Για όλα τα επίκαιρα ζητήματα μίλησε ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης στην εκπομπή “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.

Κληθείς να σχολιάσει για το τι πιστεύει ότι θα έπρεπε να γίνει παραπάνω από όλους μας σχετικά με αυτή την ιστορία που ζούμε σήμερα, ο κ Ιερώνυμος σημείωσε πως αυτό που με ενοχλεί είναι το γεγονός, “ότι έπρεπε πρώτα να φτάσουμε να έχουμε πενήντα θανάτους κατά μέσο όρο την ημέρα για να δούμε και πάλι τους εμβολιασμούς να αυξάνονται. Δηλαδή, μόνο υπό την πίεση της ανάγκης και μόνο όταν φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο θα φτάσουμε να λάβουμε μέτρα και να αντιδράσουμε ενώ μέχρι τότε θα κοιμόμαστε αμέριμνοι.

Γιατί αυτή η απρονοησία γενικότερα στην ελληνική κοινωνία και η διάθεση του δεν βαριέσαι ας το κάνουν οι άλλοι και εγώ ας το γλιτώσω το εμβόλιο μη τυχόν και έχουν δόση ισχύος τα όσα λένε οι διάφοροι συνωμοσιολόγοι ή φαντασιόπληκτοι και φοβίζουν τον κόσμο”, διερωτήθηκε ο σεβασμιώτατος προσθέτοντας συγχρόνως πως έχουμε θέματα τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν από την αρχή. “Για αυτό φταίμε όλοι όσοι αρθρώνουμε δημόσιο λόγο θεωρώντας τα, ανοησίες προφανείς. Να όμως που οι προφανείς αυτές ανοησίες επηρεάζουν πολλούς και τώρα πρέπει να απαντήσουμε σε πράγματα τα οποία αν τα είχαμε απαντήσει πριν από λίγους μήνες θα ήταν ενδεχομένως διαφορετικά”.

ΕΦΑΡΜΟΖΩ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Σε ερώτηση για το πως αισθάνεται που μνημονεύεται από όλα τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης επειδή βρίσκεται στην απέναντι όχθη από τις ακραίες συμπεριφορές κάποιων κληρικών, ο μητροπολίτης Λαρίσης ξεκαθάρισε πως “αν καμιά φορά ακούγομαι περισσότερο εγώ στα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης πιστέψτε με πως είναι κάτι το οποίο δεν το επιθυμώ και δεν το θέλω. Πολλές φορές αυτή η δημοσιότητα έχει αρνητικό αντίκτυπο δυσκολεύοντας μετά και τις δραστηριότητες και την ενέργεια. Τώρα, όλο αυτό και εμένα με φέρνει σε δύσκολη θέση. Το σπουδαίο όμως που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι αυτό δεν είναι έργο δικό μου αλλά είναι απόφαση της Ιεραρχίας και της Συνόδου και αυτό υπερασπίζομαι και εφαρμόζω”.

Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στα Γρεβενά με τον οικείο μητροπολίτη ο οποίος κατέβαζε τις μάσκες για να αγιάσει τους πιστούς, ο κ. Ιερώνυμος ρωτήθηκε για το αν μια τέτοια εικόνα ήταν σωστή, με τον ίδιο να απαντά πως “νομίζω ότι ήταν υπερβολικές οι αντιδράσεις αφού ο μητροπολίτης Γρεβενών και το εμβόλιο έχει κάνει αλλά και το συνιστά. Απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ήθελε όποιος ερχόταν και ασπαζόταν το Σταυρό στιγμιαία να κατεβάζει τη μάσκα και να φεύγει. Εγώ προσωπικά αυτό το δικαιολογώ και δεν το θεωρώ ως κάτι κακό”.

