Την Παρασκευή 1η Ιουλίου θα γίνει τελικά η συζήτηση του αιτήματος Μαρινόπουλου για ένταξη στο άρθρο 99, με τη συμμετοχή πλέον πιστωτών, ΙΚΑ και Δημοσίου, μετά από αντιδράσεις πιστωτών, χθες, που ζητούσαν την απόρριψη της αίτησης.
Εκατοντάδες είναι οι μικρομεσαίοι προμηθευτές της γνωστής αλυσίδας στη Θεσσαλία, αρκετοί εκ των οποίων είχαν εγκλωβιστεί στα γρανάζια της και τα χάνουν όλα αν δεν βρεθεί λύση. Παρόμοια αγωνία βιώνουν και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της εταιρείας στα καταστήματα των Θεσσαλικών πόλεων. Μόνο στη Λάρισα λειτουργούν πέντε καταστήματα (το υπερμάρκετ Carrefour στη Γιάννουλη, δύο στη Νεάπολη, ένα στο ΑΤΑ και ένα στην οδό Παναγούλη) ,στα οποία απασχολούνται περίπου 250 άνθρωποι οι οποίοι από χθες βράδυ βρίσκονται σε κινητοποίηση μέσω του τοπικού σωματείου για να δουν τι θα απογίνουν.
Αν δεν υπάρξει σανίδα σωτηρίας το κακό που θα χτυπήσει την ελληνική αγορά θα είναι χωρίς προηγούμενο…
Απειλή πτώχευσης
Εάν η αίτηση του Μαρινόπουλου απορριφθεί την Παρασκευή, τότε αυτομάτως η εταιρεία θα πτωχεύσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους 12.500 χιλιάδες εργαζομένους και τους πάνω από 2.000 προμηθευτές και πιστωτές της. Η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 θα εκδικασθεί το φθινόπωρο.
Χθες, προμηθευτές, που διεκδικούν 30 εκατ. ευρώ, κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης του Μαρινόπουλου, ενώ ζητούν και την ανατροπή μεταβιβάσεων ακινήτων της εταιρείας σε fund με έδρα το Κατάρ, το οποίο όπως υποστηρίζουν ανήκει στον μεγαλομέτοχο του Μαρινόπουλου.
Όπως γράφει η "Καθημερινή", συμφωνία εξυγίανσης για άμεση επικύρωση από το δικαστήριο κατά το άρθρο 106Β, όπως ήταν και το επιθυμητό σενάριο, δεν κατατέθηκε, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο πώς θα καταστεί η εταιρεία βιώσιμη. Ολα τα σενάρια βρίσκονται επί τάπητος, ωστόσο το μέγεθος των χρεών της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε., που ανέρχονται σε 1,324 δισ. ευρώ, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λήψη των αποφάσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επόμενο δεκαπενθήμερο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (είτε πρόκειται για εγχώριες αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένου του Σκλαβενίτη, είτε πρόκειται για ξένα funds) θα προχωρήσουν σε οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) του Μαρινόπουλου, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Το σχέδιο αποπληρωμής των χρεών που προτείνει ο Μαρινόπουλος, στην έκθεση που συνοδεύει την 108 σελίδων αίτηση αναστολής καταδιωκτικών μέτρων και περιλαμβάνεται στην επιχειρηματολογία της εταιρείας για να εισέλθει σε διαδικασία εξυγίανσης, προβλέπει τα εξής:
• Αποπληρωμή των οφειλών της προς τις τράπεζες και εταιρείες leasing σε 15 χρόνια με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις με επιτόκιο euribor τριών μηνών (σήμερα είναι 0,283%) και 3%. Πρόκειται για συνολικές οφειλές 496,7 εκατ. ευρώ με ενεχυριασμένο το ποσό των 135,58 εκατ. ευρώ.
• Αποπληρωμή των οφειλών προς τους εργαζομένους ύψους 4,28 εκατ. ευρώ εντός ενός έτους.
• Αποπληρωμή των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο (101,49 εκατ. ευρώ) σε 180 μηνιαίες δόσεις, εντός δηλαδή 15 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προτεινόμενο σχέδιο δεν περιλαμβάνει σε καμιά περίπτωση «κούρεμα» οφειλών, κάτι όμως που παράγοντες της αγοράς θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ για να αποδώσει το όποιο σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου και να καταστεί βιώσιμη η εταιρεία.
Από την άλλη, σε περίπτωση «ξαφνικού θανάτου», κάτι που θα οδηγήσει σε εκποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, υπολογίζεται ότι θα αποπληρωθεί μόνο το 21,07% των συνολικών οφειλών της. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση, ανέρχεται σε 279,14 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων (67, εκ των οποίων 39 με προσημείωση ή υποθήκη), εμπορευμάτων και συμμετοχών σε άλλες εταιρείες.
Οι πλέον ευάλωτοι σε αυτή την υπόθεση είναι οι χιλιάδες προμηθευτές –κυρίως μικρές και μεσαίες εταιρείες και όχι μεγάλες πολυεθνικές– οι απαιτήσεις των οποίων έναντι του Μαρινόπουλου δεν φέρουν εγγυήσεις. Από το ποσό των 722,78 εκατ. ευρώ συνολικών οφειλών θα λάβουν μόνο 36,78 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, το πλήρες ποσό οφειλής θα λάβουν εργαζόμενοι και Δημόσιο, ενώ οι τράπεζες θα λάβουν το 93,46%.
Λανθασμένοι χειρισμοί
Θα ήταν μάλλον άδικο αν υποστήριζε κάποιος ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά από το 2012, όταν εξαγόρασε από την Carrefour και το υπόλοιπο 50% της εταιρείας, δεν συνέβαλε με σημαντικά κεφάλαια στην εταιρεία. Τότε «έριξε» στην εταιρεία 348 εκατ. ευρώ, ενώ μες στα επόμενα χρόνια συνέβαλε με κεφάλαια ή ακόμη και με προσωπικά δάνεια. Οι λανθασμένοι χειρισμοί και οι αποφάσεις για διεύρυνση σε μια αγορά που βρισκόταν και βρίσκεται σε ύφεση και χωρίς να υπάρχει η «ασφάλεια» που παρέχει ένας πολυεθνικός όμιλος, φαίνεται να είναι οι κυριότερες αιτίες που έχουν οδηγήσει την εταιρεία Μαρινόπουλος σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Από την άλλη, πάντως, το σχέδιο που εκπονήθηκε στις αρχές του χρόνου και στηρίζεται στη δημιουργία τεσσάρων νέων τύπων καταστημάτων εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει, καθώς φέρεται να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις.