Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 23 Οκτωβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας η πρώτη ανοιχτή διαδικασία της «Δημοκρατικής Ευθύνης» στη Θεσσαλία, που ήταν συνάμα η πρώτη πανελλαδικά μετά την απομάκρυνση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη από το κόμμα.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση χαιρετισμού από τον πρώην υπουργό κ. Αλέκο Παπαδόπουλο. Μόνο ένα εγχείρημα από νέους στην πολιτική ανθρώπους οπλισμένους με πολλή υπομονή, όρεξη για δουλειά και φρέσκες ιδέες μπορεί να ανατρέψει το αποστεωμένο πολιτικό σκηνικό που κρατά τη χώρα όμηρο γιατί ούτε μπορεί, ούτε θέλει να αλλάξει τα κακώς κείμενα που μας έφεραν στη ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε όλοι, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Παπαδόπουλος.
Ακολούθησαν σε σύντομες τοποθετήσεις τα μέλη του Τριμελούς Συντονιστικού της Δημοκρατικής Ευθύνης Θωμάς Παπαλιάγκας, Παναγιώτης Τσίρης και Γιώργος Χατζηθεοφάνους. Μίλησαν για την ανάγκη καθαρής θεσμικής λειτουργίας του νέου πολιτικού φορέα, αντιπαραβάλλοντάς τον με τα αρχηγικά κόμματα του χθες.
Η κεντρική εισήγηση μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η δύσκολη απόφασή μας να προχωρήσουμε χωρίς τον μόνο κοινοβουλευτικό που συμμετείχε στο εγχείρημα είναι απόδειξη ότι το εγχείρημα αυτό είναι βαθιά πολιτικό, θεμελιώνεται σε ανιδιοτελείς αρχές και κυρίως εννοεί σοβαρά αυτά που λέει. Ευκαιρίες για καριέρες ιδιωτείας, μέσα ή δίπλα σε νοσηρούς, παρωχημένους μηχανισμούς που γέννησαν τα κόμματα εξουσίας του χθες και του σήμερα, προσφέρονται πάντα στην πολιτική πιάτσα. Όποιος θέλει, πάει και τα συναντά μ' ευκολία. Εμείς παίζουμε σε άλλο γήπεδο. Γήπεδο δύσκολο, αλλά το προτιμάμε».
Η εισήγηση συνέχισε ως εξής «Όλα αυτά σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει και πρέπει να αλλάξει ριζικά. Η κυβέρνηση προφανώς καταστρέφει τη χώρα και πρέπει να φύγει, όμως από την άλλη πλευρά η ΝΔ πίσω από το μεταρρυθμιστικό προσωπείο του Κυρ. Μητσοτάκη κρύβει το πραγματικό πρόσωπο της λαϊκίστικης Δεξιάς και του πελατειακού μηχανισμού της, που φέρει επίσης ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση».
Κατά το μεγαλύτερο μέρος της η διαδικασία αφιερώθηκε στις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων που επικεντρώθηκαν σε θέματα επικαιρότητας όπως το προσφυγικό, οι εξελίξεις στη δικαιοσύνη, η συνταγματική αναθεώρηση και η ανάγκη για άμεση αντιστροφή του οικονομικού κλίματος και επιστροφή στην ανάπτυξη.
Η κουβέντα στράφηκε γύρω από τις σχετικές προτάσεις της ΔΗΜ.Ε., του μόνου κόμματος που από την πρώτη ιδρυτική του εκδήλωση στις 11 Ιουλίου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης παρουσίασε μελετημένο πρόγραμμα με δομικές αλλαγές πυρηνικού τύπου σε πέντε βασικούς τομείς (Δημόσια Διοίκηση, Σύνταγμα-θεσμοί, Οικονομία – Δημόσιες Συμβάσεις, Ανάπτυξη – Φορολογικό σύστημα, Υγεία).