Ζητώντας να σχολιάσει τη στάση των άλλων αρχιερέων και ιερέων που από άμβωνος εναντιώνονται και δεν ακολουθούν τα όσα προτείνει η Ιερά Σύνοδος, ο μητροπολίτης Λαρίσης επεσήμανε πως η πανδημία τελικά μας έδειξε τα ελλείμματα της κοινωνίας μας. “Το έλλειμμα στην παιδεία και την κακή θρησκευτικότητα η οποία είναι ευθύνη της Εκκλησίας και όχι ευθύνη κάποιου άλλου. Από εκεί και μετά έδειξε γενικά μία παθογένεια η οποία δεν μας τιμά ούτε ως χώρα ούτε ως λαό. Βεβαία δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μόνο για την Εκκλησία αφού και αυτή είναι ο καθρέφτης της συνολικής κοινωνίας. Αυτό όμως το οποίο διαπιστώνουμε και βλέπουμε είναι ότι και η Εκκλησία δεν είναι κάτι του εκτός κοινωνίας αφού δεν πέφτει από τον ουρανό αλλά δρα μέσα σε μία συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία και σε μία συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα”.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε δυστυχώς και ορισμένοι ιερείς επηρεάζονται από το διαδίκτυο. “Όσοι είμαστε υπεύθυνοι και μιλάμε υπεύθυνα πολλές φορές δεν εισακουόμαστε γιατί κάποιοι προτιμούν την ανωνυμία και την ανευθυνότητα των διαδόσεων του διαδικτύου. Έχουμε δημιουργήσει έτσι μία τέτοια αίσθηση ότι χάρη στην κρυψίνοια και άγνωστη γνώση που ελκύει πολλές φορές και επηρεάζει το λαό, κάποιοι μπορούν να βρουν αυτό που εμείς οι υπεύθυνοι τους κρύβουμε οπουδήποτε αλλού και στη συνέχεια να το υιοθετήσουν και να το εφαρμόσουν. Αυτό είναι μία λογική του παραλόγου η οποία όμως πολλές φορές ενθαρρύνεται και από αστοχίες του πολιτικού συστήματος, του δημοσιογραφικού κόσμου αλλά και της ίδιας της Εκκλησίας. Από εκεί όμως και μετά βλέπουμε ότι στην κοινωνία όλα αυτά αλληλοσυμπλέκονται και αλληλοεπηρεάζονται και έτσι βγαίνει αυτό το οποίο βγαίνει προς τα έξω”.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ερωτώμενος για το αν υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα κάποιο πολιτικό παιχνίδι ως προς το ποιος πήρε τελικά την πρωτοβουλία για την εξαίρεση της Εκκλησίας από τα νέα μέτρα η οποία μάλιστα έφερε και αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως δεν επιτρέπεται να σχολιάσω ανακοινώσεις κομμάτων και μικροπολιτικά παιχνίδια γιατί δεν είναι αρμοδιότητά μου. “Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι αυτή τη στάση μου τη στηρίζω ιδίως στο γεγονός ότι ενώ δύο φορές κατήγγειλα πως στις συγκεντρώσεις που έγιναν εναντίον της προσπάθειας αυτής της κινητής μονάδας εμβολιασμού υπήρχαν μέλη της ακροδεξιάς παράταξης της “Χρυσής Αυγής” οι οποίοι έκαναν αυτά που έκαναν.

Παρόλα αυτά όμως δεν δέχτηκα ούτε καν απλή συμπάθεια από κανένα κόμμα και καμία κομματική ανακοίνωση από όλους εκείνους δηλαδή που θεωρούν ότι υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Κάποιοι από τους βουλευτές της Λάρισας βέβαια μου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και τη συμπάθειά τους και τους ευχαριστώ. Όμως τα οργανωμένα κόμματα έσπευσαν να τραβήξουν την ουρά τους απ’έξω από όλο αυτό. Ίσως επειδή όταν κάποιοι προπηλακίζουν μητροπολίτη ενδεχομένως να βολεύει πολλούς. Έτσι δεν θέλω να σχολιάσω ανακοινώσεις κομμάτων ιδίως ενόψει των γεγονότων ότι και αυτοί σε δεδομένες στιγμές αρνήθηκαν να σχολιάσουν ιδίως όταν νομίζω ότι θα έπρεπε έστω μια έκφραση συμπάθειας να την πούνε”, τόνισε.

