«Τα κριτήρια εξασφαλίζουν την περιβαλλοντική στόχευση της δράσης και δίνουν προτεραιότητα στις περισσότερο επιβαρυμένες από ρύπανση των υδάτων περιοχές και δευτερευόντως σε εκείνες που υποστηρίζουν σημαντική βιοποικιλότητα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το μέγιστο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι αυτά δεν αποτελούν κριτήρια επιλεξιμότητας, δηλαδή δεν αποκλείουν περιοχές και δικαιούχους που δεν τα πληρούν από τη συμμετοχή τους στην επικείμενη πρόσκληση».
Τα παραπάνω απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος με ερώτησή του ζητούσε την επανεξέταση των κριτηρίων για το πρόγραμμα της μείωσης της νιτρορύπανσης από γεωργική δραστηριότητα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του, πρότεινε να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά τα κριτήρια για την μοριοδότηση, του δημοφιλούς αυτού προγράμματος στον θεσσαλικό κάμπο.
Ανέφερε δε, ότι, στο δήμο Κιλελέρ -όπου είναι γνωστό ότι τα προβλήματα με τα υπόγεια ύδατα είναι έντονα- υπήρξαν επισημάνσεις από τη δημοτική αρχή για ενδεχόμενες αδικίες στην μοριοδότηση λόγω των υφιστάμενων κριτηρίων, με παράδειγμα τα χωριά της οδού Βόλου, που δεν «πληρούν» τα κριτήρια αυτά. Υπενθύμιζε, μάλιστα, ότι στην εν λόγω περιοχή, η εμπειρία των αγροτών είναι μεγάλη στην εφαρμογή του προγράμματος και ότι οι συνέπειες στην βαμβακοκαλλιέργεια και στην τοπική οικονομία θα ήταν αρνητικές
Στην απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται, επίσης, ότι, σύμφωνα με την οδηγία 91/676/ΕΟΚ κάθε κράτος μέλος οφείλει να χαρακτηρίσει τις ζώνες που είναι ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.
Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία και με το ΥπΑΑΤ και «το σύνολο της έκτασης που περιλαμβάνει ο δήμος Κιλελέρ έχει χαρακτηριστεί με την αριθ. 19652/1906/22.07.1999 ΚΥΑ (Β’ 1575/5-8-1999) ως ευπρόσβλητη από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης ζώνη».
Η μείωση της νιτρορύπανσης επιτυγχάνεται από προγράμματα δράσης, που «είναι υποχρεωτικά για τους παραγωγούς και δεν ενισχύονται». Η επικαιροποίηση των υπαρχόντων «θα παραδοθεί έως τον Απρίλιο του 2018» και «η δράση 10.1.04 “Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα” μόνο συμπληρωματικά στην εφαρμογή των προγραμμάτων δράσης μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση μείωσης της νιτρορύπανσης».
Ακόμη επισημαίνει ότι «λόγω της μεγάλης έκτασης της περιοχής παρέμβασης, του αυξημένου ενδιαφέροντος των παραγωγών και του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, κρίθηκε απαραίτητο να τεθούν στο πρόγραμμα κριτήρια επιλογής των υποψήφιων δικαιούχων». Αυτά εγκρίθηκαν με τις ανάλογες αποφάσεις από την Επιτροπή Παρακολούθησης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε ότι η ερώτησή του «είχε σκοπό να αναδείξει τις αδικίες στη μοριοδότηση. Από τα προσωρινά αποτελέσματα στο νομό Λάρισας έχουμε 4.103 οριστικές αιτήσεις, με μόλις 760 προσωρινά εγκεκριμένους δικαιούχους. Δηλαδή, οι δικαιούχοι είναι λιγότεροι και από το 20% των αιτούντων. Είναι αυτό αντιπροσωπευτικό; Υπηρετεί ουσιαστικά τους στόχους της δράσης, σε έναν νομό όπου χτυπά η καρδιά της παραγωγής και όπου τα προβλήματα με τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα είναι μεγάλα;».