«Συντασσόμαστε μαζί σας στον κοπιώδη αγώνα σας για την ενότητα του Ορθόδοξου κόσμου αλλά και τον συντονισμό όλων των Χριστιανών. Το όραμά σας είναι και δικό μας όραμα, και ευχόμαστε και προσευχόμαστε η Αγία και Μεγάλη Πανορθόδοξος Σύνοδος να στεφθεί με επιτυχία. Ελπίζουμε όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, και τα όποια ζητήματα έχουν τεθεί εσχάτως από διάφορες πλευρές να μη θέσουν σε κίνδυνο το μείζον, η επίτευξη του οποίου θα σηματοδοτήσει μια νέα ελπιδοφόρα εποχή». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Τομέαρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην προσλαλιά του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, μετά τη λειτουργία που ετελέσθη στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Σινασό της Καππαδοκίας.
Ο βουλευτής της ΝΔ, που για μια ακόμη φορά συμμετείχε στο ετήσιο προσκύνημα στη γη της Καππαδοκίας, από όπου και ο ίδιος κατάγεται, υπογράμμισε στην προσφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι «στη Σινασό συντελείται πράγματι ένα θαύμα, διότι φωτισμένοι άνθρωποι αντιλήφθηκαν νωρίς το θησαυρό που τους άφησαν παρακαταθήκη οι Ρωμιοί που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν. Με σεβασμό στα μνημεία, τις εκκλησίες, τα αρχοντικά των Ελλήνων δεν επέτρεψαν την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της κωμόπολης. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν γι' αυτό. Μακάρι το παράδειγμά τους να βρει και αλλού μιμητές. Τα ρωμαίικα και χριστιανικά μνημεία δεν είναι μόνο πλούτος για την Τουρκία αλλά και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, που έχουμε χρέος όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενεές».
Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ακόμη ότι «κύρια ιδιότητα του ανθρώπου είναι η συνείδηση της ταυτότητάς του, η συναίσθηση της καταγωγής του γένους του, μέσα από τις ιστορίες των παππούδων και το νανούρισμα των γιαγιάδων, που κληρονομείται από γενεά σε γενεά. Και αυτή η ταυτότητα συνιστά τον πλέον ανεκτίμητο θησαυρό του ανθρώπου, ανώτερο από κάθε υλική κτήση, κάθε παροδικό αξίωμα. Και δεν αφαιρείται από καμία εξωτερική παρέμβαση, παρά μόνον εάν ο ίδιος ο άνθρωπος αφεθεί στην απώλειά της. Αυτά έχοντας κατά νου, πιστεύω ότι όσο νερό κι αν κυλήσει στο ποτάμι του χρόνου από την εποχή της αναχώρησης από τη γη των παππούδων μας, αυτή η ιδιαίτερη ταυτότητά μας ως Ρωμιών, θα ζει μέσα μας, και μέσω ημών θα παραμένει άφθαρτη, εφόσον κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της πίστης μας, όπου κι αν η μοίρα μας έχει ρίξει».
Ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ κατέληξε στην προσλαλιά του ότι «στο σημερινό ασταθές διεθνές περιβάλλον, η Ορθοδοξία και ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποκτούν ζωτική σημασία. Κοιτάζοντας γύρω μας, στην ευρύτερη περιοχή μας, από την ανατολική Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική μαίνονται αιματηρές συγκρούσεις και το δράμα εκατομμυρίων συνανθρώπων μας διαρκεί αμείωτο. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν μπορούμε παρά να επαινέσουμε τις προσπάθειές σας, στις οποίες έχετε αναλωθεί ολόψυχα, για την ανάδειξη της έμπρακτης αλληλεγγύης και του ανυπόκριτου ανθρωπισμού ως πυρήνα της πίστης μας. Όλα τα χρόνια που βρίσκεστε στον οικουμενικό θρόνο έχετε αποδείξει ότι συνεχίζετε μια σπουδαία παράδοση χιλιετιών. Το Φανάρι συνεχίζει, σε καιρούς χαλεπούς, να είναι φάρος ελπίδας και πίστης. Είθε ο Θεός να σας δίνει δύναμη για να συνεχίζετε το σπουδαίο σας έργο».
Να σημειωθεί ότι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης κ. Μητροφάνης της Ουκρανικής Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νασος Αθανασίου και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα κ. Κυριάκος Λουκάκης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων κ. Φάνης Ισακίδης και προσκυνητές από την Ελλάδα. Τον εσπερινό παρακολούθησε και ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας & Πριμάτος πάσης Αγγλίας κ. Justin Portal Welby.
Δυστυχώς, οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν τελικά άδεια για τον εσπερινό στο Μισθί και έτσι και αυτός όπως και η Λειτουργία έγιναν στην Σινασό.