Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα στη Λάρισα για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Το πρωί στην κεντρική πλατεία το κάλεσμα του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας είχε τη μεγαλύτερη ανταπόκριση, ενώ την ίδια ώρα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές έκανε λόγο μεταξύ άλλων για τους αγώνες της εργατικής τάξης που συνεχίζονται και σήμερα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σκορπίζουν τον θάνατο και την προσφυγιά.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαποστόλου τόνισε τα εξής στην ομιλία του:

«H 1η Μάη αποτελεί διαχρονικά την αφετηρία για την κατάκτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.      

         Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα των εργαζομένων  που, με τη διαχρονική τους πάλη, προσπαθούν να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνουν  τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσουν και να διευρύνουν κατακτήσεις και δικαιώματα. 

Αυτή την ιστορική μέρα οι  εργαζόμενοι στην Ελλάδα ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σ’ όλο τον κόσμο που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, τον πόλεμο και τις κοινωνικές διακρίσεις.

Αιώνες ζωής μετρούν οι αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Το 8ωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση, η άδεια μητρότητας,  οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, όλα τα δικαιώματα και συνολικά το εργατικό δίκαιο, δεν χαρίστηκαν. Κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, με θυσίες και αίμα, μέσα από μια μακριά διαδρομή του Εργατικού Κινήματος

Στη χώρα μας τα οκτώ τελευταία χρόνια οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι γυναίκες και οι νέοι, πληρώνουν τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας που έχουν οδηγήσει το 1/3 του πληθυσμού στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η φοροκαταιγίδα  δεν έχει τελειωμό αφού ανάμεσα στα άλλα, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει ακόμα περισσότερο το αφορολόγητο όριο  στα 5681 ευρώ. 

Παράλληλα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα έχουμε νέα δραματική μείωση στις ήδη κατακρεουργημένες συντάξεις. 

Η υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας συνεχίζεται. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση έχουν οδηγήσει πολλές δομές σε συρρίκνωση.

Στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης  δε δίνονται λύσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στα, από χρόνια, συσσωρευμένα προβλήματα.

Η δημόσια περιουσία εκποιείται ή ιδιωτικοποιείται αντί πινακίου φακής,με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ.

Το συνδικαλιστικό κίνημα , αποδίδει φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του εργατικού κινήματος που θυσίασαν τη ζωή τους  στο βωμό της υπεράσπισης των εργατικών – εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων

Οι ιστορικοί αγώνες πριν, την 1η Μάη 1886, μετά, με χιλιάδες νεκρούς της εργατικής τάξης, κοινωνικούς αγωνιστές, διαμόρφωσαν κατακτήσεις που σήμερα κατεδαφίζονται, δικαιώματα στην εργασία, την ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία, τις εργασιακές σχέσεις που σήμερα ανατρέπονται.

Αυτή η ιστορική πορεία, αυτή η παρακαταθήκη επιβάλλει σε όλους εμάς, σε ολόκληρο το λαό μας : ενότητα – ενεργοποίηση – συστράτευση και δυναμική – διεκδικητική και αγωνιστική ετοιμότητα για την προάσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων 

Ενωμένοι διεκδικούμε:

Έναν ειρηνικό κόσμο ανάπτυξης και απασχόλησης, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, κοινωνικής προόδου και ευημερίας για όλους.                                                                                                                                                                                                     

Διεκδικούμε το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές

Απαιτούμε και διεκδικούμε μια διαφορετική πολιτική με σχέδιο και πρόγραμμα που θα ενισχύει την ανάπτυξη, θα στηρίζει την απασχόληση, θα  δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα διασφαλίζει τις κοινωνικές παροχές, τα εισοδήματα, τα εργατικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή».

*Φωτογραφία αρχείου