Σε ερώτηση για το πως εξελίσσονται σήμερα οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και αν η πανδημία έχει παγώσει τα τόσα πολλά και βαριά που συμβαίνουν γύρω μας αφού δεν ακούγονται ούτε μέσα σε κάποιο διάλογο, ο μητροπολίτης Λαρίσης σημείωσε πως η Εκκλησία πάντα διαλέγεται αλλά αυτό το κάνει πάντα με βάση και την ατζέντα της τρέχουσας ιστορικής συγκυρίας. “Στην παρούσα φάση η πανδημία μας έχει επηρεάσει όλους. Έτσι και το εκκλησιαστικό έργο κινείται με βάση αυτούς τους ρυθμούς. Λογικό είναι ότι δεν μπορούμε να ασχοληθούμε πολύ άνετα και χρονικά και με άλλα μέσα αλλά και με άλλα θέματα. Για το λόγο αυτό και η Πολιτεία και η Εκκλησία πιεζόμενοι από την ιστορική αυτή συγκυρία αυτό που κάνουν είναι να συζητάνε επί της ουσίας για να βρουν μορφές συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστεί το τρέχον πρόβλημα”.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε αυτό είναι και μια απόδειξη ότι o διάλογος μεταξύ τους δεν έχει σταματήσει, “απλά έχει εξειδικευθεί στη συγκεκριμένη πρόκληση και από εκεί και μετά όλα τα άλλα υπάρχουν και μπορεί να τα δούμε αργότερα και με άλλο μάτι. Πάντως είναι μια ευκαιρία για να κατανοήσουμε και οι μεν και οι δεν ποιος ο ρόλος, πόσο χρειαζόμαστε, τι ανταπόκριση έχουμε από τα κοινωνικά αντανακλαστικά και συνεπώς αυτό που πολλές φορές και οι δυο υποστηρίζουμε ότι έχουμε παρεμβατικότητα στην ελληνική κοινωνία και συνεπώς έχουμε και απήχηση στα όσα λέμε. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το μετρήσουμε και να το επανεκτιμήσουμε όταν ο διάλογος επανεκκινήσει σε ηρεμότερο πλέον κλίμα προκειμένου να δούμε και οι δύο τα θέματά μας και την ατζέντα που ήδη υπάρχει”.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Κληθείς να διευκρινίσει ποια είναι αυτή η ατζέντα και πώς αυτή έχει διαμορφωθεί μετά και την ακύρωση της προηγούμενης συμφωνίας, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε πώς “το βασικό θέμα το οποίο θέτει η Εκκλησία είναι το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οργανικές θέσεις εφημεριών τις οποίες στα πλαίσια των μνημονίων η Εκκλησία ναι μεν προκήρυξε η πολιτεία όμως δεν δέχτηκε να μισθοδοτήσει και έτσι έχουμε πρόβλημα εφημεριακών θέσεων. Είναι το πρόβλημα που έχουν πολλοί θεσμοί στην ελληνική επικράτεια και αναδεικνύεται κυρίως στα νοσοκομεία. Το γεγονός όμως είναι ότι οι άλλοι θεσμοί μισθοδοτούνται και χρηματοδοτούνται με υποχρέωση του κράτους ενώ εμείς όχι. Εμείς έχουμε ειδική σύμβαση λόγω της παραχώρησης μεγάλων μεγεθών της εκκλησιαστικής περιουσίας και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο τίθεται και επανατίθεται ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε παραπάνω στελέχη από αυτά που έχουμε γιατί μας χρειάζονται”.

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Λαρίσης τόνισε πως για αυτό κάποια πράγματα θα πρέπει να ειδωθούν από τη βάση τους και θα πρέπει ακόμη να δούμε το πώς θα εξελιχθούν και οι σχέσεις στον εικοστό πρώτο αιώνα αφού η χώρα αποκτά όλο και περισσότερο μια ευρωπαϊκή προοπτική. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταλαβαίνει εύκολα την ορθόδοξη Εκκλησία. Στα αγγλικά η λέξη ορθοδοξία πολλές φορές είναι προβληματική αφού υπονοεί τον σκληροπυρηνικό και τον φονταμενταλιστή. Αυτόν δηλαδή που είναι ακραίος όχι μόνο για τον χριστιανισμό αλλά και για τον μουσουλμάνο και για τους εβραίους.

Έτσι εξαρχής η ίδια η ονομασία μας προδιαθέτει κάπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να είναι λίγο επιφυλακτικοί απέναντί μας και για αυτό πρέπει να γνωριστούμε περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κατανοήσει τι είναι η ορθόδοξη Εκκλησία ιδίως τώρα που και άλλες ορθόδοξες χώρες έχουν μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν γίνει μέλη της. Επιτέλους, πρέπει και αυτή λίγο να ασχοληθεί με εμάς και να πάψει να θεωρεί ότι θα μπορούσαμε ενδεχομένως είτε μέσα από τα κράτη μέλη είτε μέσα από διαχριστιανικούς οργανισμούς να επικοινωνούμε μαζί της. Είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει και η ελληνική πολιτεία να μας διευκολύνει ως προς την επικοινωνία με αυτή”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας ως προς τη μετάφραση του τίτλου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε πως και σε αυτό το σημείο έχουμε μία διαφορετική αντίληψη. “Η Πολιτεία θεωρεί ότι επειδή είναι Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τα θρησκεύματα υποκείμεθα ως αντικείμενο στις πολιτικές δραστηριότητες του Υπουργείου Παιδείας. Εμείς όμως ως Εκκλησία της Ελλάδος θεωρούμε ότι είμαστε αυτοκέφαλη, αυτόνομη και αυτοτελής έχοντας το δικό μας δίκαιο και καταστατικό χάρτη. Το Υπουργείο Παιδείας είναι απλά το αρμόδιο Υπουργείο με το οποίο θα επικοινωνούμε με την εκάστοτε κυβέρνηση του τόπου”, επεσήμανε.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΩ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ

Την ιδία στιγμή ο μητροπολίτης Λαρίσης επαίνεσε τη δημιουργία του μητρώου θρησκευτικών λειτουργών αφού μέχρι σήμερα το Κράτος δεν γνώριζε ποιοι είναι οι πραγματικοί θρησκευτικοί λειτουργοί της χώρας.

“Δεν μπορούσε να καταλάβει ότι κάποιοι είναι παλαιοημερολογίτες και κάποιοι είναι ακόμη και απατεώνες. Όταν ερχόταν το ψυχοσάββατο πολλοί από αυτούς έβαζαν ένα ράσο και έμπαιναν μέσα στα κοιμητήρια και κορόιδευαν τον κόσμο ότι είναι ιερείς ενώ ήταν ηθοποιοί. Όλα αυτά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στη καθημερινή μας πρακτική τα είχαμε αναφέρει στο κράτος και ζητούσαμε την προστασία του γιατί εγώ δεν είμαι αστυφύλακας να κυνηγάω όποιον δεν είναι γνήσιος κληρικός και να του λέω βγάλε το ράσο”, ξεκαθάρισε ο ιεράρχης του θεσσαλικού κάμπου και πρόσθεσε πως τώρα καταρτίστηκε αυτό το μητρώο και σε αυτό συμπράττει και η Εκκλησία της Ελλάδος. “Το Κράτος πλέον θα γνωρίζει ποιοι είναι οι κληρικοί σε μια περιοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και συνεπώς όποιος δεν είναι μέλος σε αυτό το μητρώο θα πρέπει να διασαφηνίσει τι είναι”.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Ο κ. Ιερώνυμος, παίρνοντας αφορμή από την ακύρωση του συνεδρίου της Μητρόπολης το οποίο μετατέθηκε για τις 4 Δεκεμβρίου λόγω και της αύξησης των κρουσμάτων, έκλεισε τη συνέντευξή του λέγοντας πως “θέλω να διαμαρτυρηθώ για το γεγονός ότι από τις συμπεριφορές και τις παραλείψεις πολλών επηρεαζόμαστε και εμείς στο πνευματικό μας έργο. Δεν είναι δυνατόν να αναβάλλουμε τόσα συνέδρια και τόσες εκδηλώσεις για το 21 και να μην τιμάται η επέτειος, επειδή κάποιοι επιμένουν σε ένα παραλογισμό και να είναι οι ίδιοι την ίδια στιγμή που διαμαρτύρονται γιατί αναβάλλεται η παρέλαση ή οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για το 21, για τον απλούστατο λόγο γιατί οι ίδιοι συμπράττουν σε αυτό. Για αυτό παρακαλώ κάποιοι να φύγουν από την ανευθυνότητα”, κατέληξε ο μητροπολίτης Λαρίσης.

Αναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)