματοποιώντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ηκα Αναστασοπούλου Βάσω διευθύντρια του τμήματος Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Δεληγιάννης Δημήτρης , Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων ο οποίος και τοποθετήθηκε σχετικά με τη σημασία της προσπάθειας παροχής Ποιοτικών Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών για όλους.
Η Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ κα Όλγα Τσιούρβα, ανέλυσε τη σημασία της διασφάλισης ποιότητας των προγραμμάτων Μάθηση βασισμένη στην Εργασία.
Στη συνέχεια ο κ. Μπαγάκης Γεώργιος καθηγητής Μεθοδολογίας και Πολιτικών Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης στο Πανεπιστημίο Πελοποννήσου,παρουσίασε τις προσπάθειες αυτοαξιολόγησης στην εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια.
Το πρώτο μέρος του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την κα Γεωργία Γκόνου, Διευθύντρια Έρευνας, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) με ομιλία της για το Σχεδιασμό και Αξιολόγηση προγραμμάτων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια του Β’ μέρους του συνεδρίου εμπειρογνώμονες, με εξειδίκευση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, από τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία, παρουσίασαν την ευρωπαϊκή διαδρομή σχετικά με τη Διασφάλιση Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τη σημασία του να εμπλέκεται το προσωπικό των κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) στην εφαρμογή ποιοτικών πρωτοβουλιών παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε, με την παρουσίαση των Διαδικτυακών Διαδραστικών Εργαλείων Αυτοαξιολόγησης Διδακτικού & Εκπαιδευτικού Προσωπικού που αναπτύχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου QC-VET και είναι διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο, σε πέντε γλώσσες, στον ιστότοπο του έργου: www.qc-vet.eu
Σε όλους τους συμμετέχοντες του συνεδρίου χορηγήθηκε «Βεβαίωση Συμμετοχής».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου www.qc-vet.eu ή να επικοινωνείτε με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Έργων του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ στο 2410 554026 ή στο euprojects@dimitra