Με μητέρα τη θεατρική παιδαγωγό-σκηνοθέτη Δήμητρα Τσουκαρέλα και πατέρα τον μουσικό Σπύρο Τσουκαρέλα, η Λαρισαία σοπράνο και ηθοποιός Margarita Tsoukarelas ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική σε ηλικία 7 ετών. Είναι διπλωματούχος σολίστ Λυρικής Σκηνής και διπλωματούχος καθηγήτρια Μονωδίας της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας του Wroclaw της Πολωνίας και έχει ολοκληρώσει με άριστη διάκριση τις σπουδές της στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Λειψίας, στη Γερμανία.
Ως σολίστ πήρε μέρος σε πολλές συναυλίες και φεστιβάλ και παραστάσεις στην Ελλάδα, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία. Έχει βραβευτεί σε αρκετούς διαγωνισμούς τραγουδιου στον τομέα της όπερας, μιούζικαλ και του έντεχνου τραγουδιού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αν και σπούδασε κλασικό τραγούδι τόσο στην Πολωνία όσο και στη Γερμανία, είναι γνωστή ως τραγουδίστρια που συνδυάζει πολλά διαφορετικά στυλ και είδη. Κατέχει σήμερα μια τεχνική που της επιτρέπει να μετακινείται εύκολα από την όπερα και την τζαζ στο μουσικό θέατρο και την σύγχρονη μουσική. Εδώ και δύο χρόνια είναι μέλος του μουσικού σχήματος Μusical Company Leipzig ενώ εμφανίζεται ως guest σε παραστάσεις γνωστών θεάτρων της Γερμανίας, όπως Theater der Jungen Welt Leipzig, König Theater Bad Elster, Kammeroper Dresden, Musikalische Komödie Leipzig, Krystallpalast Variete Leipzig και σε συναυλίες σε όλη την Γερμανία. Η ερμηνεία της στο γνωστό jazz standart τραγούδι "It Don't Mean a Thing" ακούστηκε στο YTP ράδιο της Νέας Υόρκης. Πρόσφατα η Μαργαρίτα βρέθηκε στην Λάρισα για διακοπές, στην διάρκεια των οποίων, συμμετείχε στην μουσικοθεατρική παράσταση "Γυάλινη Σφαίρα" που σκηνοθέτησε η μητέρα της. Με αφορμή την παραμονή της εδώ η Margarita Tsoukarelas μίλησε στην εφημερίδα "Κόσμος" και την Χριστίνα Ανδρέου.
Μια Λαρισαία που αποφάσισε να γίνει σοπράνο, πέρα από τα μουσικά ερεθίσματα που πήρες από την οικογένεια σου, τι σου άρεσε πάνω σε αυτό?
Καταρχάς από πολύ μικρή άρχισα να τραγουδάω (από κούνια να φανταστείς, γέλια!) και ήταν πάντα κάτι που με έκανε να αισθάνομαι απερίγραπτα όμορφα, αποτελώντας τον τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων μου. Και αυτό έγινε το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου. Σοπράνο δεν έγινα αλλά ήμουν από τη φύση μου. Το αν είσαι σοπράνο ή μέτζο καθορίζεται (μετά τα 17) και είναι ανάλογο με την έκταση της φωνής του κάθε ατόμου. Βέβαια το πιο σημαντικό είναι όταν κάποιος έχει αυτές τις δυνατότητες και θέλει να ασχοληθεί με το λυρικό τραγούδι πρέπει πρώτα από όλα να το καλλιεργήσει μέσα από θεωρητικές και πρακτικές σπουδές. Και αυτόν τον δύσκολο δρόμο ακολούθησα εγώ. Στην Ελλάδα ο επαγγελματικός καλλιτεχνικός τομέας είναι παρεξηγημένος. Από τη μια είμαστε χώρα του γλεντιού και του τραγουδιού αλλά αυτό μπερδεύει πολλούς από το να ξεχωρίζουν τον επαγγελματία από τον ερασιτέχνη-χομπίστα και έτσι δεν λειτουργεί σωστά η αγορά στον καλλιτεχνικό τομέα. Και δημιουργείται ένα θέμα επιβίωσης για τους καλλιτέχνες ευρύτερα. Στο εξωτερικό αυτό δεν υφίσταται όσον αφορά το λυρικό τραγούδι, μιούζικαλ. Εκεί για να ασχοληθείς επαγγελματικά πρέπει πρώτα από όλα να τελειώσεις εξάχρονες σπουδές Πανεπιστημίου(Bachelor, Master). Κι έτσι κατευθείαν μετά το Λύκειο έφυγα στο εξωτερικό όπου και σπούδασα κλασικό τραγούδι (Bachelor, Master) στο Music Academy of Wroclaw της Πολωνίας και αργότερα συνέχισα στο Hochschule fur Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy του Leipzig της Γερμανίας.
Πώς είναι να ζεις στο εξωτερικό και πως σε αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί όταν μαθαίνουν ότι είσαι Ελληνίδα?
