Στον ιερό ναό του αγίου Ιωάννη Κυνηγού της οδού Βουλιαγμένης βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος.
Ο κ. Ιερώνυμος που για ακόμη μια φορά τέλεσε τη θεία λειτουργία στο ναό που διακόνησε ως εφημέριος για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή και συγκεκριμένα από το περιστατικό πόνου που περιγράφεται μέσα σε αυτή με την ανάσταση τελικά του γιου της χήρας της Ναΐν σημείωσε πως “το σημερινό ευαγγέλιο θέλει να μας διδάξει μέσα από αυτό πως πρέπει να αρνηθούμε τον πόνο. Να τον πολεμήσουμε με φάρμακο και απάντηση τον Χριστό αλλά και την πνευματική ζωή”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως θέλει ακόμη να μας δείξει ότι τον πόνο τον διαλύει ο Χριστός και τίποτα άλλο.
“Βρήκαμε στην εποχή μας τα ψυχοφάρμακα και ένα σωρό ουσίες για να μας διαλύσουν υποτίθεται τη λύπη και το μόνο που κάνουν είναι να απανθρωποποιούν τον άνθρωπο. Να του παίρνουν όχι τη λύπη αλλά πολλές φορές τον εαυτό του, τα χαρακτηριστικά του, την προσωπικότητά του και να τον μεταβάλλουν”.
Θέλοντας να δώσει τον ορισμό αυτού του πόνου, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως είναι η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας και η κοινή γεύση αυτού που ζούμε σήμερα στον εικοστό πρώτο αιώνα. “Είναι κάτι που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ζωή αφού και παλαιότερα υπήρχε πόνος. Κανείς άνθρωπος δεν πέρασε στη ζωή αυτή άνετα και κανείς δεν έζησε και δεν έμεινε που να μη γευθεί πόνο.
Ποιος πήγε στον παράδεισο αναπαυτικά χωρίς να κάνει τίποτα; Όλοι πέρασαν από τη δοκιμασία και το καμίνι του πόνου. Όλοι πέρασαν από αυτό που δημιουργεί τέτοια ψυχική φόρτιση και βγάζει πολλές φορές τον άνθρωπο από τα ρούχα του και τον κάνει να μη κατανοεί τίποτα άλλο αφού επικεντρώνεται μόνο στο πρόβλημά του”.
Επιδιώκοντας να απαντήσει στο ποιος είναι υπεύθυνος τελικά για τον πόνο αυτό, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε πως είναι ο άνθρωπος. “Πολλές φορές ο άνθρωπος δημιουργεί κακό που προξενεί πόνο. Ο προηγούμενος αιώνας μας κληροδότησε δύο παγκόσμιους πολέμους και δεκάδες άλλους τοπικούς με τόσο αίμα και καταστροφές σε σημείο που πλέον δεν ξέρουμε τι συμφέρει να είσαι σε ένα πόλεμο ζωντανός ή νεκρός.
Αυτός ο πόνος ήταν ένα ανθρώπινο δημιούργημα και δυστυχώς ο άνθρωπος συνεχίζει να παράγει πόνο για τον άνθρωπο με τις ανισομεγέθεις κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις. Με την αδικία που βασιλεύει αλλά και με την αίσθηση κάποιων ότι πρέπει να διακρίνονται, να ξεχωρίζουν και να διοικούν υποβαθμίζοντας τους άλλους”.
Επιχειρώντας να περιγράψει τι συμβουλεύει η Εκκλησία για τον πόνο που θα γευτεί στη ζωή του ο κάθε άνθρωπος, ο μητροπολίτης Λαρίσης τόνισε πως έρχεται και μας λέει πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την ώρα αυτή. “Εδώ στην Εκκλησία δεν προσπαθούμε να σας κλείσουμε τα μάτια, να σας πούμε ψέματα και να σας τα παρουσιάσουμε όλα ωραία. Οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε για να είμαστε όλοι μαζί έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε αυτό που θα συμβεί”.
Αναφερόμενος στα έθιμα της ορθοδοξίας μας, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε πως μέσα από αυτά δεν μας επιτρέπεται να ξεχάσουμε τον άνθρωπό μας. “Για αυτό πρέπει να τηρούμε τα μνημόσυνα και τα τρισάγια γιατί μας παίρνουν τον πόνο εκδηλώνοντας ταυτόχρονα το σεβασμό μας προς τον άνθρωπο που έφυγε”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως ο Χριστός είναι η χαρά που πλημμυρίζει την καρδιά και δεν μπορεί κανείς να την πάρει παρά μόνο αν εμείς τη διώξουμε με την απιστία και την αμαρτία μας.
“Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να σκορπίσει αυτή τη χαρά και την ανάπαυση. Το να αισθανόμαστε δηλαδή ολοκληρωμένοι και ανακουφισμένοι. Όποιος δεν αισθάνεται αυτή τη χαρά έχει πολύ πνευματικό δρόμο να διανύσει και είναι πολύ πίσω στην πνευματική ζωή και πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο”.
Σκιαγραφώντας τις σημερινές προκλήσεις της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως “είδαμε ότι εξαιτίας της πανδημίας τόσο ως κοινωνία όσο και ως Εκκλησία σταθήκαμε διστακτικοί και πολλές φορές διαιρεθήκαμε για τις μάσκες, για το άνοιγμα των ναών και για τα εμβόλια. Βλέπουμε ανθρώπους να θέλουν να λέγονται χριστιανοί αλλά πολύ εύκολα κάνουν ανυπακοή στην Εκκλησία και προσβάλλουν τη σύνοδο, τους αρχιερείς και τους ιερείς. Με πολύ μεγάλη ευκολία εκφράζουν οργή, αγωνία και φόβο δηλαδή αυτό που έχουν μέσα στην καρδιά τους επειδή τους λείπουν πράγματα”.
Ωστόσο, ο κ. Ιερώνυμος συμπλήρωσε πως ο χριστιανός είναι άνθρωπος ειρήνης. “Ό,τι και να συμβαίνει ξέρει να κρατά την ψυχραιμία του και να ζει με ειρήνη μέσα στην ψυχή ακόμη και αν έξω μαίνεται ο πόλεμος. Πονέσαμε όλοι βλέποντας ότι τελικά πνευματικά δεν στεκόμαστε τόσο ψηλά όσο θα περιμέναμε μετά από έναν αιώνα κηρυγμάτων, πνευματικών εκδόσεων και ευκαιριών. Διαπιστώσαμε ότι οι χριστιανοί μας πολλές φορές την πίστη και την υπακοή στην Εκκλησία την μεταφράζουν σε προσωπολατρία γύρω από ένα πρόσωπο το οποίο ακολουθούν και σπεύδουν να υπακούσουν στα πάντα ασχέτως εάν αυτό πηγαίνει και εναντίον της Εκκλησίας”.
Ο μητροπολίτης Λαρίσης έκλεισε με την διαπίστωση ότι “οφείλουμε να αγωνιστούμε όχι μόνο για να διατηρήσουμε την κοινωνία μας σε ενότητα και σε ομόνοια, όχι μόνο για να μη διαλυθούμε και αυτοπροσβληθούμε αλλά για να φανούμε αντάξιοι στα μάτια του Θεού και αντάξιοι τηρητές του νόμου του. Για να μπορούμε έτσι να διεκδικούμε τη βασιλεία των ουρανών και την αιώνια ζωή έχοντας πρώτα σεβαστεί την επίγεια”, κατέληξε.
Αναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)