Μία ακόμα εκδήλωση του Πελίτι έλαβε χώρα το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου στον φιλόξενο χώρο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου. Η 9η Πανθεσσαλική Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων οργανώθηκε από το Πελίτι Λάρισας και την Ιερά Μονή, η οποία αποτελεί μία ακόμα ομάδα του Πελίτι.
Με πραγματικό ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι την ομιλία της κυρίας Βάσως Κανελλοπούλου με θέμα «οι νέες εξελίξεις στην Ευρώπη για τους σπόρους».
Η κυρία Κανελλοπούλου τόνισε τα εξής:
«Οι πρόσφατες Ευρωπαϊκές εξελίξεις σχετικά με τα διατροφικά φυτά και τους σπόρους τους, παρουσιάζουν δυο καλά νέα:
Η πρώτη εξέλιξη αφορά στη νέα κατηγορία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (τα γνωστά μας «μεταλλαγμένα») που αποκαλούνται πλέον «Νέες Τεχνικές Φυτικής Βελτίωσης» και βασίζονται στην Επεξεργασία των Γονιδίων ενός φυτού χωρίς να περιλαμβάνεται ξένο γονίδιο. Αυτήν την κατηγορία κάποιοι προσπαθούν να την εξαιρέσουν από τη νομοθεσία ώστε να μην υπάρχει σήμανση στις τροφές που προορίζονται για τους ανθρώπους και να μην ξέρουμε τι τρώμε. Ευτυχώς μετά από προσφυγή των κοινωνικών κινημάτων στη δικαιοσύνη, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε ότι και η Επεξεργασία Γονιδίων εμπίπτει στη νομοθεσία περί γενετικής τροποποίησης. Επομένως πρέπει να εφαρμόζονται όλες οι προφυλάξεις, οι απαγορεύσεις και οι έλεγχοι που προβλέπονται.
Η δεύτερη θετική εξέλιξη αναφέρεται στη βιολογική γεωργία και τους παραδοσιακούς σπόρους που από το 2021 θα μπορούν να πωλούνται, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς από τον βιοκαλλιεργητή. Αυτό προβλέπεται στον νέο Κανονισμό Βιολογικής Γεωργίας και ελπίζουμε ότι είναι μια καλή αρχή που επιτέλους θα συμβάλλει στην αναγέννηση των παραδοσιακών Ελληνικών σπόρων και στην ενίσχυση της διατροφικής μας ανεξαρτησίας. Υπενθυμίζουμε, ότι σήμερα ο καλλιεργητής μπορεί να πουλήσει τον παραδοσιακό καρπό αλλά όχι και τον σπόρο με αποτέλεσμα οι παραδοσιακοί σπόροι να είναι σκλαβωμένοι.»
Η κ. Κανελλοπούλου είναι υπεύθυνη για τις διεθνείς σχέσεις του Πελίτι και τα θέματα νομοθεσία των σπόρων και συνγραφέας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Ηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Θεοδέκτη, ο συντονιστής του Πελίτι Λάρισας κ. Γιάννης Τσιουρής καθώς και ο ιδρυτής του ΠΕΛΙΤΙ κ. Παναγιώτης Σαϊτανούδης, ενώ σύντομες ομιλίες έκαναν ο Ινδός φοιτητής Γαστρονομίας κ. Ιshiraj Ramaswamy και ο κ. Δραγούνης Γαβριήλ από το Μάτι Αττικής.
Παράλληλα λειτουργούσε αγορά βιολογικών προϊόντων από παλιούς παραδοσιακούς σπόρους και οικοτεχνίας, έκθεση φωτογραφίας με αγρότες που σώζουν σπόρους και ξενάγηση στους χώρους της Μονής.
Με παραδοσιακούς σπόρους συμμετείχαν ομάδες του , οι «Θεσσαλοί Μπαξεβάνοι», οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» και αυτόνομοι καλλιεργητές.
Η εκδήλωση έκλεισε με ελεύθερο γεύμα υπό τους ήχους ομάδας μαθητών του εργαστηρίου παραδοσιακής μουσικής «Μελωδία».
Μέσα από τη γιορτή ενδυναμώθηκαν οι καλλιεργητές που κρατάνε το δικό τους σπόρο και βρήκαν παραδοσιακούς σπόρους οι καλλιεργητές που αναζητούν παλιές ποικιλίες. Το επόμενο ραντεβού μας είναι για το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019.