Ζω μόνιμα στο εξωτερικό εδώ και 11 χρόνια όμως δεν δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ στις συνθήκες άλλης κουλτούρας και νοοτροπίας διότι από πολύ μικρή ηλικία ταξίδευα με τους γονείς μου σε διάφορες χώρες. Η ποιότητα ζωής στη Γερμανία είναι σε πολύ καλό επίπεδο π.χ. εξυπηρέτηση σε διάφορες υπηρεσίες, στους χώρους εργασίας κτλ. Όσον αφορά τους καλλιτέχνες, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός από την Ελλάδα αλλά υπάρχουν κάποιοι κανόνες στην αγορά και οι αμοιβές ειναι σαφώς καλύτερες. Η αντιμετώπιση από τους Γερμανούς είναι ανάλογα με το επίπεδο του καθενός και κατά πόσο είναι επηρεάσμενος από την πλύση εγκεφάλου των γερμανικών ΜΜΕ. Προσωπικά, σπάνια συνάντησα τέτοιου είδους καταστάσεις, διότι στον επαγγελματικό χώρο που κινούμαι σε αντιμετωπίζουν και σε κρίνουν σαν επαγγελματία καλλιτέχνη και όχι σαν εθνικότητα.
Πιστεύεις ότι η μουσική μπορεί να συμβάλλει στη φιλία και την απόσταση ειρήνης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών?
Εννοείται ότι πιστεύω και εξακολουθώ να ελπίζω ότι η μουσική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ειρήνη και την φιλία των λαών. Όσο γνωρίζουμε την κουλτούρα του κάθε λαού τόσο πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον.
Ποιο είναι το επαγγελματικό σου όνειρο που κατάφερες να αγγίξεις;
Είμαι ονειροπόλα και τα περισσότερα επαγγελματικά μου όνειρα προσπαθώ να τα πραγματοποιώ. Το μεγαλύτερο όνειρο μου που κατάφερα να πραγματοποιήσω είναι ότι μέσα από την ερμηνεία μου κατάφερα μέχρι στιγμής να αγγίξω το κοινό συναισθηματικά και να τους ταξιδέψω σε διάφορες εποχές. Μέχρι στιγμής έχω ερμηνεύσει εξαιρετικούς διαφοροποιημένους ρόλους και συνεχίζω να ερμηνεύω σε όπερες και μιούζικαλ του εξωτερικού.
Ποια είναι τα επαγγελματικά σχέδια σου για το μέλλον και αν περιλαμβάνεται η επιστροφή σου στην Ελλάδα μέσα σε αυτά?
Τα επαγγελματικά μου σχέδια για το μέλλον είναι πολλά. Πρώτα από όλα μια δισκογραφική δουλειά που έχω σχεδιάσει-και είναι η πρώτη φορά που το ανακοινώνω δημοσίως-η οποία θα συμπεριλαμβάνει κάποια δικά μου τραγούδια σε μουσική και στίχο (αγγλικό και ελληνικό) αλλά και μιας άλλης συνθέτριας, που δεν θα αποκαλύψω ακόμα το όνομα της. Η παραγωγή είναι να γίνει στην Αθήνα κι ελπίζω όλα να πάνε καλά. Σκέφτομαι να συμπεριλάβω και το τραγούδι "Γυάλινη Σφαίρα", το οποίο έγραψα για την ομότιτλη μουσικοθεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε η μητέρα μου εδώ στη Λάρισα. Τα τραγούδια θα είναι σε στυλ ρετρό και θα αναμειγνύουν στοιχεία jazz/swing, pop, bossa nova, musical, κινηματογραφική μουσική, έχοντας επίσης μια ψυχεδελική ατμόσφαιρα. Μάλιστα πριν απο μια πενταετία έγραψα και ερμήνευσα τρία τραγούδια για την γνωστή Πολωνική ταινία Hustawka, η οποία είχε βραβευτεί στο Κινηματογραφικό φεστιβάλ της Πολωνίας. Όπως βλέπεις είμαι ένας "ταξιδιώτης"...Προς το παρόν εδώ και χρόνια η έδρα μου είναι στη Γερμανία.
Τι σου λείπει από την Λάρισα?
Από τη Λάρισα μου λείπει...χαχαχα ο καλός καφές βέβαια! (για να μην το παραλείψουμε αυτό). Μου λείπει το ελληνικό κλίμα και το μεσογειακό ελληνικό φαγητό, ο έξω καρδιά κόσμος που παρ' όλη την οικονομική κρίση που βιώνει δεν έχει χάσει το χιούμορ του. Πάνω από όλα όμως μου λείπουν οι γονείς μου και οι φίλοι μου.
FACEBOOK SITE:
https://www.facebook.com/Margarita-Tsoukarelas-119065924858284/
WEBSITE:
http://www.margarita-tsoukarelas.com/
YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=4T_8aEi-xTM
https://www.youtube.com/watch?v=emPh2q62_sM
https://www.youtube.com/watch?v=SifYXMV2Qt8
SOUNDCLOUD:
https://soundcloud.com/margarita-tsoukarelas/mia-thesi-ston-iliomargarita-tsoukarelas-live
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