Με στόχο την επίλυση του θέματος των λυμάτων για τα χωριά της δημοτικής ενότητας Κοιλάδας του Δήμου Λαρισαίων, συνεχίζει η ΔΕΥΑΛ τα έργα κατασκευής μικρών βιολογικών καθαρισμών και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.
Ετσι, το πρωί της Πέμπτης ο Δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος ΔΕΥΑΛ κ. Απόστολος Καλογιάννης υπέγραψε την σύμβαση για την κατασκευή του έργου Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) με τον εκπρόσωπο της εταιρίας «Νηρέας Περιβαλλοντική ΙΚΕ».
Το έργο είναι προυπολογισμού 810.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» στον άξονα προτεραιότητας «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας λυμάτων» και από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΛ.
Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 12 μήνες.
Εξάλλου, η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. στοχεύει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων για όλους τους οικισμούς της αρμοδιότητάς της με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Έχοντας διασφαλίσει για τους μεγαλύτερους οικισμούς (Δ.Ε. Λαρισαίων, Δ.Ε. Γιάννουλης) την κατάλληλη διαχείριση των λυμάτων έχει σχεδιάσει την διαχείριση των λυμάτων και για τους οικισμούς της Δ.Ε. Κοιλάδας.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις ΤΚ Μάνδρας και Κουτσόχερου ενώ η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στην Μάνδρα βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας.
Για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων της Κοιλάδας θα κατασκευαστεί Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων με βιολογική επεξεργασία σε κλίνες τεχνητών υγροβιότοπων.
Θα συνοδεύεται από τριτοβάθμια επεξεργασία με φίλτρανση, ενώ η τελική διάθεση θα γίνει με σύστημα. Ακόμη θα υπάρχει μονάδα επεξεργασίας ιλύος με κλίνες ξήρανσης.
Ακολουθεί η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και στις άλλες τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Κοιλάδας με κατασκευή διαφορετικών τύπων εγκαταστάσεων, αρχικώς στην Τ.Κ. Ραχούλας.
Οι διαφορετικοί τύποι θα έχουν επιδεικτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Θα δημιουργηθεί ένα «τεχνολογικό πάρκο καινοτόμου αποκεντρωμένης επεξεργασίας των λυμάτων μικρών οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων» για την οποία δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη εμπειρία στον ελληνικό χώρο όπου μέχρι τώρα η προσοχή ήταν στραμμένη στους οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων.
Στο πάρκο αυτό θα δημιουργηθούν δύο κέντρα ενημέρωσης με την αξιοποίηση δύο εκτός λειτουργίας δημοτικών σχολείων. Το ένα κέντρο θα έχει επιδεικτικό χαρακτήρα και σ’ αυτό θα παρουσιάζονται οι τεχνολογίες που εφαρμόσθηκαν στην περιοχή καθώς και άλλες σύγχρονες τεχνολογίες σε συνεργασία με σχετικές επιχειρήσεις.
Το άλλο κέντρο θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και σ’ αυτό θα γίνεται η εκπαίδευση των χειριστών των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων από όλη την χώρα, σχετικά σεμινάρια. Η επιστημονική αξιοποίηση του όλου έργου θα γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στόχος είναι η προώθηση των κατάλληλων τεχνολογιών και η διάδοση της γνώσης με καινοτόμο προσέγγιση. Τον συντονισμό του όλου έργου θα έχει η ΔΕΥΑΛ.
Μέσω των έργων θα τονωθεί η τοπική οικονομία αφενός λόγω της απασχόλησης σε αυτά και αφετέρου από τις συχνές επισκέψεις ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, όπως μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων σε ανάλογες μονάδες καθώς και επιστημόνων και επαγγελματιών του είδους.
Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστη επίσης ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Δημ. Μαβίδης, ο Γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΛ κ. Δημ. Σαββοργικάκης και η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΛ κ. Αννα Ζαχίδου.